A mobilod az egyik legkoszosabb tárgyad. Így fertőtlenítsd hatékonyan

A híradások szerint a koronavírus akár 4 napig is képes megélni a mobil képernyőjén, ezért a rendszeres kézmosáson túl a készülékek fertőtlenítésére is érdemes kiemelt figyelmet fordítani.

Egy átlagos napon a bevásárlókocsitól kezdve a kilincsekig rengeteg olyan felületet érintünk meg, melyeken vírusok vagy baktériumok tanyázhatnak, majd mintha mi sem történt volna, a mobilunkhoz nyúlunk, sőt gondolkodás nélkül az arcunkhoz is emeljük. Ezzel pedig a gyakori kézmosás ellenére is megnövelhetjük a fertőzések kockázatát. A telefon fertőtlenítése tehát sarkalatos pont lehet a védekezés szempontjából, de nem mindegy, hogy mivel végezzük, mert ha nem megfelelő eszközt választunk, könnyen kárt tehetünk a készülékben. A következőkben végigvesszük, hogy mi az, ami alkalmas a célra, és mi az, amit jobb elkerülni.

9 dolog, amit soha ne használj a telefon tisztításához

  • Ablaktisztító: A CNET szerint az újabb mobilok többsége speciális védőbevonattal van ellátva, mely a durva vegyszerek hatására elvékonyodhat, így kijelzőjük védtelenebbé válhat a karcolásokkal szemben.

  • Konyhai tisztítószerek: Az ok hasonló, mint az előző pontnál. A csiszoló hatású tisztítószerek kárt tehetnek a telefon védőrétegében.

  • Papírtörlő: Nemcsak papírfoszlányok maradhatnak utána a képernyőn, hanem akár karcolások is.

  • Izopropil-alkohol: Az alkohol szintén veszélyt jelenthet számos új készülék védőbevonatára. Még ha valamilyen mobilképernyőhöz szánt bolti tisztítószert szeretnél is használni, akkor is érdemes megbizonyosodnod róla, hogy nem szerepel-e az összetevői között.

  • Sminkeltávolító: Olyan vegyszereket tartalmazhat, amelyek nem alkalmasak a kijelző tisztítására.

  • Sűrített levegő: Ha sűrített levegőt fújsz a telefon nyílásaiba, azzal súlyos károkat okozhatsz, különös tekintettel arra az esetre, ha a mikrofont veszed célba.

  • Mosogatószer és kézi szappan: Legalábbis hígítatlan formájukban, mivel vízzel keverve megfelelnek a célnak.

  • Ecet: Az ecetet megint csak hígítva tanácsos használni, ha nem akarod, hogy a kijelző lássa kárát.

  • Fertőtlenítő törlőkendők: A háztartási célú fertőtlenítő törlőkendők ugyancsak ártalmasak lehetnek a képernyő bevonatára nézve, de azért vannak kivételek is. Erre még visszatérünk később.

Akkor mit használhatok hozzá? 

Hacsak nem valamilyen speciális szennyeződésről van szó, akkor egy enyhén benedvesített mikroszálas törlőkendőt használj. Amennyiben nem vagy elégedett az eredménnyel, vagy fertőtleníteni is szeretnéd a felületet, ugyanezt a módszert követve ess neki szappanos vízzel is. Csak ügyelj rá, hogy a kendő valóban csak enyhén legyen nedves, és a folyadék ne jusson be a készülék nyílásaiba. A végén töröld szárazra.

Egyes ajánlásokban az alkohol vagy annak hígított formája is szerepel, máshol azonban óva intenek tőle. Az utóbbi csoportba tartozik az Android Central is, amely azt írtja, hogy a fehérítő, a tiszta ecet és az alkohol, illetve a hagyományos fertőtlenítők ugyan beválhatnak az androidos készülékek, valamint az iPhone oldalainál és hátlapjánál, de az ilyen vegyi anyagokat jobb távol tartani a kijelző üvegétől (ami az üvegből készült hátlapokra is igaz).

Az Apple valamivel megengedőbb, útmutatójában ugyanis úgy fogalmaz, hogy termékeinek kemény, nem porózus felületeit, például a kijelzőt és más külső részeket kellő óvatosság mellett 70 százalékos izopropil-alkoholos törlőkendővel vagy Clorox fertőtlenítő törlőkendővel is megtisztíthatod.

A Lifehacker ennél kíméletesebb megközelítést javasol az okostelefonok fertőtlenítésére, méghozzá a korábban már többször emlegetett ecetet, vízzel keverve, fele-fele arányban. A tipp szerint ezt egy spriccelős üvegbe érdemes tölteni, majd egy mikroszálas törlőkendővel áttörölni vele a telefont. Ha ezzel nem akarsz vesződni, akkor kipróbálhatsz egy mobilokhoz szánt, alkohol- és ammóniamentes, antibakteriális törlőkendőt is.

A legtöbb ajánlás egyetért abban, hogy a leghatékonyabb megoldást az UV-lámpás fertőtlenítés jelenti, ami képes elpusztítani a baktériumok 99 százalékát. A piacon több olyan termék is kapható, amit mobilkészülékhez gyártanak, de sajnos nem valami olcsón.

Végezetül fontos hozzátenni, hogy akármelyik megoldás mellett is döntsz, ügyelj a higiéniára, vagyis mielőtt a telefonhoz nyúlnál, moss kezet vagy használj kézfertőtlenítőt, hogy megakadályozd a vírusok és baktériumok terjedését.

Oszd meg másokkal is!
Mustra