OFFLINE

A legnyáribb étel: a főtt kukorica

2013. augusztus 1., csütörtök 18:18

Ha valami, hát a főtt kukorica maga a nyár. A strandon esik a legjobban, de cserébe ott a legdrágább is, a piacon jóval olcsóbban hozzá lehet jutni, és mivel megfőzni sem nagy kunszt, érdemes otthon is elkészíteni.

Ilyen a jó kukorica

A jó főtt kukorica sorsa eleve el van rendelve. Ha jó minőségűt veszünk, akkor már félig zsebben van a siker. De honnan tudjuk, melyik a jó? Alapfeltétel: friss csemegekukoricát vegyünk. A takarmánykukorica, bármennyire is szeretne hasonlítani a csemegére, nem jó, kerüljük nagy ívben.

Ne vegyük meg azt, amelynek külső levelei fonnyadtak, szárazak, megsárgultak. A zöld levél már jó kezdés. Ha ez megvan, érdemes kicsit széthúzni a zöld héját és megnézni, milyenek a kukoricaszemek. Alapvető, hogy a szemek ne legyenek "horpadtak", az azt jelenti, már öreg a kukorica, ha ilyet látunk, menjünk tovább.

kukorica

Nem jó, ha túl apró, vagy túl ritka, de az sem szerencsés, ha nagyon-nagyon sűrű. Ha megkarcolunk egy kukoricaszemet, és fehér, tejszerű anyag csordul ki belőle, akkor jó nyomon vagyunk, az általában friss kukoricát jelent. Ha viszont a csöve rózsaszínes/pirosas, akkor tegyük vissza, mert az takarmánykukorica. Az a jó, ha fehér vagy sárga a csöve.

Főzve 15 perc

A kukoricák héját/leveleit leszedjük és félretesszük, a haját (bajuszát) is eltávolítjuk, a csövek legvégét az utolsó sor alatt levágjuk. A kukoricákat leöblítjük. Egy jó nagy fazék alját kibéleljük az egészséges levelek felével, ráhelyezzük a kukoricacsöveket (ha nem fér bele egészben, akkor értelemszerűen kettétörjük/vágjuk). Felengedjük hideg vízzel, úgy, hogy ellepje a kukoricákat. A tetejét is lefedjük a levelek másik felével és közepesnél kicsit erősebb lángon, fedővel letakarva feltesszük főni. Ha felforrt, közepes lángon folytatjuk tovább és kb. 10-15 percig főzzük, majd esszük. Ha későbbre kell, a saját levében hagyjuk kihűlni.

Nem kell órákig gyöngyöző vízben főzni (mert akkor megkeményedik), és semmiképpen sem kell a főzővízbe sót tenni!! Csak közvetlenül evés előtt, egyenként sózzuk a főtt kukoricákat. Ha marad, akkor a főzővízben hagyjuk a csöveket.

Mikrózva 5 perc

Még ennél is gyorsabban megoldható a dolog a mikróban. Ehhez nem szedjük le a leveleket, csak a csövek végeit vágjuk vissza egy kicsit. A kukoricákat - ha többen vannak, ne érjenek össze! - egy vastagabb nejlonszatyorba bugyoláljuk, és úgy mikrózzuk 5 percig. Bármilyen fura is, a nejlon nem fog megolvadni, a kukoricák pedig a szatyorban lévő gőzben szépen átpárolódnak.

A kukorica grillezve is finom
A kukorica grillezve is finom

Sütve, grillezve

Kevés vajjal megkenve, alufóliába tekerve akár a parázsra is rakhatjuk, de süthetjük grillen is, amit közvetlenül utána némi fűszervajjal kenhetünk meg. Láttunk már baconbe tekert grillen sütött kukoricát is, de akár nyársra is húzhatjuk és piríthatjuk a tűz felett, akkor is nagyon finom lesz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta