Zanza!

Könnyen variálható alapkeksz, a citromhéjat bátran lecserélhetik narancsra, a gyömbért mazsolára, áfonyára. Mehet bele még dió, mogyoró, mandula, ami csak tetszik. Nyugodtan fűszerezhetjük fahéjjal vagy kardamommal is.

keksz2
Fotó: Katuci

Ha éppen van (most keressék ez a szezonja), én is inkább a Meyer citromért nyúlok a boltban, így ebbe a kekszbe is ez került. Érdemes kipróbálni, érdekes, fűszeres ízt ad, ami átjárja az egész sütit. A hiperekben-szuperekben a többi citrom közé keveredve kell rá vadászni, kerekebb, simább héjú, narancssárgásabb színű, mint a rendes.

Hozzávalók (20-30 darabhoz):

20 dkg vaj
7,5 dkg nádcukor
1 teáskanál vanília-kivonat
5 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
10-15 darab kandírozott gyömbér, apróra vagdosva
2-3 dkg pisztácia, apróra törve

keksz1
Fotó: Katuci
  1. A közepesen puha vajat, a cukrot, a vaníliát kikeverjük.
  2. Beleszitáljuk a kakaót és a lisztet, hozzáadjuk a citromhéjat, a gyömbért és a pisztáciát, sima tésztává gyúrjuk.
  3. Kettévesszük a tésztát, nagyjából 3-4 cm-es átmérőjű hengereket formázunk belőlük, műanyag fóliába csavarjuk. Néhány órára vagy akár egész éjszakára hűtőbe tesszük.
  4. Sütés előtt eltávolítjuk a fóliát, éles késsel egy centis szeletekre vágjuk a hengereket.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsin, 180 fokos sütőben, 17-18 perc alatt készre sütjük.
  6. A kisült kekszeket néhány percig pihentessük még a tepsin, mert frissen elég törékenyek.
Blogmustra