Kész átverés: nem is csokoládéból készül a csokimikulás?

GettyImages-636766840

Csokimikulás és csokimikulás között óriási különbségek lehetnek. A szakember elmondja, mire érdemes figyelned a vásárlásnál.

A mikulásjelmezbe öltöztetett édességeket általában csak „csokimikulásként” vagy „mikuláscsokiként” szokás emlegetni, ami kissé megtévesztő lehet, mivel a közkeletű elnevezés nem feltétlenül áll összhangban a valósággal. Mutatjuk, honnan tudhatod, ha a boltban valami gagyi csokiutánzatot akarnak rád sózni.

Csokimikulásnak látszó tárgy

Amikor az ünnepi hagyományok előtt adózva csokimikulást veszel, valószínűleg meg sem fordul a fejedben, hogy a termék, amit a kosaradba kerül, nem is valódi csokoládéból készült. Pedig erre sajnos megvan az esély. Mint azt Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta,

nem minden csokoládémikulás, ami annak látszik.

Ha egy termék csomagolásán nem találod a csokoládé kifejezést, és helyette a „kakaós tejbevonó massza”, az „étbevonó massza”, a „nugátfigura” vagy a „tejfigura” kifejezések valamelyike szerepel rajta, az nem a véletlen műve. Az eltérő megnevezés arra utal, hogy a termék kevesebb kakaóvajat tartalmaz, vagyis gyengébb a minősége, ezért ha akarnák, sem lehetne csokoládénak hívni.

A vásárlásnál mindig érdemes elolvasni, mi van a csomagolásra írva
A vásárlásnál mindig érdemes elolvasni, mi van a csomagolásra írvaNurPhoto / Getty Images Hungary

„A nugátfigurák például a megszólalásig hasonlíthatnak a csokimikulásokra, de gyártásukhoz a kakaómassza helyett mogyoróféléket használnak fel. Természetesen a nugát is lehet finom, szakmai szempontból azonban alacsonyabb minőségi kategóriát képvisel, mint a csokoládé” – magyarázta a szakember.

Hasonló a helyzet a bevonómasszából vagy kakaómasszából gyártott termékeknél is. Ezeket az alapanyagokat alapvetően kekszek, ostyák készítésére szokták használni, ezért kakaótartalmuknak elegendő 5 százaléknak lennie, szemben a tejcsokoládéval, amelynél a szabályozás minimum 25 százalékos kakaó-szárazanyagtartalmat ír elő.

Csokoládéból az igazi

A csokimikulások gyártásánál ugyanazt a tejcsokoládét használják fel, mint amit a táblás csokiknál is, csak itt értelemszerűen más módon történik a formázás és a csomagolás. „A két részből álló öntőforma közé híg állapotban töltik bele a csokoládét, majd azt többirányú forgatással egyenletesen eloszlatják. Ezután lehűtik, és a jól ismert csomagolásba öltöztetik a megszilárdult tejcsokoládé figurát” – árulta el Traszkovics Zsolt.

Az igazi csokimikulásokba tej- vagy ritkábban étcsokoládé kerül
Az igazi csokimikulásokba tej- vagy ritkábban étcsokoládé kerülJarin13 / Getty Images Hungary

Ha most akarod megenni a tavalyról megmaradt csokimikulásokat, ne lepődj meg, ha időközben kissé megszürkültek. A jó hír, hogy ez nem jelenti azt, hogy megromlottak volna. A szakember szerint a jelenségért a csokoládé felületére kivándorló zsírok, illetve cukor a felelős, ami technológiai hiba vagy a nem megfelelő tárolás eredménye is lehet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek