A 15 legjobb mákos édesség őszre

Zanza!

Ősszel nem csak a diós, de a mákos receptek is előkerülnek. Jöjjenek hát a klasszikus, és modern, nagyikonyhás, maradékfelhasználós és előkelő, villantós édességek!

1. Őszies sajttorta szilvával és mákkal

Mi most – divatosan szólva – kicsit újragondoltuk a sajttortát és ősziesítettük: ezúttal kékszilvával párosítottuk és egy kevés darált mákkal turbóztuk fel – utóbbiból került a kekszes alapba és a sajtkrémbe is. Sajttorta-rajongóknak kötelező kipróbálni!

DSC 0018 01
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

2. Csúnya étel szépen: mákosguba-torta

Ha nem tombol bennünk csillapíthatatlan vágy, hogy bejglit süssünk karácsonykor, és így megússzuk a mákmérgezést, sőt, esetleg ennénk valami nagyon mákosat, akkor pont jó lesz ez a gubatorta. Mégsem a hagyományos kis mákosguba, hanem szépen, tortakarikában megsütött, csinos habsipkákkal díszített sütemény, kerülhet akár valami nagycsaládi szülinapon is az asztalra.

DSC 2662akicsi
Fotó: Katuci

3. Tökéletes luxuskuglóf, kevés munkával

A klasszikus márványkuglóf után itt egy igazi luxusváltozat kuglófra! A marcipántól hihetetlenül szaftos lesz a tésztája, így akár több napig fogyasztható, nem fog kiszáradni. A marcipánhoz pedig pazarul illik a darált mák és az aszalt meggy.

MarciMák kuglóf1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

4. Mákos lepény, meggymártás

Roppant egyszerű, kevert tésztáról van szó, amit egy kis konyakos meggymártással bolondítottam meg, utóbbi mirelit meggyből készül, nem ördöngősség.

mákos1
Fotó: Katuci

5. Málnás-csokis-mákos kocka

Elérkezett a mákos sütik szezonja, és bár legtöbbször karácsonyi jellegű fűszerezéssel, mazsolával, citrommal-naranccsal párosítják, itt most egy kis nyarat csempészünk a mák mellé: a finom (házi) nagyonmálnás dzsem jól érezhető a könnyű tésztában, a vanília és az étcsoki pedig legalább olyan jól passzol a mákhoz, mint a málnához.

DSC 0002
Fotó: Piszke

6. Gyors mákos-ribizlis sütemény

Ez a sütemény egy újabb jolly joker mákrajongóknak. A mák a legtöbb savanykás piros bogyós gyümölccsel – a ribizlivel, meggyel, málnával, szederrel, áfonyával  – szuper párost alkot, de még sárgabarack-szeletekkel megpakolva is isteni! (Ilyenkor a bogyós gyümölcs simán mirelit.) Itt pedig egy almás-mákos-mazsolás verziót olvashat rummal, tojás nélkül. 

Mákos-ribizlis1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

7. Ez a flódni jobb mint a szex!

Ne lepődjön meg, ha az alábbi süteménnyel viharos sikert arat vendégei közt. Miután elkészült, én tepsistül alufóliába csomagoltam és bevittem a szerkesztőségbe. Természetesen mindenki azonnal rávetette magát, és körülbelül 10 perc alatt el is tüntették mindazt, amin legalább három órát dolgoztam.

RDA 1399
Fotó: Dívány

8. Mákos-riblizlis tortácskák ribizlihabbal

A pink habrózsákkal díszített tortácskák bármilyen lányos szülinapi bulin, kerti partin vagy gyerekzsúron garantáltan sikert fognak aratni! Bónusz, hogy ez a villantós desszert nagyon egyszerűen elkészíthető: egy sima muffint kell csak sütnünk, a hab pedig pár perc alatt megvan.

Ribizlis cupcake2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

9. Mákos-csokihabos tortácskák, gránátalmával

Ősszel a hiperek polcain gyakrabban találkozhatunk a gránátalmával, amit nemcsak magában érdemes nassolni, de édességekben is remekül működik. Mi most mákos muffinokat turbóztunk fel a gránátalma apró magjaival, hiszen a mák szuperül harmonizál a savanykásabb ízű gyümölcsökkel.

GránátalmaMák2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

10. Mentse meg szottyadt gyümölcseit - süssön muffint!

Muffinhozzávalóként bármilyen gyümölcsöt felhasználhatunk, amelyek már jóideje az asztalon árválkodnak, egy valaha volt gyümölcs-csendélet utolsó túlélőiként – legyen szó megpuhult körtéről, vagy megbarnult banánról. Ezt a verziót az egykori kedvenc „mozis nasim”, az „Izgi mákos mandulás” szelet inspirálta.

mff1
Fotó: Steiner Kristóf / Dívány

11. Gőzgombóc, avagy Germknödel

Aki síelt már, annak nem kell bemutatni a gőzgombócot, ami eredetileg a dél-ausztriai konyhákból hódította meg a hüttéket. Bár meglehetősen rémisztően hangzik, hogy egy kelt tésztát még gőzölni is kell, ez a verzió mindenféle konyhai trükk nélkül kivitelezhető otthon is, nem kell hozzá párolóbetét, csak egy jó nagy lábas, amiben egyszerre készítjük el a gombócokat, ráadásul a sütőben.

2013. ápr 046
Fotó: Piszke

12. Nagyikonyha: mákos nudli

Mindenki a nagymama/anyuka nudliját szereti a legjobban, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy megörökölte az előző generációk bevált receptjét. Ezért ez most azoknak szól, akik ráéheztek, és nem tudják, hogyan fogjanak neki.

DSC 6771kicsi
Fotó: Katuci

13. Jó desszert, gyorsan: mákos grízpuding, málnaöntet

Ha nem akarunk túl sok időt a konyhában tölteni, de mégis ennénk egy finom desszertet, akkor ideális választás a házi puding valamilyen savanykás, gyümölccsel turbózva.

Grízpuding1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

14. Almás-mákos csiga

Ha nem szeretném a mákos mellett a többi sütit is, akkor karácsony kivételével – amikor a beigli a sztár – csak ezt a mákosat sütném. Ennél szaftosabb és mákosabb mákos sütit nehéz találni, a tésztája egyszerű, gyorsan kész van, szinte kelt tészta-szerű , de a kelesztési-dagasztási macera nélkül, akár fagyasztható is, rengeteg van belőle, és napokig finom.

DSC 0018
Fotó: Piszke

15. Ropogós mákos keksz

Ez a keksz nemcsak a máktól és a szezámmagtól ropogós, hanem azért, mert tökéletes, levegős tésztája van. Emellett igazából még kézi mixer sem szükséges hozzá, akár egy fakanállal kikeverhetjük a tésztát. Nagyon jól variálható alaprecept, csak a citromlevet ne hagyjuk ki belőle, mert az felel a sütiben a sütőporral és a szódabikarbónával együtt az omlós-ropogós állagért.

DSC 0009
Fotó: Piszke

További őszi receptválogatásaink: diós sütik, a legjobb körtések és sok-sok szilvás

Blogmustra