Mennyire egészséges a paradicsom?

Nincs is üdítőbb érzés annál, mint amikor az ínséges téli hónapok után végre eljön a nyár és beleharaphatsz egy illatos, érett és lédús paradicsomba. De ezzel vajon jót teszel a szervezetednek is?

A Consumer Reports szerint nagyon is, sőt ilyenkor a paradicsom az egyik legjobb dolog, ami a testeddel történhet. Ott van rögtön a színét adó likopin, amely egy rendkívül értékes, ám csak kevés élelmiszerben előforduló antioxidáns, de említést érdemel még magas C-vitamin-, illetve káliumtartalma is, ami miatt a magas vérnyomáson is segíthet.

Milyen paradicsomot vegyek?

Lehetőleg helyben termesztetett. Ez a legjobb esélyed, hogy finom és egészséges darabokat kapj. Ahogy arra Amanda Bontempo, a NYU Langone Health onkológiai dietetikusa rámutatott, a kemény, kerek és kártevőkkel szemben ellenálló paradicsom létrehozására tett kísérletek során a jellegzetes íz gyakorlatilag teljesen kiveszett az ipari keretek között termesztett növényekből. Másrészt, a szupermarketekben kapható terményeket szándékosan korábban szedik le, hogy mire eljutnak a vásárlókhoz, ne legyenek túlzottan megérve. 

A napon érett paradicsom általában jobb ízű, és több likopint tartalmaz.

Mi olyan jó a likopinban?

„Akárcsak a többi antioxidáns, a likopin is megköti a szabad gyököket, melyek fontos szerepet játszanak a rák, a szívbetegség és egy sor másik, öregedéssel kapcsolatos betegség kialakulásában” – foglalta össze a lényeget a dietetikus. Egy friss tanulmány egyenesen arra jutott, hogy azoknál a férfiaknál, akik szinte mindennap paradicsomot esznek, 28 százalékkal alacsonyabb a prosztatarák kockázata, mint azoknál, akik nem. A likopin további előnye, hogy védi a bőrt a napsütés káros hatásaitól, illetve egyes kutatások alapján idősebb korukban segíthet a nőknek az egészséges csonttömeg fenntartásában.

Nemcsak finom, hanem egészséges is
Nemcsak finom, hanem egészséges isPeopleImages / Getty Images Hungary

Hogy érdemes fogyasztani?

Kevesen tudják, de a paradicsomból főzött formájában lehet a legtöbb likopinhoz jutni. Miközben egy nagyobb darab nyersen 5 mg-nyit mennyiséget tartalmaz, addig egy félcsészényi paradicsomszószban 17 mg található. Ennek oka, hogy a főzés lebontja a sejtfalakat és felszabadítja a likopint. A napi bevitelre vonatkozóan egyébként nincs pontos ajánlás, egyes bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy már 7 mg fogyasztása is előnyös lehet.

Amennyiben ragaszkodsz a nyers paradicsomhoz, abból sem reménytelen vállalkozás több likopint kinyerni. Ha összetöröd vagy pürésíted, azzal szintén lebonthatod a sejtfalakat. A másik megoldás, ha valamilyen zsíros dologgal, például olívaolajjal, avokádóval vagy sajttal együtt fogyasztod. Mivel a karotinok, mint a likopin, zsírban oldódnak, így könnyebben fel tudnak szívódni.

A többi színváltozatnak ugyancsak megvannak a maga előnyei. A narancssárga paradicsom például béta-karotint tartalmaz, ami a szervezetben A-vitaminná alakul át, a sárga pedig luteint, amely megvédhet az életkorral összefüggő szembetegségektől.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Gyulladás esetén tényleg vigyázni kell vele?

Az ízületi gyulladásban – különösen a rheumatoid arthritisben – szenvedők gyakran úgy gondolják, hogy kerülniük kell a paradicsom és a burgonyafélék fogyasztását, mert fájdalmas gyulladásokat idézhetnek elő. Az elképzelés vélhetően onnan ered, hogy megtalálható bennük egy szolanin nevű vegyület, amely nagy dózisban fogyasztva mérgező lehet. Csakhogy az említett növényekben csak elenyésző mennyiségben van jelen, ráadásul nincs olyan kutatás, ami alátámasztaná, hogy gyulladást okozna. A paradicsomnál valójában éppen az ellenkezője történik. Bontempo szerint a zöldségként kezelt gyümölcsben lévő fitokemikáliák erős gyulladásgátló hatással bírnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek