Mennyire kockázatos most megszállni egy hotelben?

A legfrissebb hírek alapján a koronavírus terjedése egyre inkább lassulni látszik. De vajon mit jelenthet ez egy szállodai tartózkodás szempontjából?

A téma az amerikai Prevention magazinnál került elő, amely több szakembert is megkeresett a kérdésben. Köztük volt Amesh A. Adalja, a Johns Hopkins Center for Health Security tudományos munkatársa is, aki úgy nyilatkozott, mindenkinek egyénileg kell eldönteni, mekkora kockázatot hajlandó vállalni, hiszen a tökéletes biztonságra nem lehet garanciát vállalni. Ha azonban minden az előírások szerint történik, elméletileg csak alacsonyabb rizikóval kell számolni.

Mi a legnagyobb kockázat egy hotelben?

Bizonyára mostanra már jól tudod, hogy a koronavírus leginkább cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed. Az ajánlások ezért is javasolják, hogy a legjobb védekezés, ha legalább kétméteres távolságot tartasz másoktól. Másik, de jelenlegi ismereteink szerint kevésbé jellemző terjedési módja, hogy kontaktusba kerülsz egy fertőzött tárggyal, majd a szádhoz, orrodhoz vagy szemedhez nyúlsz. Az alapos, legalább 20 másodpercig tartó kézmosást vagy fertőtlenítést így továbbra sem szabad megspórolni.

Mindezek fényében dr. Adalja szerint a legnagyobb rizikófaktort egy hotelben is a személyes érintkezés jelenti, főleg ami az olyan forgalmas helyeket illeti, mint a recepció, az úszómedence környezete vagy a bár.

Ne feledkezz meg a szájmaszkról!
Ne feledkezz meg a szájmaszkról!martin-dm / Getty Images Hungary

Mit tehetek a biztonságomért?

Először is gondolj bele, hogy szállásadódnak szintén az az érdeke, hogy boldogan és egészségesen távozz, így arra fog törekedni, hogy – például az asztalok kellő távolságban történő elhelyezésével – minél inkább megvalósítható legyen a szociális távolságtartás, illetve a gondos takarítás, fertőtlenítés révén megfelelő higiéniai körülmények várjanak. Ha úgy érzed, ennél több bizonyosságra van szükséged, Suzanna Willard klinikai professzor azt javasolja, előzetesen vedd fel a kapcsolatot a hotellel és kérdezz rá, milyen konkrét lépésekkel igyekeznek szavatolni a biztonságodat.

A helyszínre érve arra számíthatsz, hogy a szálloda falai között a vendégek szájmaszkot fognak viselni. Tegyél te is így, hogy véletlenül se fertőzz meg másokat! William Schaffner, a Vanderbilt University School of Medicine fertőző betegségekre specializálódott professzora ezt azzal egészíti ki, hogy nem árt, ha fertőtlenítő kendő is van a csomagodban. Így amint bejutsz a szobádba, a biztonság kedvéért áttörölheted vele a gyakran megérintett felületeket, mint amilyenek a kilincsek, a csapok, a távirányító vagy a WC lehúzója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Innentől kezdve már csak arra kell figyelned, hogy a lehetőségekhez mérten minél kevesebb emberrel kerülj kapcsolatba, vagyis kerüld el azokat a helyeket, ahol nagyobb tömeg verődhet össze. Bár nem valószínű, hogy a jelenlegi körülmények között valahol svédasztalos reggelit kínálnának, ha mégis így történne, dr. Adalja szerint nem tanácsos élni a lehetőséggel. Az étkezés tekintetében a szobaszerviz a legbiztonságosabb opció – feltéve, hogy megengedheted magadnak.

Amennyiben mégis közös helyiségben kell enned, próbálj megbizonyosodni róla, hogy az asztalok között elegendő távolság van-e, illetve fertőtlenítik-e az asztalokat a vendégek fogadása között. Habár némi aggodalommal tölthet el, amikor a folyosón szembetalálkozol másokkal, dr. Adalja megjegyzi, ennek alapvetően nem kell gondot okoznia, mindaddig, amíg például nem köhögnek rád.

Oszd meg másokkal is!
Mustra