Igazi vanília- és csokipuding házilag, gyorsan

Vanília- és csokipudingot készíteni házilag körülbelül öt perccel tart tovább, mint bolti pudingporból megfőzni. És hogy miért érdemes a zacskós változatot hanyagolnunk? A bolti változatnál is – akárcsak a házinál – az alap a kukoricakeményítő. Ehhez a zacskós vaníliapudingoknál aromát adnak még és színezékeket, hogy szép színű és vanília ízű pudingot tudjunk készíteni. A zacskós csokipudingba szintén kerül aroma, biztos, ami biztos, a színezést azért kakaóporral megoldják.

Puding1
Ötvös Zsuzsanna

A házi változat viszont mentes mindenféle aromától és színezéktől: a vaníliapuding a tojássárgától lesz sárga, és igazi vaníliától lesz vaníliaízű, és a csokipudinghoz sincs szükség plusz aromára, ha jó minőségű holland kakaóporból készítjük, és egy kevés plusz étcsokoládéval felturbózzuk.

A házi puding elkészítése semmivel sem bonyolultabb a bolti társánál: itt is csak az a lényeges, hogy a tejet fokozatosan adagoljuk a keményítős részhez, hogy szép simára tudjuk kikavarni.

Mire lehet használni? Legegyszerűbb persze csak önmagában elnassolni, de szuperluxus pohárdesszertet is rittyenthetünk belőle némi maradék piskótát felhasználva és tejszínhabbal turbózva – itt találnak egy csokipudingos-kókuszos változatot. Vagy akár profiterolba is tölthetjük, illetve klasszikus gyümölcstortához is szuper a házi vaníliapuding.

Ha pedig unja már az alap vanília- és csokipudingot, próbálja ki a banánpudingot vagy a narancsos fahéjpudingot!

Puding2
Ötvös Zsuzsanna

Vaníliapuding

Hozzávalók 4 adaghoz:

20 g kukoricakeményítő
50 g cukor
3 tojássárgája 
1 rúd vanília
4 dl tej

1. A tojássárgákat a keményítővel, a cukorral és a vaníliarúd magjaival összekeverjük, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.

2. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. Nem szabad forralni, mert kicsapódik a tojás!

Csokipuding

Hozzávalók 4 adaghoz:

20 g kukoricakeményítő 
20 g holland kakaópor
50 g (nád)cukor
3 tojássárgája
4 dl tej
60 g étcsokoládé

1. A tojássárgákat a keményítővel, a kakaóporral és a cukorral összekeverjük, majd a tejet fokozatosan hozzáadjuk, és csomómentesre keverjük.

2. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, itt is vigyázni kell a hőfokra, a tojás kicsapódik, ha forralni kezdjük.

3. Amikor kész, belekeverjük az előzőleg apróra vágott étcsokoládét.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra