Teszt: tényleg finomabbak a prémium virslik?

A virslikről mindenki tudja, hogy nem a gasztronómia tündöklő ékkövei. De vajon a magasabb ár és hústartalom kedvezően befolyásolja az ízüket? Tesztünkből kiderül!

Egy szilveszteri buliban a pezsgő és a virsli is elengedhetetlen kellék, ezért már egyfajta hagyomány, hogy az ünnep közeledtével mindkét termékcsoportból végigkóstoljuk az aktuális kínálatot. Az előbbiből ezúttal rendhagyó módon a gyerekeknek szánt almás italokat próbáltuk ki, míg az utóbbiból a drágább, prémium vonalra esett a választásunk. Ha gondolkoztál már rajta, hogy van-e értelme többet költeni a virslire, most megtudhatod a választ!

Mitől virsli a virsli?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a virsli népszerűsége egész évben töretlen, de szilveszterkor még inkább megugrik a fogyasztása. Az, hogy mi nevezhető virslinek, nem a gyártók kénye-kedvén múlik, hanem a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározásán. A legfontosabb követelmény, hogy

hústartalmának minimum 51 százaléknak kell lennie.

Az előírás emellett azt is megszabja, hogy ha egy termék mechanikusan lefejtett, azaz szeparált húst tartalmaz, annak aránya nem lehet több 10 százaléknál.

Ha a hústartalma nem éri el az 51 százalékot, nem nevezhető virslinek
Ha a hústartalma nem éri el az 51 százalékot, nem nevezhető virslinekRuzsovics Dorina

Hogy készül?

A virsli gyártásakor az összetevőket – a húst, szalonnát, bőrkepépet, fűszereket és különféle adalékanyagokat – teljesen péppé aprítják és egyenletesen elkeverik, az így kapott masszát természetes bélbe vagy műbélbe töltik, majd hőkezelik.

Az élelmiszermérnök hozzátette: a virsli minőségét szakmai szempontból leginkább a hús mennyisége szabja meg, de pozitívumnak számít az adalékanyagok visszafogottabb alkalmazása, a valódi bél használata, valamint a valódi füstölés is.

Vásárlásnál mindenképp tanácsos áttanulmányozni a csomagolást, egyes termékek ugyanis ránézésére megtévesztők lehetnek. Amennyiben valaminek az elnevezésben nem szerepel a „virsli” szó, hanem rudacskát vagy valami egyéb fantázianevet írnak helyette, akkor biztos lehetsz benne, hogy a termék nem felel meg a Magyar Élelmiszerkönyv követelményeinek. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy rosszabb lenne, de ilyen esetben különösen érdemes megnézni az összetevők listáját.

Nézd meg a tesztről készült videónkat is!

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a virsliket. Az irányelv az volt, hogy a merítésünkben szereplő márkákból mindig a legdrágább termék kerüljön a kosarunkba. Az összegyűlt 11 virslit ezután egy rögtönzött házibuli keretében, a csomagoláson szereplő utasításoknak megfelelően készítettük el.

Több körben 11 terméket próbáltunk ki
Több körben 11 terméket próbáltunk kiRuzsovics Dorina

Módszerünk szokás szerint a vakteszt volt. Kóstolóink szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők alapján értékelték a termékeket egy 1-től 5 pontig terjedő skálán, anélkül hogy tudták volna, melyik virsli melyik gyártóhoz tartozik. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg az alábbi végeredmény.

3. helyezett: Pick Roppanós virsli – 3,2 pont (1199 forint/275 g)

Összetevők: sertés- és marhahús (79 százalék), víz, sertésszalonna, sertésbőrke, étkezési só, fűszerek, emulgeálószer (E450), aromák, füstaroma, antioxidánsok (E300, E392), fűszerkivonatok, tartósítószerek (E250, E262), ehető bél (marhakollagén).

IMG 7350
Ruzsovics Dorina

A Pick glutén-, laktóz- és mesterséges színezékektől mentes roppanós virslije egy hármas fölével futott be a harmadik helyre. Nem volt rossz, de annyira különösebben jó sem, hogy ellenállhatatlan vágyat érezzünk repetázni belőle. A fűszerezése például kimondottan megosztónak bizonyult.

  • Ennek intenzív az íze, de minek? Nem jön be, bár az utóíze nem rossz.
  • Furcsa íze van.
  • Kellemes, fűszeres.
  • Füstös kicsit, nem rossz.

2. helyezett: Morliny Berlinki Classic füstölt, főtt sertésvirsli – 3,6 pont (599 forint/250 g)

Összetevők: sertéshús (71 százalék), víz, só, szójafehérje, módosított keményítő, kollagén sertésfehérje, glükóz, stabilizátorok (difoszfátok, trifoszfátok), ízfokozó (mononátrium-glukamát), Fűszerek, fűszerkivonatok; anitoxidáns (nátrium-aszkorbát), tartóstószer (nátrium-nitrit).

IMG 7339
Ruzsovics Dorina

A nem ehető műbélben kapható Morliny termék puhább állaga első nekifutásra nem tűnt valami bizalomgerjesztőnek, de az íze legalább kárpótolt minket érte. Néhány kivételtől eltekintve tesztelőink egészen kellemesnek találták.

  • Ízre jó, állagra nagyon lagymatag.
  • Füstli ízű trutyi.
  • Fura.
  • Teljesen korrekt.
  • Kicsit puha, de jó az íze.

1. helyezett: Spar Regnum juhbeles virsli – 4 pont (1299 forint/400 g)

Összetevők: sertéshús (75 százalék), ivóvíz, sertésszalonna, marhahús (4 százalék), sertésbőrke, nitrites pácssó (étkezési só, tartósírtószer: nátrium-nitrit), dextróz, ízfokozók: nátrium-glutamát, dinátrium-5-ribonukleotidok, emulgeálószer: trifoszfátok, cukor, étkezési só, maltodextrin, fűszerek, aroma, antioxidáns: aszkorbinsav, fűszerkivonatok, színezék: kárimsav, füst.

IMG 7347
Ruzsovics Dorina

A glutén-, szója- és laktózmentes, juhbélbe töltött Spar-virsli bebizonyította, hogy egy saját márkás termék az ismert versenytársak árnyékában is képes lehet nagyot virítani. Nem mondhatnánk, hogy túlzottan erőteljes ízeket mutatott volna, de nem is baj. Kóstolóink szerint a visszafogott, kevésbé tömény ízvilág kifejezetten jól állt neki, ezért szinte egyöntetűen magasabb pontszámokkal jutalmazták.

  • Ez tök jól ropog, de nincs sok íze.
  • Jó, de nyikorgós.
  • Nincs sok íze, de amúgy nem rossz.
  • Nincs baja, a bőre kicsit nyikorog.
  • Nem annyira ízes.

Futottak még

4. helyezett: Penny Karát bécsi virsli – 3 pont (949 forint/400 g)
Hústartalom: sertéshús 81 százalék, marhahús 8százalék.

Annak ellenére, hogy merítésünk legmagasabb, összesen 89 százalékos hústartalmú termékét tisztelhettük benne, a Penny bécsi virslije átlagosnak hatott. Akik szerették, azt emelték ki, hogy füstös és finom, akik nem, túlságosan roppanós belére, kevésbé virsliszerű jellegére és mellékízére helyezték a hangsúlyt.

4. helyezett: Tesco Finest bécsi hosszú virsli – 3 pont (589 forint/230 g)
Hústartalom: 72 százalék sertéshús, 10 százalék marhahús.

A Tesco prémium virslijéről szintén megoszlottak a vélemények. Ketten finomnak tartották, mások viszont semmilyennek, épphogy ehetőnek vagy rossznak és rágósnak nevezték.

6. helyezett: ALDI frankfurti sertésvirsli – 2,8 pont (759 forint/400 g)
Hústartalom: 80 százalék sertéshús.

Az ALDI terméke csak egyetlen tesztelőnknek ízlett igazán. A többiek azt mondták rá, hogy közepes, gumiszerű, íztelen és az utóíze is kifogásolható.

6. helyezett: Lidl Dulano bécsi juhbélben – 2,8 pont (949 forint/400 g)
Hústartalom: 86 százalék sertéshús.

A Lidl bécsije szuperül roppant, és alapvetően finom is lett volna, a többi terméktől elütő fűszerezése azonban nem aratott osztatlan sikert, ami miatt értékes pontokat vesztett.

8. helyezett: Zimbo bécsi virsli – 2,6 pont (1139 forint/400 g)
Hústartalom: 60 százalék sertéshús, 20 százalék marhahús.

A glutén-, szója-, laktóz- és mesterséges színezékektől mentes, hozzáadott glutamátot sem tartalmazó Zimbo virsli csak két kóstolónknak jött be. A csapat további része úgy nyilatkozott, hogy tömény húsíze és fura mellékíze van, vagy szimplán csak nagyon rossz.

9. helyezett: Wiesbauer prémium borjúvirsli – 2,4 pont (599 forint/170 g)
Hústartalom: 49 százalék borjúhús, 21 százalék sertéshús.

A Wiesbauer glutén-, szója és laktózmentes versenyzője ugyancsak két tesztelőnktől kapott magasabb pontszámot, de mellette begyűjtött két elégtelent is. Az utóbbiaknál az az indoklás született, hogy sós, semmilyen, illetve vastag és rágós bele van.

10. helyezett: Privát hús bécsi virsli – 1,6 pont (499 forint/200 g)
Hústartalom: 77 százalék sertéshús.

A Privát hús glutén-, szója- és laktózmentes termékére már nem is érkezett kettesnél magasabb pontszám. Tesztelőink olyanokat írtak róla, hogy „undorító húspép”, „a párizsikat idézi”, továbbá „alig rosszabb, mint a semmi”.

11. helyezett: Auchan frankfurti baromfivirsli – 1,4 pont (499 forint/400 g)
Hústartalom: 61 százalék baromfihús.

Az Auchantól frankfurti sertésvirslit rendeltünk, de helyette olcsóbb frankfurti baromfivirslit kaptunk, ami tesztelőink álláspontja alapján állagra és ízre is kimerítette a borzasztó fogalmát. „Undorító puha”, „rossz húsíze van”, „ez teljesen zéró” és „büntet a mellékíze” – fogalmaztak róla az értékelőlapokon.

Mustár nélkül nem csúszik olyan jól a virsli? Itt egy kis segítség, hogy szerintünk milyet érdemes választanod hozzá: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra