11 indokolatlanul drága dizájnercucc

A divatblogger Bryanboy Twitterén futottunk bele egy teljesen hétköznapi, már-már csúnya strandpapucsba, ami csak azért került 350 euróba (közel 110 ezer forintba), mert Saint Laurent logót tettek rá. Ez adta az apropót ahhoz, hogy körülnézzünk a luxuscikkeket forgalmazó webshopokban és összegyűjtsünk néhány olyan terméket, amit szerintünk indokolatlanul túláraztak. A hajtás után megnézheti, hogyan fest egy hárommilliós gördeszka és azt is, hogy a Gucci melyik cipőjétől lett instant hányingerünk.

Sokáig gondolkodtunk, hogy mi alapján csoportosítsuk a termékeket (ár, esetleg indokolatlansági faktor), végül arra jutottunk, hogy véletlenszerűen mutatjuk be őket. Az első montázsról a kedvencünk a Gucci kecskeszőrös papucsa, aminek már a látványától is forog a gyomrunk: ha önnek van hozzá gusztusa, 1500 euróért, azaz 450 ezer forintért beszerezheti az olasz divatház remekét. Természetesen nem hagyhattuk ki a válogatásból Kanye West Yeezy-kollekcióját sem: a lenti pulóverért 2000 eurót, azaz több mint 600 ezer forintot kér el a rapper. Ha ön forintban szán annyit arra, hogy úgy nézzen ki, mint aki ápolatlan, akkor sem kell aggódnia.

Hazudnánk, ha azt mondanánk, értjük, mi kerül 1325 euróba, azaz 420 ezer forintba ezen a Maison Margiela gyűrűn – rendben, hogy 18 karátos fehérarany, de akkor is! Két Loewe-cuccot is találtunk: az egyik ez az irhasál, amiért 1500 eurót, azaz 470 ezer forintot kérnek, a másik pedig ez a vászontáska, amiért 1695 eurót, azaz 537 ezer forintot kell otthagynunk, ha valamiért megtetszene nekünk. És a több mint 3 millió forintos Long Days longboard indokoltságával kapcsolatban is vannak kételyeink. A cég egyébkét gyárt még kerékpárokat is, ez a longboard viszont kizárólag a Luisaviaromának készült pitonbőrből és ébenfából - a rajta látható sárkány pedig (a honlapjuk szerint) a Myoshinj- templomot is díszíti Japánban.

Balról jobbra, fentről le: Yeezy pulóver, Gucci cipő, Margiela gyűrű, Loewe vászontáska és irhasál, plusz egy 3 millió forintos longboard.
Balról jobbra, fentről le: Yeezy pulóver, Gucci cipő, Margiela gyűrű, Loewe vászontáska és irhasál, plusz egy 3 millió forintos longboard.reklámfotó

Szép-szép a Saint Laurent csipkeruhája, de vajon mi indokolja a 2105 eurós, azaz 670 ezer forintos árcímkét akkor, ha a leírás szerint 44% pamut és 23% nejlon van benne? A százezer forintos szivárványos szandálon kívül nem értjük még a Dolce&Gabbana tavaly debütált 1,4 millió forintos fejhallgatóját sem... A 2300 eurós, azaz több mint 720 ezer forintos Thom Browne-blézer vajon mos-főz-takarít ennyiért? Mindenesetre minden turkálóban párezer forintért megtalálni a hasonmását - mondjuk nekünk nem jön be ez az anyag és fazon szóval nem fogunk rohanni érte. A sort Rick Owens 1215 eurós, 385 ezer forintos csizmájával zárnánk - mindenféle kommentár nélkül.

Balról jobbra: Saint Laurent csipkeruha, Dolce&Gabbana fejhallgató, Saint Laurent strandpapucs, Rick Owens lábbeli, Thom Browne blézer
Balról jobbra: Saint Laurent csipkeruha, Dolce&Gabbana fejhallgató, Saint Laurent strandpapucs, Rick Owens lábbeli, Thom Browne blézerreklámfotó
Oszd meg másokkal is!
Mustra