A kis fekete ruha története

A mai napig kiváló befektetésnek bizonyuló „kis fekete ruha” a vintage táskák és a kedvenc farmer mellett minden nő szekrényének elengedhetetlen része, amit általában nem száműzünk onnan évtizedekig.

De ez persze nem mindig volt így. Az 1920-as években ugyanis a fekete szín szigorúan a gyász színének számított, visszataszítónak számított más alkalmakkor viselni. A gyász szimbólumának tartott öltözéket a viktoriánus korban vezették be, amikor a gyászoló özvegyeknek legalább két évig feketét kellett viselniük – írja a stylist.com.

A gyászruhát felkapják Hollywoodban

Mindez Coco Chanelnek köszönhetően változott meg 1926-ban, amikor tervezőnő közzétette egyszerű, rövid fekete ruháját a Vogue-ban. A magazin által megjelentett „Chanel Ford” névre keresztelt ruha a T-modellhez hasonlóan minden társadalmi réteghez szólt, a Vogue szerint „minden nő ízlésének megfelel”.

Az egyszerű eleganciát tükröző kis fekete népszerű maradt a nagy gazdasági világválság idején is, amikor a nők nem tudtak sokat költeni az öltözködésre. Hollywoodban a Technicolor őrületnek köszönhetően maradt divatban, mivel a fekete ruha a filmkészítők szerint passzol mindenhez.

A fekete, mint a rosszéletű nők jelképe

A jegyrendszer bevezetésével a második világháborúban is megőrizte népszerűségét a kis fekete, ekkor már egyfajta egységes trendnek számított a munkahelyeken. A háború utáni konzervatív korszakban, az ötvenes években és a korai hatvanas években kelendő volt, bár nem tartották annyira illőnek, mint a visszafogottabb szürkés kéket.

A szexuális konzervativizmus idején a Dior „New Look” vonala tartotta életben a fekete ruhát, amit akkor a veszélyes nő jelképének tekintettek.

A klasszikus darabba a mini szoknya megjelenésével egy fiatalabb, lázadó generáció lehelt új életet a hatvanas években. Időtlen fazonját pedig Audrey Hepburnnek köszönhetően őrizte meg, aki egy egyszerű fekete Hubert de Givenchy ruhát viselt az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany) című Blake Edwars filmben 1958-ban.

A stílusváltások igazi túlélője

A kis fekete ruha néhány stiláris eltérést kivéve a legtöbb esetben megőrizte eredeti formáját. A hatvanas években megrövidült a szoknyarésze, a nyolcvanas években válltömést kapott, a kilencvenes években pedig már a vadabb, grunge stílus követői is feketében jártak szórakozni.

A nők lassan kilencven éve érzik úgy, hogy a kis fekete ruha széppé és elbűvölővé teszi őket, sosem megy ki a divatból, sokoldalú és megfizethető.

Napjainkban már nincs olyan divatház, mely ne dobná piacra évről-évre a szinte bármivel – körömcipővel, farmer- vagy bőrdzsekivel, túlméretezett kiegészítőkkel vagy a klasszikus gyöngynyaklánccal – kombinálható darabot. Nézze meg a galériában, milyen változásokon ment át a kis fekete és hogyan viselte Marilyn Monroe, Madonna vagy Diana hercegnő Chanel örökzöldjét az elmúlt évtizedekben!

Oszd meg másokkal is!
Mustra