Ne főzzön a melegben - 3 döbbenetesen finom saláta

Amikor nemrégiben közhírré tétettem az öt kedvenc saláta dresszing receptemet, a Facebook oldalamon kisebb palota (vagy inkább konyha?) forradalom tort ki: “Mit kezdjünk mindezzel salátareceptek nélkül?”

Vezeklésképpen három olyan saláta receptet hoztam magammal, amelyek nélkül létezni sem tudnék – kedvenc Jaffai kávézóim kreálmányai ugyanis, amelyekben gyakran hosszú órákat időzöm az aktuális cikkeimen és blogbejegyzéseimen dolgozván.

Ilyenkor nyáron képtelen vagyok brutál adag kajákat, vagy nehéz fogásokat fogyasztani, de ezek a szuper falatok napi szinten kerülnek terítékre – energiát adnak, jókedvre derítenek, ráadásul egy tikkasztó napon semmi sem hozza úgy össze a jó barátokat, mintha egy friss, ropogós salátát, és egy kancsó hűvös, mentás-citromos vizet rakok az asztal közepére.

Cassis saláta articsókával, cukkinivel, aszalt datolyával

Ez a frissítő, nyári saláta a kedvenc tengerparti bárom, a Cassis specialitása. Ez a mesébe illő étterem Ajami Beachen, Tel Aviv deli részén várja a vendégeket – ritkán járok flancos helyekre, de itt mindig elcsábulok egy kis kényeztetésre. Egy pohár hűvös fehérbor társaságában elnyammogni ezen a salin, figyelve a hófehér napernyők alatt sütkérező turistákat, hidzsábot viselő arab lányokat, és szőke fürtös szörfösöket kész világutazás egyhelyben ülve. Akárhol legyek is a világban, ha elkészítem ezt a könnyű ebédet, máris Jaffa tengerpartján érezhetem magam.

Cassis

Hozzávalók:

- Személyenként egy marék bébispenót

- Személyenként fél cukkini krumplihámozóval vékony, hosszanti szeletekre vágva

- Személyenként egy marék salátalevél (madársaláta, fejessaláta, rómaisaláta, vagy akár ezek keveréke)

- Személyenként egy marék koktélparadicsom, félbevagdosva

- Személyenként 2-3 fej konzerv, vagy befőttes articsóka, hosszába elfelezve

- Személyenként 3-4 szem aszalt datolya, kimagozva, apróra vagdosva

- A salátaöntethez: 1 rész olívaolaj, fél rész citromlé, negyed rész fehérbor vagy almaecet, negyed rész mustár, 1 teáskanál juhar, vagy agavészirup, só, bors, és 1 gerezd préselt fokhagyma, befőttesüvegben összerázva

A zöldségek felvagdosása után igazából nincs más feladat, mint csinosan elrendezgetni őket egy-egy tálacskában, és gálánsan meglocsolni a citromos vinegrettel.

LoveEat saláta avokádóval vagy mangóval

A LoveEat a Starbucks izraeli alternatívája, kivéve, hogy sokkal hatalmasabb adag ételeket szolgálnak fel. A kedvenc üzletem Jaffa öreg kikötőjében van, a galérián ülve gyakran napokat töltök el cikkeket írogatva, gyönyörködve az öbölben himbálózó régi hajócskákban. Attól függően, hogy minek van szezonja, avokádóval vagy mangóval kinálják, de mindkettővel fergeteges, laktató, és szuper-egészséges saláta.

LoveEat

Hozzávalók:

- Személyenként fél avokádó, vagy mangó, meghámozva, kimagozva, dobókockányi darabkákra vágva

- Személyenként 2 marék zöld levél mix

- Személyenként fél édesburgonya, vagy burgonya, cikkekre vágva

- Személyenként negyed lilahagyma, vékony holdacskákra szeletelve

- Személyenként negyed csomag (kb 50 gramm) tofu, vagy csíkokra vágott szejtán (természetes és proteindús vega “hús” búzafehérjéből, bio boltokban előre ízesítve is kapható

- Korianderzöld

- A mártáshoz: személyenként 1 teáskanál mogyoróvaj, 1 teáskanál szójaszósz, 1 teáskanál agave vagy juharszirup, 1 csipet csili, só és bors, esetleg frissen reszelt gyömbér

1. A sütőt 200 fokra melegítem, és sütőpapírral bélelt rácson légkeveréssel héjában megsütöm a krumplicikkeket – az édesburi hamarabb sül, a krumplinak kell egy húsz perc.

2. Közben kikeverem a mártást – ha túl sűrű vízzel vagy narancslével hígítom. Ebbe beáztatom a kockákra vágott tofut.

3. A salátalevelekre is pakolok egy kis mártást, majd alaposan összekufircolom a hagymával egy nagy tálban, hogy mindenhova jusson.

4. Eztán személyenként kis küblikbe pakolom, megpakolom a marinádos tofuval, és a tányér szélére halmozok személyenként 5-6 szelet krumplit. Korianderzölddel megszórva tálalom.

Extra tipp: ha a tofu kockákat sós-csilis olívaolajon megforgatom egy serpenyőben, “főételebb” jellege lesz a dolognak. No nem mintha amúgy “mellék étel” lenne.

Céklasaláta Kaymak módra

A Kaymak egy “titkos” kedvenc kávézóm Jaffában, a Gáza utcában –  főként helyiek - zsidók, arabok, életművészek és tanulók látogatják. Otthonos és menő hely, időnként random arakot, azaz ánizspálinkát osztogatnak a vendégeknek, mindig jó zene szól, és mindig belefutok barátokba, ha itt ücsörgök. “Szupercsapat” névre keresztelt, szabadúszó barátokból álló kis csoportunk főhadiszállása: ha Luca, Hanna, Andi, Eszter és én összejövünk, berendelünk egy humuszt, egy tányér töltött szőlőlevelet, egy vegán shaksukát, és egy cékla salit – és mindenen megosztozunk, miközben tettetve a munkát eltrécselünk az élet nagy dolgairól.

Steiner Kristóf / Dívány

Hozzávalók:

- Személyenként fél fej főtt cékla, dobkockányi darabokra vágva (vákumcsomagolt, vagy akár „savanyúságként” árult céklasaláta is megteszi

- Személyenként negyed piros kaliforniai paprika vékony csíkokra vágva

- Személyenként negyed lilahagyma vékony holdacskákra vágva

- Személyenként egy marék dió

- Személyenként 4-5 levél jégsaláta vékony csíkokra vágva

- 1 nagy csokor korianderzöld és petrezselyem vegyen, apróra vágva

- A mártáshoz: személyenként egy kanál tahini, azaz szezámmagvaj, kétszeres mennyiségű vízzel, egy evőkanálnyi citromlével, sóval, borssal, 1 gerezd préselt fokhagymával kikeverve – nagyjából tejföl állagúra

Minden összetevőt alaposan összeforgatok, megkínálom egy kis olívaolajjal és sóval, majd tahinivel az oldalán, rozskenyérrel tálalom. Az édes cékla, aromás paprika, pikáns koriander és a krémes tahini fergeteges ízharmóniát alkotnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek