Biztos, hogy helyesen pakolsz be a mosogatógépbe? Most kiderül!

GettyImages-177838775

A mosogatógép a leghatékonyabb és legtakarékosabb módja a piszkos edények tisztításának – feltéve, hogy helyesen pakolsz be a gépbe.

A praktikus konyhai eszköznek számító mosogatógép használata viszonylag egyszerű. Csak bepakolod az elmosandó edényeket, beteszed a helyére a tisztító tablettát, elindítasz egy programot, és kész is vagy. Ha azonban túltöltöd a gépet, vagy rossz helyre rakod a mosogatnivalókat, akkor szennyeződések maradhatnak rajtuk. A mosogatógépeket is tesztelő Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet ezért is szedte össze, hogy a készülék megfelelő működtetéséhez minek hova kell kerülnie. Ez most hasznos lesz, hiszen jön a vendégvárás, sütés-főzés időszaka!

Felső kosár

Ide menjenek a bögrék, poharak és kisebb tálak, de ügyelj rá, hogy ne legyenek túlzottan összezsúfolva, mert ez megnöveli a törés kockázatát, illetve akadályozhatja a mosogatószeres víz szabad áramlását. A mosogatógépben mosható műanyag tárolódobozoknak szintén itt van a legjobb helyük, mert így kellő távolságban maradnak az alsó fűtőelemtől, ami deformációkat okozhat.

Alsó kosár

A tányérokat, nagyobb tálalóedényeket és tálakat az alsó kosárba kell tenni. Előtte célszerű lekaparnod róluk a darabos ételmaradékokat, de a modern mosogatógépeknél előöblítésre általában nincs szükség, mivel olyan érzékelőkkel vannak ellátva, amelyek a mosási ciklust az edények szennyezettségéhez igazítják.

A másik fontos szabály, hogy a tányérokat, mosogatógép-biztos vágódeszkákat és más túlméretezett tárgyakat oldalra és hátulra helyezd el, hogy ne akadályozzák a szórókar mozogását. Ha egy edénybe belesült, ráégett az étel, akkor nézzen fejjel lefelé, a szórókar irányába.

A helyes elrendezés
A helyes elrendezésCan Cicek / Getty Images Hungary

Általánosságban elmondható, hogy az alumínium- és rozsdamentes acélból készült tárgyak mosogatógépben is moshatók, a sárgaréz, a bronz- és az aranyazott porcelánanyagúak viszont kézi mosogatást igényelnek, hogy elkerülhető legyen elszíneződésük és sérülésük. Bár a fazekak és a serpenyők az alsó kosárba kerülhetnek, ne tegyél melléjük törékeny porcelánokat, mert nem biztos, hogy egy darabban fognak maradni.

Evőeszközök

A villákat, kanalakat a nyelükkel felfelé nézve az evőeszköztartó kosárba kell helyezni. A késeket viszont pont fordítva, hogy véletlenül se vágjanak meg, amikor kiveszed őket. A túlzsúfoltságot itt is érdemes kerülni, mert ha az evőeszközök túl szorosan sorakoznak egymás mellett, az csökkentheti a tisztítás hatékonyságát.

Még egy hasznos tipp: a kipakolásnál először mindig az alsó kosarat ürítsd ki. Ellenkező esetben ugyanis a felső kosárban lévő bögrék és poharak homorú felületén összegyűlő víz az alatta lévő tányérokra, edényekre ömlik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek