10 édesség kávéimádóknak

Ugye aki a kávét szereti… az koffeinfüggő leginkább. Hát, mi nagyon is szeretjük, így hasonlóan gondolkodó olvasóinknak összegyűjtöttünk 10 nagyon kávés édességet.

kávés

Süssenek tortát, készítsenek tiramisut (akár többfélét is) vagy kekszet, szóval irány a konyha!  

1. Kávés-mascarponés tiramisutorta

Ideális hétvégi desszert lehet ez a torta, ami ízében a tiramisut idézi fel. Nagy előnye, hogy hihetetlenül egyszerű elkészíteni: egy gyors kakaós piskótát sütünk hozzá először, majd a krém pár perc alatt megvan.

KávéMascarpone torta2
Ötvös Zsuzsanna

2. Kávés trüffeltorta az ünnepi asztalra vagy egy vasárnapi ebéd utánra

A csupacsokis trüffeltorta tökéletes választás. Nem nehéz elkészíteni, a csokit pedig általában mindenki szereti. Mi most kávéval ízesítettük az alap trüffelkrémet.

Ötvös Zsuzsanna

3. Jogásztorta, azaz kávékrémes diótorta

Ameddig még tart a tél, neki lehet megint állni az izmosabb desszerteknek, úgyis jó egy kicsit bekapcsolni a sütőt. Ez egy igazi békebeli nagyisüti, nagy családi ünnepekre való.

Jogász torta1
Ötvös Zsuzsanna

4. Capuccino-kocka

Sötét, téli délutánokon a koffeinfüggőknek igazán vigasztaló tud lenni egy nagy csésze capuccino. Egy nehéz hét után péntek délután pedig csak egy nagy kocka sütibe öltöztetett capuccino lehet még jobb. Aki nem szereti a tejszínhabot (van ilyen?) az megállhat a kávés brownie-alapnál, amit gyorsabb összedobni, mint a hozzávalókat előszedni a hűtőből-kamrából.

DSC 0071
Piszke

5. Koffeinfüggők figyelem: kávéadag omlós kekszben

Koffeinfüggő olvasóink garantáltam imádni fogják ezt a kekszet: roppanós vajas-omlós kekszek kávéval megbolondítva. A keksz akkor lesz a legfinomabb, ha jó minőségű, szemes (lehetőleg arabica) kávét használunk hozzá, és ezt közvetlenül a keksz sütése előtt, frissen törjük össze mozsárban, vagy daráljuk durvábbra kávédarálóban.

Ötvös Zsuzsanna

6. Kávéhab csokitojásban (vagy csak csészében) Figyelem, rohamosan közeledik a húsvét!

Egy ünnepi ebéd szuper lezárása lehet a légies-könnyed kávéhab akár egy eszpresszó mellé, akár helyette. Nagy előnye, hogy előre elkészíthető, ráadásul gyorsan össze lehet dobni. Ha pedig látványos desszertet szeretnénk húsvétra sok macera nélkül, szintén ideális megoldás lehet a kávéhab, ha csokitojásokban tálalva kínáljuk. A csokitojásokat akár magunk is elkészíthetjük (ehhez itt lehet találni leírást), de természetesen boltban vásárolt csokitojásokkal is tökéletes lesz. Ha pedig elhagyná a csokit, tegye egyszerűen csinos kis csészékbe.

Ötvös Zsuzsanna

7. Tiramisu, naná!

A tiramisu  pofonegyszerű. Az igazán finom végeredmény titka az, hogy tényleg vegyünk jót abból néhány dologból, ami kell hozzá. A mascarpone nem tejföl, a babapiskóta meg nem fűrészporos lap. Mascarponéból az itthoni mezőny elég lapos (tesztünket itt találja), abban viszont teljesen jól muzsikál néhány sajátmárkás termék (nem a light, a zsíros!) Babapiskótából pedig arra érdemes vadászni, amin a Savoiardi felirat díszeleg, ebből egy nagy csomag két alkalomra is elég.

Koncz Andrea

8. Hamis tiramisu, tojás nélkül

A klasszikus olasz tiramisu tehát nyers tojással készül, ám számtalan oka lehet, ha kerülni szeretnénk a nyers tojást: ételallergia miatt, meleg időben, és sokan vannak, akik egyszerűen csak idegenkednek a nyers tojás fogyasztásától. Nekik szól ez a tojásmentes verzió.

Ötvös Zsuzsanna

9. Gesztenyés tiramisu pohárban

A klasszikus desszert átalakult gesztenyéssé, és hogy még gusztusosabb legyen a tálalása, adagoljuk ki poharakba. 20 perc munkával kész is az elegáns, mégsem munkaigényes édesség.

Katuci

10. Kávégranita és a legegyszerűbb jegeskávé

A granita vagy jégkása a világ legegyszerűbb jeges nyalánksága. A leggyakrabban valamilyen gyümölcsből készül: az édesített gyümölcspépet fagyasztás közben egy villával időnként átkapargatjuk, míg teljesen meg nem fagy, és kásás állaga nem lesz.

Ugyanígy kávéból is készíthetünk jégkását, amelyet elkanalazhatunk magában, eszpresszó helyett egy kiadós ebéd után. Ha viszont a kávégranitát tejjel öntjük fel, már készen is van a jegeskávé!

Kávégranita1
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!
Mustra