Cseresznyés-zabpelyhes morzsasüti

Zanza!

Az angolszász eredetű crumble vagy morzsasüti igazi nyári jolly joker: bármilyen gyümölcsöt használhatunk hozzá, a ropogós morzsát pedig kedvünk szerint ízesíthetjük, fűszerezhetjük. A roppanós morzsaréteget most zabpehellyel készítettük: egyrészt így extra ropogós lesz a morzsánk, másrészt pedig egy egészségesebb süti lesz a végeredmény, mintha csak sima finomliszttel készítettük volna.

Cseris morzsa
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Már tavaly is szerepelt egy ribizlis változat a nyári kedvenceink között, most viszont – ha már szezonja van – cseresznyével készült: az érett, lédús cseresznyét fahéjjal fűszereztük, és egy kevés balzsamecettel tettük pikánssá. A balzsamecettől nem szabad félni, nagyon jót tesz többek között a piros bogyós gyümölcsökkel: a savassága szépen felerősíti a gyümölcsösségüket.

Hozzávalók egy nagy piteformához vagy kb. 8 kis szufléformához:

Gyümölcsös réteg:

300 g cseresznye (magozva mérve)
1 ek. keményítő
2 ek. nádcukor (ha savanykásabb gyümölccsel készítjük, akkor ízlés szerint mehet több is)
1 csapott tk. őrölt fahéj
2-3 tk. balzsamecet

Morzsa:

75 g liszt 
75 g zabpehely 
80 g nádcukor 
100 g hideg vaj 
1 kk. sütőpor 
2 cm-es darab friss gyömbér 
egy csipet só

1. A magozott cseresznyét a keményítővel, a nádcukorral, a fahéjjal és a balzsamecettel összeforgatjuk egy tálban. A gyümölcsöt elterítjük egy nagy piteformában, vagy elosztjuk nyolc kis szufléformában.

2. A morzsához a lisztet, a zabpelyhet, a nádcukrot, a vajat, a sütőport, a sót és a lereszelt friss gyömbért S-késes aprítógépben átforgatjuk: éppen csak morzsás állagúra kell aprítani. Aprítógép híján kézzel is összedolgozhatjuk morzsás állagúra.

3. A morzsát egyenletesen elterítjük a cseresznyés rétegen. A morzsasütit 180°C fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a morzsa szép aranyszínű nem lesz (kb. 15-20 perc).

Tálalhatjuk vaníliafagyival vagy felvert tejszínhabbal is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra