OFFLINE

Humusz, otthon

2008. július 12., szombat 08:00

Szerintem Pesten két helyen lehet szenzációs humuszt kapni; az itt korábban megírt Kertész utcai humuszbárban, és a Saharában, a Corvin térnél. Az előbbi zöldségekkel kombinálja zseniálisan a humuszt, utóbbinál selymes és fűszeresebb. Van egy harmadik hely, a fokhagyma gátlástalan és mértéktelen használatával megalkottam az én otthoni humuszomat.

A humusz nagyon egyszerűen készül és egy salátával, sőt, szeletelt paradicsommal körítve beadható egytálételnek, elszánt ragadozó pasik is jóllaknak vele. Egy humuszvacsi alatt nem megy az idegesítő "Hús nincs benne?" nyavalygás, amit hallottam már pörccel beborított túrós csusza felett elejteni.

A szárított csicseriborsót környezettudatos kollégák beáztatják egy napra, így megfő negyed óra alatt. Szárazon indítva a főzést, kell neki másfél óra, buta pazarlás. Konzervből nem kéne, mert elront mindent, főleg a "házi" ízt.

Főzővizét félretéve, merülő mixerrel bedarálom a borsót, a léből vissza-visszacsurgatva a masszába, szépen felveszi. Két marék (szárazon mérve, négy-öt főre elég) borsóhoz adok két evőkanál tahint (szezámmagpüré, a Sahara melletti arab zöldségesnél veszem), négy gerezd fokhagymát, sót, fél citrom frissen facsart levét (nem flakonos citromlét!), egy-egy evőkanál őrölt római köményt és őrölt paprikát (ez is az arab zöldségestől jön). Selymesre kavarom és a fűszerekkel meghintve, olívaolajjal meglocsolva tálalom. Saláta mellett jázminrizzsel is nagyon finom, de az már kicsit fojtós. Húsok mellé tömény, de lehet próbálkozni, talán báránnyal nem ütik agyon egymást.

A receptet (egy gerezd fokhagymával...) a Sahara melletti, éjjel-nappali(!), arab zöldségesnél kaptam, mellesleg ott lehet kapni a legfinomabb jázminrizst, és főzési tanácsokat, ha kérdez az ember.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2008.07.12 10:27:23Aryanne

    Én is nagyon utálom, amikor beleszólnak a helyesírásomba, de... ez nem hummusz akar lenni véletlenül? A humusz az más, azt nem jó megenni...

  • 2008.07.12 20:50:02suo tempore

    a humusz az nem termőföld véletlenül?

  • 2008.07.12 22:13:55vkorsi

    látom, már más is észrevette....

  • 2008.07.13 10:49:57becherpig

    "és a Saharában, a Corvin térnél"



    a Corvin tér Budán van, a Sahara pedig a Corvin köz mellett, a József körúton, ha esetleg valaki keresné.

  • 2008.07.13 11:32:09Szelíd hangorkán

    Mi ez a sok flancos szarság?

  • 2008.07.13 11:55:55suo tempore

    amúgy ez hasonló pürcsi lehet,h mint egy sárgaborsó főzelék...csak azzal nem lehet virítani "sznoblogokon"



    a címet olvasva még mindig a kertészkedés ugrk be

  • 2008.07.14 09:14:30Bossifam

    HUMUSZT egyen az aki szereti.

  • 2008.07.14 09:48:46Mackaj

    Suo, Te miért olvasol sznoblogot, ha nem érdekel? Sőt, még hozzá is szólsz, nahát...



    Amúgy nem hasonló pürcsi, hanem tök más pürcsi, de mindkettő fincsi.

  • 2008.07.14 11:04:48hallohallo

    akár humusznak is lehet írni.

    sokféle helyesírása létezik, ld

    en.wikipedia.org/wiki/Hummus

    Hummus, also spelled hamos, houmous, hommos, hommus, hummos, hummous or humus

    és utána egy link az arab szavak latin átírásáról.

    és nem, nem olyan mint a sárgaborsófőzelék.

  • 2008.07.16 09:10:01Macaroon

    A hummusz kurva jó kaja, ha még nem ettél miről alkotsz véleményt? Mitől lenne sznob kaja egy csicseriborsó püré? Szánalom a köbön. Hajrá. Éljetek csirkepöcin.

  • 2008.07.16 09:32:13suo tempore

    ugatok, mert ugatni van kedvem...amúgy a divatot is fikázzuk itt lelkesen, pedig szerintem nem sokunknak van gyűjteménye fél millánál kezdődő táskákból és cipőkből



    szóval aki szánalomról beszél egy fikablogon, hááát...igaza van, beleértve saját magát is

  • 2008.07.16 10:34:21Macaroon

    Kösz hogy kiemelted magad suo.

  • 2008.07.16 10:34:44Macaroon

    Bár nem értem, a tejvaj miért is fikablog?

  • 2008.07.23 16:29:03marvin

    Én is szoktam otthon humuszt készíteni, de szinten finomat adnak a Star kebab török étteremben a nyugatinál.

  • 2010.04.20 15:07:32Éduka

    pff, beáztatás után 15 perc... ez nem igaz, és nem hiszem el, hogy másfél óra alatt puha lett áztatás nélkül. azt sem hogy két marék elég 4 -5 főre. az éjjel - nappali zöldséges is gyanús.
    ilyen csúnya fokhagymát nem fotóznék le.

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta