Nagyisüti: hólabda avagy kozáksapka

Egy klasszikus és népszerű nagyisüti: nem csoda, hogy a nagymamák készítették, mivel eléggé időigényes: tulajdonképpen sok-sok minitortát készítünk, krémmel töltve, kívülről is krémmel bevonva, kókuszreszelékbe forgatva, csokimázzal kenve…

DSC 0125

Ezeket a műveleteket nem lehet megspórolni, de a régi receptekből hagyjuk el a margarint, cseréljük le a besameles, lisztes krémet egy könnyebb, alacsonyabb cukortartalmú, mégis gazdag vajas változatra, használjunk alapként a tej helyett kókusztejet, hogy felturbózzuk a kókusz aromáját, vonjuk be igazi csokival – a klasszikus forma megtartása mellett biztos nem fogunk csalódni az ízekben.

Hozzávalók: (20-25 darabhoz)

a piskótához:

5 tojás
15 dkg cukor
15 dkg liszt
2 dkg holland típusú kakaópor
6 gr sütőpor

a krémhez:

1,5 dl kókusztej
12 gr étkezési keményítő
10 dkg cukor
20 dkg puha vaj
2 ek kókusztejpor (elhagyható)

az összeállításhoz még:

10 dkg kókuszreszelék
5 dkg étcsokoládé
0,6 dl tejszín
2 tk étolaj

DSC 0124
  1. Az egész tojásokat a kézi mixer legnagyobb fokozatán a cukorral világos, sűrű habos krémmé keverjük.
  2. A lisztet, sütőport és a kakaót elkeverjük, három részletben a tojásos masszára szitáljuk, és óvatosan, átforgató mozdulatokkal homogénné keverjük.
  3. 20x30 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a piskótatésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig, tűpróbáig sütjük. Pár percig nyitott sütőajtó mellett pihentetjük, majd a tepsiből kifordítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk és rácson hűtjük ki.
  4. A krémhez a kókusztejet lassan felmelegítjük, közben a cukrot és az étkezési keményítőt elkeverjük, kevés hideg vízzel simára keverjük, a kókusztejhez adjuk, és addig kevergetjük míg érezhetően besűrűsödik. (Ne forraljuk sokáig, mert akkor elenged a keményítő.)
  5. Egy mélyebb tálba öntjük a krémet, és 10 percig a kézimixer legnagyobb fokozatán keverjük.
  6. Az alapot szobahőmérsékletre hagyjuk hűlni, kissé újra felverjük, kanalanként hozzáadjuk a szintén szobahőmérsékletű, puha vajat, folyamatosan mixelve: a végére könnyű, fényes, habos, levegős krémet kapunk – eközben adhatunk hozzá még kókusztejport is.
  7. A piskótát vízszintesen kettévágjuk és 5 cm átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kerek korongokat szaggatunk a lapokból.
  8. A krém kétharmad részét habzsákba töltjük (így a legegyszerűbb) és a korongok felére jó fél centi vastagságban egyenletesen ráadagoljuk a krémet, egy másik piskótakoronggal lefedjük.
  9. A maradék krémmel egyenletesen bekenjük a sütemények oldalát, meghempergetjük a kókuszreszelékben.
  10. A tejszínt megforrósítjuk, az apróra tördelt étcsokira ráöntjük, hozzáadjuk az étolajat, 3 perc után gyors mozdulatokkal simára keverjük a csokimázt, és egy kiskanállal bevonjuk a kozáksapkák tetejét.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek