Honnan ered, hogy a fekete macska balszerencsét hoz?

Az elterjedt babona azt sugallja, hogy ha egy fekete macska keresztezi az utunkat, akkor valami szerencsétlenségben lesz részünk. Elgondolkoztál már rajta, hogy miért?

A fekete macskák kétes hírneve történelmi okokra vezethető vissza. A macskák aranykora – szőrszíntől függetlenül – kétségkívül az ősi Egyiptomban volt, ahol még olyan nagy jelentőséggel bírtak, hogy meggyilkolásuk halálbüntetést vont maga után. Aztán eltelt pár évezred, és jött egy korszakváltás, ami a macskák életében is gyökeres változást hozott.

Pogány szimbólumok lettek

Az említett korszakváltás a kereszténység térhódítása volt, ami magával hozta a korábbi istenekhez köthető szimbólumok, így a macskák démonizálását is. A Howstuffworks szerint az igazi feketeleves viszont csak azután következett, hogy IX. Gergely pápa 1233-ban az ördög megtestesülésének nyilvánította a fekete macskákat. Az egyházfő kinyilatkoztatása előre beláthatatlan következményekkel járt. A buzgó hívek ugyanis válaszul elkezdték összegyűjteni a fekete macskákat, hogy ördögi mivoltunk miatt ünnepélyes keretek között elevenen elégessék őket. A helyzet odáig fajult, hogy a 14. századra Európa egyes részein az állatok szinte teljesen kihaltak.

Voltak idők, amikor sötét színük az életükbe került
Voltak idők, amikor sötét színük az életükbe kerültBogdan Kurylo / Getty Images Hungary

A boszorkánysággal is megjárták

A következő évszázadokban a fekete macskákat a boszorkánysággal is összefüggésbe hozták. Egyes babonákban például álruhás boszorkaként szerepeltek, mások pedig úgy tartották, hogy miután 7 évig szolgálnak egy boszorkány mellett, maguk is azzá válhatnak. Emlékezetes, hogy a 16-17. századi hírhedt boszorkányperek során már egy fekete macska birtoklása is elengedő volt ahhoz, hogy valakit boszorkánynak kiáltsanak ki, ami akkoriban egyet jelentett a halálos ítélettel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ők az igazi áldozatok

A babona egy kicsit más formában, de a mai napig tartja magát, és valójában magukra a fekete macskákra hoz balszerencsét. A Coloradói Állami Egyetem 2013-as tanulmánya szerint a sötét szőrzetű menhelyi macskák 4-6 nappal később találnak gazdára, mint más színű társaik, ami könnyen megpecsételheti a sorsukat, hiszen az ide kerülő állatok 70 százalékát elaltatják. A kutatók nem találtak egyértelmű magyarázatot arra, hogy a fekete macskák miért lehetnek kevésbé vonzók a potenciális gazdik szemében, így valószínűnek tűnik, hogy a tendenciában a babonák is szerepet játszhatnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek