Zanza!

Van valaki, aki nem ismeri a zserbót, amiben a szaftos baracklekvár és a dió olvad össze a könnyű tésztával, és a tetején finom csokiréteg ellensúlyozza a töltelék édességét? A soklapos sütemények elsőre ijesztőnek tűnnek, holott a zserbó tésztája gyorsan összeállítható, nagyon könnyen kezelhető, csak a kelesztési és sütési idő miatt tart kissé hosszabban elkészíteni. A csokiréteget is csak kihűlés után húzhatjuk a tetejére, és bár egy szelet zserbó mindig nagyon finom, egy napnyi pihentetés után érnek össze igazán az ízek.

DSC 0044
Fotó: Piszke

Az alap hozzávalók mindenütt változatlanok, és ha csak nem muszáj, ne használjunk margarint, ne sajnáljuk a jóféle házi dzsemet, a diót, viszont ne nyomjuk agyon cukorral se a süteményt. A citromhéj (és a fahéj) opcionális: csinálja mindenki úgy, ahogy a nagymamájánál vagy az anyukájánál megszerette.

Egy, nagymamai receptkönyvből származó zserbóreceptünk már volt korábban is, azt itt találják.

Hozzávalók: (32x32 cm-es, nagy gáztepsihez)

A tészta:

50 dkg liszt csipet só
4 gr sütőpor
25 dkg hideg vaj
2 dkg élesztő
10 dkg cukor
15 dkg tejföl
2 kisebb tojás sárgája

A töltelék:

30 dkg dió
10 dkg cukor
80 dkg jó minőségű – lehetőleg házi – barackdzsem

opcionális: 2 citrom lereszelt héja, aki szereti: 1 kk fahéj

A tetejére:

15 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj

  1. A tejfölt meglangyosítjuk, belekeverjük az élesztőt, a cukorból 2 teáskanálnyit, és 10 perc alatt megfuttatjuk.
  2. A lisztet egy mélyebb tálba kimérjük, elkeverjük a sóval, a sütőporral és elmorzsoljuk a vajjal.
  3. Hozzáadjuk a lisztes-vajas keverékhez, beletesszük a maradék cukrot és a 2 tojás sárgáját.
  4. Egynemű tésztává gyúrjuk, és 4 egyenlő részre osztjuk.
  5. Elkeverjük a diót a cukorral és izlés szerint a belereszelt citromhéjjal, és a fahéjjal.
  6. A tésztát egyenként, lisztezett munkalapon nyújtjuk vékonyra, a tepsi méretére (32x32 cm).
  7. Kissé meglisztezzük, felhajtjuk, majd feltekerjük a nyújtófára, a tepsibe terítjük, megkenjük a dzsem egyharmadával, megszórjuk a diós keverék egyharmadával, és ugyanígy nyújtjuk-készítjük a következő tésztarétegeket.
  8. Egy órát pihentetjük, ezután alaposan és sűrűn megszurkáljuk. 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. Teljesen kihűtjük.
  9. A kockákra tördelt étcsokoládét mikróban, 20 másodpercenként megkeverve felolvasztjuk, belekeverjük a vajat is, és megkenjük vele a zserbó tetejét.
  10. Teljes dermedés után forró vízbe mártott éles késsel szeleteljük.
Blogmustra