Karácsonyra bejgli, de jó legyen ám!

Veszélyesen jó bejglirecept, amivel azok is megtérnek, akik eddig nem voltak oda ezért a műfajért. A tészta töltelék arány ideális - rengeteg töltelék, minimális tészta -, és az egész jó nedves, nem pedig az a száraz, fojtós, fűrészporízű rémség, amit olyan sok helyen árulnak bejgli néven.

A tészta töltelék arány így ideális
A tészta töltelék arány így ideális

Azt sajnos nem tudom megigérni, hogy szétrepedni nem fog, nekem általában nem szokott, de aztán van, hogy mégis. Az biztos, hogy ha tényleg nagyon sűrűre főzik a tölteléket, és tényleg nagyon alaposan megszurkálják a kész rudakat, akkor javulnak az esélyek a repedésmentes bejglire. Az alábbi recept két elég nagy rúdra szól, egy diós, egy mákos, de lehet egyből duplázni is.

Hozzávalók:

Tészta, két rúdnyi:
25 dkg liszt
10 dkg vaj/margarin
1 dkg élesztő/fél tasak szárított
1 dl tejszín
1 púpozott evőkanál cukor
1 evőkanál rum
1 tojás sárgája
csipet só
Plusz 1 tojás megkenni, ezt szét kell választani

A hozzávalók ne legyenek jéghidegek. Ezekből kell átlagos puhaságú tésztát csinálni, ez azt jelenti, hogy ne legyen ragacsos, pláne folyós, de ne is legyen olyan kemény, mint mondjuk egy adag hideg gyurma. Ha megvan a megfelelő állag - jól bemelegített, lágy gyurma, ami nem ragad - lefedve kb fél órát kell keleszteni.

Ez alatt pont meg is lehet csinálni a tölteléket. Haladni kell, mert ha túlkel a tészta, puffadt szerencsétlenség lesz belőle, nem bejgli. Ha bizonytalanok vagyunk a tempónkban, inkább rakjuk a tésztát viszonylag hűvös helyre, hogy lassan dolgozzon benne az élesztő.

Töltelék (két lábosban, párhuzamosan a kettő):

15 dkg mák és dió, (plusz mindkettőhöz fejenként)
12,5 dkg cukor,
2-3 dkg vaj/margarin,
fahéj,
5 dkg mazsola,
1 evkanál méz,
1 ek baracklekvár,
1 savanyú alma reszelve
1 marék aszalt áfonya
kandírozott narancs, citromhéj, gyömbér,apróra vágva, aki szereti,
fél dl víz
1 ek rum

Ezeket kell kis lángon összefőzni, míg jó sűrűre összeáll, töltés előtt hagyjuk visszahűlni. Akkor jó, ha hidegen nehezen kenhető a tésztára. Minél sűrűbbre főzzük a tölteléket, annál kevésbé lesz hajlamos szétrepeszteni majd a rudakat.

Ha megvannak a töltelékek, a tésztát A4-esnél nagyobb, inkább hosszú téglalappá kell nyújtani, töltelékkel megkenni, hosszabb oldalával párhuzamosan szorosan feltekerni. Először a tojás sárgájával lekenni, a közepénél alaposan, az aljáig megszurkálni (mondjuk hurkapálcával), és maximum 10 fokos hidegben (mondjuk az erkélyen, de akár a hűtőben is jó) legalább egy fél-egy órát pihentetni. Sütés előtt, ha a sárgás kenés már megszáradt, meg kell kenni a fehérjével. 175 fokon 35-41 perc alatt sül meg, sima alsó-fölsőn. Ne hőlégkeverjék, ha nem muszáj.

Legközelebb hívunk valami profi ételfotóst
Legközelebb hívunk valami profi ételfotóst

Másnap, de legalábbis kihűlve szeletelni

Összevetésként itt egy nagy lánc sajátmárkás diósbejglije:

Darált dió, liszt, kristálycukor, ivóvíz, tej, margarin (növényi zsírok, ivóvíz, keményített növényi zsírok, növényi olajok, étkezési só (0,1%), emulgeátor: E 322, E 471, tartósítószer: E 202, savanyúságot szabályzó szerek: E 330, aroma, színezék:béta-karotin), sertés zsír, porcukor, mazsola, tojássárgája, élesztő, étkezési só, darált háztartási keksz (búzaliszt, cukor, növényi zsír, térfogatnövelő szerek (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát)), só, aroma, színezék (karamell), antioxidánsok (borkősav, dikálium-diszulfit)), citromolaj.

És az egyik menő cukrászdáé:

Búzaliszt, dió 19%, cukor, cukrozott narancshéj (narancshéj, gükóz-fruktóz szirup, cukor, étkezési sav: citromsav, tartósítószer: kéndioxid), ivóvíz, vaj, sertészsír, tej, tojás, édesmorzsa (tojás, cukor, búzaliszt), mazsola, cukorszirup, méz, élesztő, citromhéj, só, fahéj, tartósítószer (káliumszorbát), aroma (vanillin).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek