Ezért szárad be mindig a nyomtatópatron

A legtöbben még mindig azt az irányt követik, hogy otthonra jó lesz a legolcsóbb nyomtató is. Pedig nem biztos, hogy valóban az lesz hosszú távon is a legjobb megoldás.

Ha az egyik leginkább gyűlölt otthoni gépről készülne felmérés, a vasaló vagy a mosogatógép után valószínűleg az élen végezne a nyomtató is. Ronda, sok helyet foglal, mindig csak a gond van vele, és miután hónapokig törölhetted róla a port, nyilván akkor derül ki, hogy nem nyomtat, amikor pont nagyon kellene valami. Sokak fejében rémálom a beszáradt nyomtatópatron, a festék utáni hajsza, vagy éppen az állandó számvetés, hogy megéri-e új gyári patronokat venni vagy egyszerűbb egy teljesen új nyomtatóba fektetni? A nyomtatókban van a hiba vagy egészen egyszerűen rosszul választunk? Egyáltalán tart még otthon valaki nyomtatót? 

Minek kell nyomtató? 

A fő kérdés, hogy kell-e egyáltalán nyomtatót venni. Ha az ember szinte korlátlanul nyomtat a munkahelyén suttyomban, vagy ha tulajdonképpen nem is emlékszik, hogy mikor nyomtatott ki legutoljára valamit, akkor a válasz egyértelműen az, hogy nem feltétlenül kell otthon nyomtatót tartani. Ha valami kell, akkor elég elugrani a legközelebbi helyig, ahol lehet nyomtatni.

Érdekes viszont, hogy a legutóbbi felmérések szerint egyre többen használnak rendszeresen nyomtatót, még a fiatalok csoportjában is egyre népszerűbb. Ennek ráadásul nem az az oka, hogy mindenki beadandókat ír nagyipari mennyiségben, hanem az, hogy egyre többen szeretnék a családi képeiket kézbe venni, mint a régi szép időkben. A fiatalok pedig előszeretettel dekorálják a szobájuk falát képekkel, ha már úgyis megörökítenek minden egyes pillanatot. Ráadásul ha elhagyod a telefonod, tönkremegy a géped vagy bármi történik, a kinyomtatott fotók még mindig meglesznek az utókornak, és eleve mennyivel hangulatosabb a kedvenc régi képeidet nézegetni kézben vagy albumban, mint a telefonodon kutakodni utánuk. Szóval úgy tűnik, hogy a gyakran temetett otthoni nyomtatóipar él és virul, a kérdés csak az, hogy mire kell odafigyelni vásárlás során. 

Mire kell a nyomtató? 

A legfontosabb, hogy végiggondoljuk, mire is kell igazából a nyomtató. Ha általában csak koncertjegyeket, beszállókártyákat vagy foglalásokat, vagyis leginkább dokumentumokat nyomtat az ember, akkor is másra van szüksége, mint ha leginkább fotókat nyomtatna otthon, elvétve egy-két dokumentummal. 

Virágtartónak is jó
Virágtartónak is jóShutterstock

Mennyit kell rászánni, hogy jó legyen? 

Alapvetően nagy igazság az, hogy minél drágább, annál több funkciót tudsz majd elérni vele, ami igaz is. Ugyanakkor az olcsóbb típusok között is akad olyan, ami nem csak sokat tud, de még jó is, ahogyan a drágábbak között is lehet olyat találni, ami nem lesz megfelelő, és ugyanúgy szentségelni fogsz mellette. Nyilván fontos, hogy milyen összeget tudsz rászánni, de ne szimplán az ár alapján dönts! A legolcsóbb, patronos, tintasugaras nyomtatók gyorsan beszáradnak ha áramtalanítják őket. Érdemes kicsit többet költeni és elgondolkozni olyan gép vásárlásán, amit a kialakításának köszönhetően olcsó utántölteni, mert patronok helyett például egy nagy kapacitású tartály adagolja folyamatosan a tintát, így nem kell a patronokkal bajlódni. 

Tintasugaras vagy lézer? 

Ma már környezetbarátabbak a tintasugaras gépek, mint a lézeresek, mivel alacsonyabb a szén-dioxid kibocsátásuk, melegítés nélkül is működnek, és kevesebb bennük az olyan alkatrész, ami idő előtt felmondhatja a szolgálatot. Ráadásul ezek azok a gépek, amik minden felhasználáshoz jók, bírják a dokumentumok nyomtatását, de nem fognak ki rajtuk a fényképek sem. Csendesebbek, és nem is foglalnak annyi helyet, mint a lézernyomtatók. Hátrányuk viszont, hogy drágább a működtetésük. 

Ha hosszú távon nagyon sok dokumentumot nyomtatsz rendszeresen, a lézernyomtató összességében olcsóbb választás lehet. Általában nagyobbak, nehezebbek és hangosabbak, mint a tintasugaras társaik, és sokáig elterjedt a nézet, hogy cserébe viszont gyorsabbak. Nos, az újgenerációs tintasugaras gépek ebben a tekintetben simán felveszik a lézeres nyomtatókkal a versenyt, sőt néha le is pipálják őket. Tény, hogy dokumentumok és grafikonok megjelenítésében nagyon erősek, ha fényképet kell nyomtatni, nem igazán remekelnek úgy, mint egy jobb tintasugaras. A legfrissebb gyártói adatok szerint pedig a lézeresnél is olcsóbb a tintasugaras gépek közül az, amelyik tintatartályos. 

Minden egyben nyomtatók

Érdemes elgondolkozni, hogy egy kicsit több pénzért már ne csak egy sima nyomtatód legyen, hanem egy komplett irodai berendezésed, ami szkennelni vagy akár másolni is tud. Sőt, néhány még faxolni is képes, igaz nem biztos, hogy bárki tudna mutatni egykönnyen egy ismerőst, aki faxolt az elmúlt héten legalább kétszer. A többi funkción viszont érdemes elgondolkoznod. 

Fotónyomtató vagy sima nyomtató? 

A fotónyomtató mint kifejezés nagyon tágan értelmezhető. Sokaknak ez egy sima nyomtatót jelent, ami mellesleg jó fotókat is nyomtat, van, akinek ez egy olyan nyomtató, ami kifejezetten kis képeket nyomtat, akár olyan pici is lehet, ami egy zsebben is elfér, és vannak, akiknek ez egy kifejezetten profi, akár A3-as felbontású fotók nyomtatására is alkalmas gépet jelent. Ha sok képet szeretnél nyomtatni, akkor érdemes olyan gépet választani, amin memóriakártya-olvasó és USB-olvasó is van, hogy akár közvetlenül a kamerát is rá tudd csatlakoztatni a gyorsabb nyomtatás érdekében. Ugyanakkor jó, ha tisztában vagy vele, hogy az, hogy valami fotónyomtató nevet kapott, egyáltalán nem garantálja azt, hogy jobb minőségben nyomtat, mint az általános nyomtatók. 

Azok az utálatos vezetékek

Áramhoz valahogy kell jutnia a nyomtatódnak, de manapság a legtöbb képes wifin keresztül is parancsokat fogadni, vagyis nem kell fizikailag rákötnöd semmire a laptopodat, hogy nyomtatni tudj. A legtöbb ilyen géphez egyébként laptop sem kell, vagyis azonnal a telefonodról vagy a tabletedről is ki tudod nyomtatni a nyaralós képeket vagy a szállásfoglalás igazolását. Sőt, a gyártók saját programjain keresztül egyszerűen kreálhatsz albumokat, üdvözlőlapokat, meghívókat és azonnal ki is nyomtathatod őket. Ráadásul ma már nem is kell rejtegetni a nyomtatót, mert odafigyelnek a tervezők arra is, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak és minél jobban nézzenek ki. 

Hogyan kerülheted el a beszáradást? 

Sokan esnek abba a hibába, hogy a föld védelme és energiatakarékossági okok miatt ha nem használják a nyomtatót, egészen egyszerűen kihúzzák. Aztán legközelebb csodálkoznak, hogy egy hónap alatt beszáradt a festék. Nos, van egy jó hírünk azoknak, akik csak nagyon ritkán használják a nyomtatót: az újabb típusok bizonyos időközönként kicsit átmozgatják megfáradt tagjaikat, vagyis a nyomtatópatronban a tintát, és nem hagyják, hogy beleszáradjon a festék. Ennek viszont egyetlen feltétele van: nem szabad kihúzni a nyomtatót még akkor sem, ha akár egész hónapban nem használod. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek