Egyebek között a fehér tea ásványi anyagokban gazdag, melyek képesek elpusztítani a szájban azokat a baktériumokat, amelyek fogkőhöz, lyukas foghoz és kellemetlen lehelet kialakulásához vezethetnek. Alkalmas továbbá különböző neurológiai problémák enyhítésére, és még a ráncokat is csökkenti.
Ezért jobb a fehér tea
Bár sokan azt gondolhatják, hogy a fehér, fekete és a zöld tea különböző növényekből származik, valójában ugyanabból a növényből, a camellia sinensisből nyerik őket. Elsősorban az oxidáció mértéke különbözteti meg őket egymástól. A fehér teát hagyják a legkevésbé oxidálódni, ezt követi a zöld, majd végül a fekete teát engedik teljesen oxidálódni.
A fehér teához a növény bimbóit a tealevelek kinyílása előtt gyűjtik be, és azonnal megszárítják, hogy megállítsák az oxidációs folyamatot.
A teával végzett különféle kezelések mellett befolyásolja a tea minőségét a termőhely, az éghajlat, a betakarítási időszak, valamint az, hogy a növény mely részeit használják fel hozzá. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a fehér tea jótékony hatásai erősebbek, mint más teafajtáké.
Szintén fontos különbséget tenni a szálas tea és a teazsákokba, teafilterekbe zárt teák között. Ez utóbbi sajnos gyakran teaporból és nem a tea legértékesebb részeiből készül.
A kínai emberek évszázadok óta használják a fehér teát gyógyászati célokra. Nézzük, miért és kinek ajánlott fehér teát fogyasztani!
Antioxidáns hatás
Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek védelmet nyújtanak a szabad gyökök, vagyis a káros molekulák ellen, melyeket az oxidatív stressz hozza létre a szervezetben. Ezek a szabad gyökök korai öregedéshez és olyan betegségek kialakulásához vezethetnek, mint például az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és a rák. Bőséges antioxidáns-tartalma miatt a fehér tea a legerősebb az összes tea közül.
Erősíti az immunrendszert
A fehér tea antioxidáns tulajdonságai mellett hatékony immunerősítő is, természetes antibakteriális, vírus- és gombaellenes hatásaival. A kutatások azt is kimutatták, hogy a fehér tea képes helyreállítani a Langerhans-sejtek immunműködését, amely az immunrendszer kulcsfontosságú összetevője a rákos melléktermékek felismeréséhez.
A szabad gyökök okozta károk ellensúlyozásában a fehér tea gyulladáscsökkentő tulajdonságaival segíti a szervezet védelmét és a krónikus fertőzések megelőzését.
Elősegíti a fogyást
A fehér teát gyakran úgy emlegetik, mint a fogyást elősegítő italt. Ennek az az oka, hogy a teában lévő katechinek támogatják az anyagcserét, ez pedig a zsírok hatékonyabb lebontásához vezet. Emellett a teában lévő koffein növeli a napi energiaszintet, ami segít abban, hogy több kalóriát égessünk el egy nap alatt. Tanulmányok kimutatták, hogy különösen a fehér tea 4-5 százalékkal segíti az anyagcserét, ami körülbelül 70-100 kalória elégetését jelenti naponta. Mindezek mellett a fehér teában található polifenolok segítenek a zsír lebontásában, és megakadályozzák az új zsírsejtek kialakulását.
Javítja a szív egészségét
A fehér teában található antioxidánsok segítenek csökkenteni a vérnyomást, valamint a rossz LDL-koleszterin szintjét. Ezzel pedig csökken a szívbetegségek és szívrohamok kockázata.
Megelőzheti a rák kialakulását
A Langerhans-sejtek immunfunkciójának helyreállítása és ezáltal a rákos melléktermékek kimutatása mellett a fehér tea bioaktív összetevői meggátolják a rákos sejtek terjedését. Tanulmányok igazolják, hogy a fehér tea hozzájárul a tüdőrákot okozó sejtek elpusztításához, illetve a vastagbélrák növekedésének és terjedésének megállításához.
Meggátolja a bőr öregedését
A szabad gyökök szerepet játszanak a bőröregedésben is, ezért a fehér tea antioxidáns-tartalma hozzájárul ahhoz, hogy bőrünk fiatal maradjon. Miután a fehér tea blokkolja a kollagént és az elasztint lebontó enzimeket, a bőr rugalmas és sima marad.
Megszünteti a rossz leheletet
Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően a fehér tea fogyasztása segít a baktériumok elleni küzdelemben, és megelőzi a fogínygyulladást, ezáltal megakadályozza a rossz lehelet kialakulását. A fehér tea fluoridot és tanninokat is tartalmaz, amelyek erősítik a fogakat, és növelik a fogak savállóságát. Ráadásul a fehér tea nem színezi el a fogakat.
Kordában tartja az inzulint és a vércukrot
Az inzulinrezisztencia akkor fordul elő, ha az izmok, a zsír és a máj sejtjei nem reagálnak megfelelően az inzulinra, és nem tudják felvenni a glükózt a vérből. Emiatt a hasnyálmirigy több inzulint termel, ami a vércukorszint emelkedéséhez vezet. Mivel a fehér teában található polifenolok fokozzák az inzulin hatását, így megakadályozzák a magas vércukorszintet, és csökkentik az inzulinrezisztencia kockázatát. A fehér tea rendszeres fogyasztásával megelőzhetők és enyhíthetők a cukorbetegség tünetei is.
Serkenti az emésztést
A fehér tea hatékonyan segíti az emésztést is, hiszen gondoskodik arról, hogy az elfogyasztott ételt energiaként használja fel a szervezet, és ne zsírként raktározza el.
Az indiaiak már régóta felismerték az édeskömény több jótékony hatását, ami nem csupán a gyógyászatban, hanem a konyhaművészetben is gyakran nélkülözhetetlen. Ha szeretnéd tudni, hogy ez az apró magocska mi mindenre jelent megoldást, olvasd el az erről szóló cikkünket is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés