Pop-corn teszt: melyik a legjobb mikrós pattogatott kukorica?

Hétféle sós ízesítésű pop-cornt próbáltunk ki, hogy megmutathassuk, melyiket érdemes ropogtatnod az esti film mellé.

A pop-corn legalább annyira hozzátartozik a mozizáshoz, mint a nagy dózisban fogyasztott gépi kóla. De mire számíthatunk akkor, ha otthonunkban, bolti termékekre támaszkodva próbáljuk reprodukálni az élményt? Mint kiderült, annyira nem is kell leadni az igényeinkből, sőt épp ellenkezőleg. Akadt egy mikrós pop-corn, ami után mind a tíz ujjunkat megnyaltuk.

Hogy készül a pop-corn?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta: a mikrohullámú sütőben elkészíthető termékek előnye, hogy csak kis helyet foglalnak, viszont pár perc alatt kész belőlük a friss, meleg pop-corn.

A szakember szerint gyártásukról annyit érdemes tudni, hogy az alapanyaghoz, vagyis a kukoricához a folyamat során valamilyen növényi eredetű zsiradékot adnak – jellemzően pálmazsírt, amiről tudni kell, hogy előállítása komoly terhet jelent a környezetre –, esetleges ízesítésükről pedig aromákkal gondoskodnak. 

Hétféle terméket próbáltunk ki
Hétféle terméket próbáltunk kiRuzsovics Dorin

A vásárlásnál mindenképpen érdemes elolvasni a címkén szereplő elnevezést is. A vajas pop-corn és vajízű pop-corn ugyanis például teljesen mást jelent: az utóbbi nem igazi vajjal készül, és valójában aromák adják az ízét.

Tanácsos pontosan betartani az elkészítési útmutatót. Az odaégetett pop-corn nemcsak ízében kellemetlen, de egészségesnek sem mondható.

– tette hozzá az élelmiszermérnök. 

Hogyan teszteltünk?

Próbánkhoz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a pop-cornokat – azon belül is a sós ízesítésű változatokat –, amelyekből összesen hétféle gyűlt össze. A termékeket a csomagoláson szereplő utasításokat követve készítettük el, majd egyenlő esélyeket biztosítva, frissen tálaltuk. 

Volt olyan pop-corn, ami kifejezetten finomnak bizonyult
Volt olyan pop-corn, ami kifejezetten finomnak bizonyultRuzsovics Dorina

Szerkesztőségünk tagjai szokás szerint egy vakteszt keretében mondtak ítéletet a termékekről, melyeket szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével egy 1-től 5 pontig terjedő skálán értékeltek. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg az alábbi végeredmény:

2. helyezett: SPAR Popcorn Original sós – 4,33 pont (89 forint/100 g)

Összetevők: kukorica, pálmaolaj, étkezési só (3%).

IMG 6621
Ruzsovics Dorina

A SPAR pop-cornja úgy ropogott, mintha nem lenne holnap. Tesztelőinknek ezenfelül még az tűnt fel, hogy nemcsak szép, hanem finom is, érezni lehet rajta a sót, és vigyázni kell vele, mert csak úgy eteti magát.

  • Nyekereg nagyon, de nem rossz. 
  • Ropog, mint a nyugdíjas Kukorica Jancsi bácsi ízületei.
  • Ez nem olyan rossz. Nem tudok semmi pozitívumot mondani róla, de eteti magát. 
  • Ez a legszebb, finom is, de nem túl sós.
  • A szemeket átjárja a sós íz, ez még pop-corn országban is pop-corn lenne. 

2. helyezett: Penny Salty Micro Popcorn – 4,33 pont (89 forint/100 g)

Összetevők: pattogtatni való kukorica, pálmazsír, só (3%)

IMG 6628
Ruzsovics Dorina

A Penny versenyzője szintén kimerítette a finom fogalmát. Legalábbis kóstolóink szerint, akik annak ellenére is korrektnek találták az ízét, hogy többen is felterjesztették a teszt legsósabb termékének címére.

  • Ez korrekt.
  • Keményebb cucc, fogerősítő. 
  • Vajas, de nem sós. Nekem bejön. 
  • Talán ez a legsósabb, de nem rossz egyáltalán. 
  • Nagyon finom. 
  • A legsósabb cím nyertese a mai kóstolón.

1. helyezett: Lidl Snack Day popcorn sós – 4,91 pont (239 forint/3x100 g)

Összetevők: kukorica (75%), pálmaolaj, étkezési só (3%)

IMG 6617
Ruzsovics Dorina

A Lidl saját márkás terméke elég magasra tette a mércét: szinte kivétel nélkül csak 5-ös osztályzatok érkeztek rá. Nem is csoda, hogy tesztelőink teljes átszellemültséggel ropogtatták, miközben olyasmiket mormogtak az orruk alatt, hogy jól néz ki, tök lágy, szuper az íze és kellőképpen sós is. Panaszként mindössze az merült fel, hogy valaki kissé rágósnak érezte. 

  • Ez eddig a legjobb, tök lágy, ízre is szuper. 
  • Ez mehet egy művészfilmhez. Remek.
  • Valahol sós, valahol nem. És vajas. A jól sikerült szemek finomak. 
  • Sós, jól néz ki. Csillagos ötös. 
  • Kicsit rágós.
  • Nemcsak sós, de még finom kukoricaíze is van. 

Futottak még

4. helyezett: Aldi Snack Fun popcorn sós – 3,66 pont (59 forint/100 g)

Az Aldi szuper olcsó pattogott kukoricája kissé megosztotta csapatunkat. Akiknek ízlett, azt mondták róla, hogy moziélményt idéző az ízharmóniája, akiknek nem, azt emelték ki, hogy fura a szaga, nem elég sós és még úgy is égett, hogy nem pattogott ki az összes szeme.

5. helyezett: Auchan popcorn sós – 3,58 pont (89 forint/100 g)

Az Auchan terméke nem volt rossz, de annyira kiemelkedően jó sem. Tesztelőink úgy nyilatkoztak, hogy visszafogottabb az íze, és a többi pop-cornhoz viszonyítva csak nyomokban érezhető rajta a só.

6. helyezett: Mogyi Micro Pop sós popcorn – 3,41 pont (125 forint/100 g)

„Egészen olyan, mintha kartonpapírt rágcsálnék” – írta valaki a Mogyi pop-cornjáról. Mások azonban nem voltak ilyen szigorúak és közepesre vagy jobbra értékelték. Ők simán elropogtatnák máskor is egy sorozat vagy vígjáték mellé.

7. helyezett: Tesco Microwave popcorn sós – 3 pont (239 forint/3x100 g)

A Tesco terméke már csak visszafogottabb sikert aratott. Kóstolóinkban főleg az hagyott nyomot, hogy kicsit sötétebb, sárga színe van, nagyon kemény és iszonyú olajos. Ettől eltekintve ugyanakkor ehetőnek tartották.

Az innováció egyébként már a pattogatott kukoricát is utolérte. Ha nem hiszed, olvasd csak el alábbi cikkünket: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra