OFFLINE

A kis fekete ruha története

2013. augusztus 21., szerda 17:26

A mai napig kiváló befektetésnek bizonyuló „kis fekete ruha” a vintage táskák és a kedvenc farmer mellett minden nő szekrényének elengedhetetlen része, amit általában nem száműzünk onnan évtizedekig.

De ez persze nem mindig volt így. Az 1920-as években ugyanis a fekete szín szigorúan a gyász színének számított, visszataszítónak számított más alkalmakkor viselni. A gyász szimbólumának tartott öltözéket a viktoriánus korban vezették be, amikor a gyászoló özvegyeknek legalább két évig feketét kellett viselniük – írja a stylist.com.

A gyászruhát felkapják Hollywoodban

Mindez Coco Chanelnek köszönhetően változott meg 1926-ban, amikor tervezőnő közzétette egyszerű, rövid fekete ruháját a Vogue-ban. A magazin által megjelentett „Chanel Ford” névre keresztelt ruha a T-modellhez hasonlóan minden társadalmi réteghez szólt, a Vogue szerint „minden nő ízlésének megfelel”.

Az egyszerű eleganciát tükröző kis fekete népszerű maradt a nagy gazdasági világválság idején is, amikor a nők nem tudtak sokat költeni az öltözködésre. Hollywoodban a Technicolor őrületnek köszönhetően maradt divatban, mivel a fekete ruha a filmkészítők szerint passzol mindenhez.

A fekete, mint a rosszéletű nők jelképe

A jegyrendszer bevezetésével a második világháborúban is megőrizte népszerűségét a kis fekete, ekkor már egyfajta egységes trendnek számított a munkahelyeken. A háború utáni konzervatív korszakban, az ötvenes években és a korai hatvanas években kelendő volt, bár nem tartották annyira illőnek, mint a visszafogottabb szürkés kéket.

A szexuális konzervativizmus idején a Dior „New Look” vonala tartotta életben a fekete ruhát, amit akkor a veszélyes nő jelképének tekintettek.

A klasszikus darabba a mini szoknya megjelenésével egy fiatalabb, lázadó generáció lehelt új életet a hatvanas években. Időtlen fazonját pedig Audrey Hepburnnek köszönhetően őrizte meg, aki egy egyszerű fekete Hubert de Givenchy ruhát viselt az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany) című Blake Edwars filmben 1958-ban.

A stílusváltások igazi túlélője

A kis fekete ruha néhány stiláris eltérést kivéve a legtöbb esetben megőrizte eredeti formáját. A hatvanas években megrövidült a szoknyarésze, a nyolcvanas években válltömést kapott, a kilencvenes években pedig már a vadabb, grunge stílus követői is feketében jártak szórakozni.

A nők lassan kilencven éve érzik úgy, hogy a kis fekete ruha széppé és elbűvölővé teszi őket, sosem megy ki a divatból, sokoldalú és megfizethető.

Napjainkban már nincs olyan divatház, mely ne dobná piacra évről-évre a szinte bármivel – körömcipővel, farmer- vagy bőrdzsekivel, túlméretezett kiegészítőkkel vagy a klasszikus gyöngynyaklánccal – kombinálható darabot. Nézze meg a galériában, milyen változásokon ment át a kis fekete és hogyan viselte Marilyn Monroe, Madonna vagy Diana hercegnő Chanel örökzöldjét az elmúlt évtizedekben!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta