Medvehagyma-krémleves mentával

Zanza!

Itt a medvehagyma szezonja, és egy-két hétig még lehet megint fulladásig enni. Egy csokor 200 forintba kerül, és ez a mennyiség elég 3-4 adag krémleveshez. Most egy pikáns, de igazán nyárias változatát készítettük el. A menta és a medvehagyma rendkívül ízletes együtt, és a hideg leves ebben a nyárias tavaszban kellemesen frissítő is.

Ezekre lesz szüksége

  • 1 csokor medvehagyma
  • 2 kisebb burgonya
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • száraz kifli, kenyér/kruton
  • 0,5 l alaplé/víz
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 1 púpozott evőkanál rizsliszt
  • só, bors
  • 2-3 szál friss menta
  • 1,5 dl rizstejszín/normál tejszín

A leves díszítéshez hagyjon meg egy kevés nyers medvehagymát.

Öt perc és kész

Mossa meg a medvehagymát, mentát, krumplit, szeletelje fel, és tegye őket félre. Nem kell nagyon apróra vágni a hagymát, a végén úgy is össze kell turmixolni.

Dobja rá az aprított fokhagymát a hevített olajra, és kevergesse pár percig. Ezután jöhet a hagyma és a menta is. Akkor jó, ha már összeestek a levelek.

Szórja meg a liszttel, öntse fel az alaplével/vízzel, és adja a leveshez a burgonyát is. Amikor megfőtt a burgonya sózza, borsozza az ételt, és adja hozzá a tejszínt is. Főzze össze a levest, majd botmixerrel turmixolja össze. Hagyja a lábast a tűzhelyen kihűlni.

Ja, majdnem elfelejtettem: amíg hűl a leves, pirítson meg egy felkockázott zsömlét/kiflit/kis kenyeret, amit majd beleszór a levesbe. Tálalás előtt szórja meg a meghagyott friss levelekkel is, keverje össze, és kész.

Blogmustra