Miért alszik rajtam a macskám? Lehet, hogy mégis szeret?

A nap nagyobbik részében úgy tesz, mintha nem is léteznél, éjszaka viszont simán odabújik hozzád, vagy legnagyobb meglepetésedre a tested különböző pontjain elnyúlva vágja be a szunyát. Mi lehet a magyarázat?

A macskák különös lények, akik mintha csak szándékosan keltenék azt a benyomást, hogy a világ felett állnak, de bármilyen szokatlannak is tűnjön a viselkedésük, általában van rá kézzelfogható magyarázat. Idesorolható az az eset is, amikor kedvenced nagy gondossággal kiválasztott fekhelye fejedelmi kényelmet kínál, mégis időről időre téged használ párnának.

Mi vonzza hozzám?

Még ha az adott pillanatban nyugodtnak is tűnik, a macska állandóan figyelemmel kíséri a környezetét, hogy szükség esetén azonnal támadásba tudjon lendülni, vagy megvédhesse magát, írja a Reader’s Digest. Az alvás azonban más tészta, hiszen ilyenkor van a legkiszolgáltatottabb állapotban. A macskák viselkedését kutató Mikel Delgado éppen ezért úgy véli, hogy az állat elsősorban védelem reményében bújik oda a gazdájához. Ha tehát a macskád veled vagy rajtad alszik, akkor jó eséllyel megbízik benned, és biztonságban érzi magát melletted.

A szakember rávilágított néhány további lehetséges magyarázatra is. Először is a macska szeret átmelegedni, amit nemcsak úgy valósíthat meg, hogy napsütötte ablakokban ejtőzik, vagy dobozokban kuporodik össze, hanem úgy is, hogy kihasználja a tested melegét. Másodsorban az állat a szagán keresztül jelöli meg a területét, vagyis ha rajtad alszik, annak az lehet az üzenete, hogy hozzá tartozol. És igen, talán még az is igaz, amit titkon mindig is reméltél: lehet, hogy a macskád szeret. A viselkedési szakértő legalábbis a kötődés jeleként értékeli, hogy az állat, aki gyakran a fajtársait használja párnaként, veled is megteszi ugyanezt.

Le sem tagadhatná, hogy mennyire élvezi
Le sem tagadhatná, hogy mennyire élvezitaniche / Getty Images Hungary

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére megerősítette, hogy a legvalószínűbb ok, amiért a macskád rajtad alszik, hogy ez a helyzet kényelmes a számára. Élvezi a tested melegét, a jelenléted megnyugtatóan hat rá, illetve a szeretete kifejeződéseként szereti birtokba venni, megjelölni a territóriumát (vagyis téged).

„A macskára jellemző, hogy meghatározza, mikor mennyi szeretetet kapjon. Napközben lehet, hogy túlzónak érzi a szeretetnyelvünk kinyilvánítását, a sok emelgetést, ölelgetést és puszilgatást, az együttlétnek ezt a formáját viszont kényelmesnek érzi.”

Mitől függ, hogy hova fekszik?

Ha a fejedhez szokott feküdni, akkor vélhetően azért teszi, mert a tested ott több hőt bocsát ki, vagy mert a fejed kevésbé mozgatod a karodhoz vagy a lábadhoz képest, így nem kell attól félnie, hogy véletlenül megütöd. De közrejátszhat benne az is, hogy tetszik neki a samponod vagy a hajadból származó természetes olajok illata. Ha inkább a mellkasodat választja, az abból adódhat, hogy a szívverésed és a légzésed hangjait kellemesnek találja. Ha pedig az öledben alszik, elképzelhető, hogy egy kis extra vakargatásra hajt, vagy egyszerűen csak egy békés, meleg helyet keres, ahová bevackolhatja magát. Nem véletlen az sem, hogy rendszerint hozzád képest háttal fekszik le, így ugyanis szemmel tarthatja a környezetét.

Kedveli a tested melegét
Kedveli a tested melegétMaica / Getty Images Hungary

De jó ötlet macskával aludni?

Megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Az együtt alvás alapvetően stresszoldó, megnyugtató hatású, illetve lehetővé teszi, hogy jobban kötődjetek egymáshoz, de mivel a macska az esti időszakban is aktív lehet, nem feltétlenül tudsz nyugodtan pihenni mellette. Ha a mellkasodon vagy a fejednél alszik és túlsúlyos, ebből további kellemetlenségek is származhatnak. Amennyiben benti macskáról van szó, fennáll annak a veszélye is, hogy almot juttat az ágyba, míg kintről betévedve fertőzéseket hordozhat. Delgado itt kiemeli, hogy a macska soha ne aludjon együtt a gyerekkel, amíg az el nem éri az ötéves kort, mert fulladásveszélyt okozhat, ha pedig az állat megriad az éjszaka közepén, pánikba eshet és megkarmolhatja a gyereket.

Rávehetem valahogy, hogy ne az ágyban aludjon?

A viselkedéskutató több opciót is felvázolt arra az esetre, ha nem akarod kizárni a macskát a hálószobából, de azt sem akarod, hogy az ágyadban aludjon. Ezek a következők:

  • Vegyél neki egy fűthető fekhelyet, ami melegen tartja.
  • Lefekvés előtt játssz vele és adj neki bőséges vacsorát. Tele gyomorral hamarabb elálmosodhat, így van rá esély, hogy még a kanapén bealszik.
  • Állíts be egy automata etetőt, hogy az éjszaka folyamán 1-2 óránként kis mennyiségű eleséget adagoljon. A macska így a szerkezettel lesz elfoglalva, és nem azzal, hogy fel-alá rohangáljon az ágyadon.
  • Gondoskodj valami figyelemelterelésről a reggeli órákra is. Ha például egy madáretetőt állítasz az ablak elé, a macskád remélhetőleg ott fog mozizni, ahelyett hogy hajnali 4-kor felkeltene, hogy kajáért kuncsorogjon.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra