5 fűszernövény, amelynek ott a helye a konyhádban

Miért használnál szárított fűszereket, ha minimális energiabefektetéssel friss fűszernövényeket is nevelhetsz? Itt egy kis segítség, hogy milyen fajtákkal kezdj.

Ha növényekkel veszed körül magad otthonodban, abból több szempontból is profitálhatsz. Egyes fajok például légtisztító hatásúak, mások pedig – mint az Aloe Vera, ami ápolja a bőrt és enyhít a napégés tünetein – gyógyhatásuk révén lehetnek a segítségedre. A körből a konyhát sem érdemes kihagyni. Az Apartment Therapy egy séf megkérdezésével szedte össze a legfontosabb fűszernövényeket, melyek vígan elvannak a pulton is, így szinte kifogyhatatlan utánpótláshoz juthatsz belőlük ételeid ízesítéséhez.

Bazsalikom

Ha egy kicsit is szereted az olasz konyhát, a bazsalikomot valószínűleg nem kell bemutatni neked, hiszen nélkülözhetetlen eleme számos pizzának, tésztának és a pestónak is. A népszerű fűszernövényről elsősorban azt érdemes tudni, hogy nemcsak finom, hanem egészséges is: jótékony hatással van az emésztőrendszer működésére, segíti a máj méregtelenítését és gyógyír lehet a fejfájásra is. A lista összeállítója, Colene Tan séf szerint akkor sem kell tartanod tőle, ha egyébként hajlamos vagy növényeket ölni, mivel gyorsan nő és gond nélkül megél beltéri körülmények között is.

Menta

A menta szintén a könnyen termeszthető növények táborát erősíti, ezért csak minimális törődést igényel. Csak arra kell ügyelned, hogy külön cserepe legyen, mert ha mellé ültetsz valamit, azt ki fogja nyírni. Felhasználhatod akár egy koktélhoz vagy jeges teához is, de illik például a curryhez, illetve egyes köretekhez is.

Nem utolsósorban illatosak és jól mutatnak a konyhában
Nem utolsósorban illatosak és jól mutatnak a konyhábanNeustockimages / Getty Images Hungary

Rozmaring

A rozmaring egy igazán sokoldalú fűszer- és gyógynövény, ami remekül passzol csirkéhez, bárányhoz, disznóhúshoz, steakhez, halakhoz és zöldségekhez is. Ha hagyod virágozni, csinos kis bokorrá fejlődhet, ha pedig néhány citrom társaságában a tűzhelyre teszed, friss illatot varázsolhatsz vele a konyhában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Kakukkfű

A kakukkfű érzékenynek tűnik, de valójában nem kell neki túl sok figyelem. Ezt a szemet gyönyörködtető fűszernövényt általában sós ételek, így párolt vagy sült húsok, halak és zöldségek ízesítéséhez használják. Emellett hozzáadhatod levesekhez, pörköltekhez, koktélokhoz és teákhoz is.

Oregánó

Az oregánó mediterrán növény, ami jól tűri a szárazságot, ezért akkor sem kell miatta fájjon a fejed, ha pár napig nem öntözöd meg. Tan szerint legjobban az olasz konyhával működik: bazsalikommal együtt alkalmazva autentikus ízvilágot kölcsönöz a pizzáknak és a tésztáknak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra