Zanza!

Jégkrémet tökéletes, vékony, roppanós csokiburokban otthon is készíthetünk. Ehhez csupán egy jégkrémformára van szükségünk, amely konyhafelszerelési üzletekben, webshopokban sok helyen beszerezhető szezonban. A jégkrémhez először mindig a fagylaltalapot készítjük el – ezúttal egy alap csokoládés változatot mutatunk – és ezt fagyasztjuk ki a jégkrémformákban.

CsokisMagnum1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

A bevonáshoz érdemes olyan csokoládét használni, amely felolvasztva nem túl sűrű: így lesz szép vékony a csokoládéburok. A legtöbb csokoládénál ezt úgy érhetjük el, ha plusz kakaóvajjal hígítjuk – erről a módszerről itt olvashatnak bővebben. Ha nem adnak plusz kakaóvajat a csokoládéhoz - sajnos nem jön szembe minden sarkon-, egy kicsit vastagabb lesz ugyan a jégkrém csokoládéburka, de úgy is el fog fogyni!

 Hozzávalók:

Fagylaltalap:

2 dl tej
2 tojássárgája
3 ek. barna nádcukor
70 g étcsokoládé
1 ek. holland kakaópor
1 dl habtejszín

Csokiburok:

kb. 100 g étcsokoládé
20 g kakaóvaj (elhagyható)
20 g törökmogyoró (vagy blansírozott mandula)

1. A fagylaltalaphoz a tojássárgákat a nádcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett besűrítjük a krémet: akkor jó, amikor a fakanál hátát már bevonja, és ha végighúzzuk az ujjunkat a fakanál hátán, határozottan megmarad a nyoma. (Ha van maghőmérőnk, akkor kb. 80-82°C-ig kell melegíteni a tojásos krémet.) Nem szabad túlmelegíteni, akkor ugyanis rántotta lesz a végeredmény.

2. Egy tálba előkészítjük az apróra vágott étcsokoládét és a kakaóport. Erre ráöntjük a forró tojásos krémet, és kézi habverő segítségével egyneművé keverjük. Végül hozzáadjuk a laza habbá felvert tejszínt is. A fagylaltalapot teljesen kihűtjük.

3. A kihűlt fagylaltalapot jégkrémformákba adagoljuk, és a mélyhűtőben kifagyasztjuk.

4. A csokoládéburokhoz a törökmogyorót 160°C-os sütőben pár perc alatt megpirítjuk, és egy konyharuha segítségével ledörzsöljük a barna héját. Durvára aprítjuk.

5. A csokoládét a kakaóvajjal összeolvasztjuk mikróban vagy vízgőz fölött. Az olvasztott csokoládét egy (magas, vékony) bögrébe öntjük, és hozzákeverjük a durvára aprított mogyorót is. Fogunk egy csokis jégkrémet, és teljesen megmártjuk az olvasztott csokoládéban. Érdemes a bögrét közben kicsit megdöntve tartani, úgy könnyebb bevonni a jégkrémet. A csokiburok esetleges hiányosságait kiskanállal javítjuk. A csokoládé gyakorlatilag azonnal ráfagy a jégkrémre. Ugyanígy bevonjuk a többi jégkrémet is.

CsokisMagnum2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

A jégkrémforma méretétől függően kb. 6-8 jégkrém lesz ebből az adagból.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra