Miből készülnek a zacskós levesek? Erre biztosan nem gondolnál

GettyImages-1445881115

Ideje, hogy megtudd az igazságot a zacskós levesek kétes hírnevű összetételéről.

A zacskós leves egy tipikusan megosztó termék: az emberek általában vagy nagyon utálják, vagy nagyon szeretik. Előnyeként leginkább az merül fel, hogy villámgyorsan elkészíthető, míg hátrányaként elsősorban az, hogy csak úgy hemzsegnek benne a mesterséges anyagok, és közel sem olyan finom, mint egy tisztességes házi leves. Hogy a zacskós termékek fogyasztásával kapcsolatos aggodalmak mennyire megalapozottak, annak most élelmiszeripari sorozatunk keretében járunk utána.

Ezt rejtik a zacskós levesek

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére közölte, nagyon sokféle tasakos leves létezik, de általánosságban azt lehet mondani, hogy szintetikusnak a legkevésbé sem nevezhetők. Ennek ékes bizonyítéka, hogy

tartósítószer sem kerül beléjük.

De akkor miért nem romlanak meg? A szakember szerint a titok nyitja a megfelelő szárítás és csomagolás. „Az alkalmazott technológiától függően a zacskós levesek többféleképpen készülhetnek. Ami közös bennük, hogy a gyártás során a már kész leves, illetve az abban lévő betétek nedvességtartalmát csökkentik le jelentős mértékben” – magyarázta Traszkovics Zsolt.

A zacskós leveseket csak forró vízzel kell felönteni, így percek alatt elkészíthetők
A zacskós leveseket csak forró vízzel kell felönteni, így percek alatt elkészíthetőkDiy13 / Getty Images Hungary

A szárítás után a kapott száraz por speciális csomagolásba kerül, ami nem engedi, hogy nedvességet vegyen fel a környezetből. Ez az eljárás tartósítószer nélkül is tökéletesen biztosítja a termék stabilitását, így bontatlan csomagolásban nem tud megromlani. Amikor tehát elkészítesz egy instant levest, azt a vizet pótolod vissza, amit a szárítási eljárással eltávolítottak az üzemben.

És mi van az ízfokozókkal?

A másik gyakori kritika a hasonló termékekkel szemben, hogy tele vannak ízfokozókkal. Az élelmiszermérnök szerint ez némiképp túlzó, bár kétségtelen, hogy a zacskós levesekbe is kerülhetnek ilyen anyagok. Közülük is a legjellemzőbb a nátrium-glutamát.

„Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a nátrium-glutamát olyannyira nem káros, hogy sok természetes alapanyag mellett az anyatej is természetes módon tartalmazza. Ettől függetlenül, mivel a fogyasztók egy része nagyon ódzkodik tőle, több terméket ízfokozó használata nélkül gyártanak.”

Ízfokozó lehet bennük, tartósítószer viszont nem
Ízfokozó lehet bennük, tartósítószer viszont nemÐœðñððð Руððµð½Ðºð¾ / Getty Images Hungary

Traszkovics Zsolt konklúzió gyanánt hozzátette, összességében elmondható, hogy a zacskós levesek a híresztelésekkel ellentétben hagyományos alapanyagokból, fűszerekből készülnek, tartósítószert pedig biztosan nem tartalmaznak. „Nagy valószínűséggel nem fognak akkora kulináris élvezetet okozni, mint a nagyi főztje, de cserébe 1-2 perc alatt elkészíthetők.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra