Teszt: melyik a legjobb rizstej?

Tízféle rizstejet, vagyis rizsitalt kóstolunk végig, hogy tesztünkkel némi iránymutatással szolgáljunk azoknak, akik nem fogyaszthatnak tejtermékeket.

Ha laktózérzékeny vagy, a hagyományos tej helyettesítésére a kókusztej, a szójatej vagy a rizstej lehet a legjobb dobásod, nekünk ezek közül most az utóbbira esett a választásunk. Kóstolónk a szokásos kérdéskörre kereste a választ: van-e érdemi különbség a termékek között, vajon labdába rúghatnak-e a sajátmárkás áruk a kiélezett mezőnyben, illetve megéri-e drágábbat venni belőlük? Elöljáróban azt tudjuk mondani, hogy igen, igen és nem feltétlenül.

A rizstej is tej?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a fogyasztók által rizstejként emlegetett termék hivatalosan nem nevezhető tejnek. A Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint ugyanis

rizsital a helyes megnevezés.

A szakember szerint a rizs és egyéb növényi alapú helyettesítő italok fogyasztása azoknak javasolt, akik érzékenyek a tej valamelyik összetevőjére, hiszen az említett termékek sem laktózt, sem allergiát kiváltó fehérjéket nem tartalmaznak.

Bár jellemzően a tejet váltják ki vele, a két terméket összehasonlítani olyan, mintha a vajat vetnénk össze a margarinnal.

Az élelmiszermérnök magyarázata alapján a rizsital a tejhez képest jóval kevesebb allergén anyagot vonultat fel, cserében viszont a feldolgozás során vitamintartalma nagy részét elveszti és a létfontosságú esszenciális aminosavakat sem tartalmazza a szervezet számára szükséges mennyiségben.

Semmi köze az igazi tejhez
Semmi köze az igazi tejhezShutterstock

Hogyan készül?

Nagyjából ugyanúgy, mintha otthon csinálnád. Traszkovics Zsolt szerint az alapanyagot vízbe áztatják, majd a kioldódás – ami hosszabb időt vehet igénybe – után keletkező masszát aprítják és préseléssel, szűréssel külön folyékony, illetve száraz részekre választják.

A rizsital gyakorlatilag a keletkező folyadék.

A szakértő hozzátette, stabilitásának és élvezeti értékének növelése érdekében a termékhez különböző adalékanyagokat, összetevőket adhatnak, ez lehet az oka annak, hogy az otthoni rizsital valahogy nem olyan, mint a bolti. A legnagyobb különbség azonban a tartósításban rejlik. Az iparilag készülő rizsitalt hőkezeléssel, magas hőmérsékleten tartósítják, majd steril körülmények között töltik a csomagolásba.

Mivel otthon ezt nem lehet kivitelezni, a házi készítésű terméket mindenképpen hűtve érdemes tárolni, és 1-2 napon belül el kell fogyasztani.

Tesztelőinknek ezúttal is voltak nehéz pillanatai
Tesztelőinknek ezúttal is voltak nehéz pillanataiRuzsovics Dorina

Hogy teszteltünk?

Beszerző körutunk során a nagy láncok aktuális kínálatából válogattunk össze tíz terméket, amelyeket vakon, vagyis gondosan álcázva, véletlenszerű sorrendben kóstoltattunk meg tesztelőinkkel. Az értékelés ezúttal is a szokásos mederben zajlott. A résztvevők szigorúan szubjektív szempontok alapján, 1-től 5 pontig méltatták a termékeket, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határoztuk meg.

2. helyezett: enerBio natúr rizsital – 3,66 pont (549 forint/1 l)

Összetétel: ivóvíz, rizs (12%), napraforgóolaj, savanyúságot szabályozó anyag: kalcium-karbonát, tengeri só.

IMG 2264-2
Ruzsovics Dorina

A Rossmann sajátmárkás bio rizsitalát szakértőnk közepesre értékelte, kóstolóink pedig nem tudtak egységes álláspontot kialakítani róla. A többségnek leginkább az tűnt fel, hogy dominánsan érződik rajta a rizs íze, amit – ahogy az később majd kiderül – nem minden termékről lehetett elmondani. Ez két tesztelőnknél ért maximális pontszámot.

  • Egész jó. 
  • Maximum kávéba, esetleg müzlihez, de nem fogott meg. Se íze, se bűze.
  • Finom! Nem túl édes, de egyértelműen érezni a rizs ízét. Ez a kedvencem. 
  • Jól néz ki, rizstej íze van. 
  • Jobban érzem a rizs ízét, de így is íztelen kicsit.

2. helyezett: ALDI Natur aktiv rizsital – 3,66 pont (549 forint/1 l)

Összetevők: 99% rizskészítmény (víz, 12,4% rizs), napraforgóolaj, étkezési só.

IMG 2275
Ruzsovics Dorina

Az ALDI versenyzője csupán kettesre vizsgázott szakértőnknél, aki ezért kissé kesernyés – egyik laikus tesztelőnk által a villanyvezetékhez hasonlított – mellékízét okolta. Ennek dacára kettőjükön kívül mindenki más pozitívan nyilatkozott róla. Olyannyira, hogy két-két 4-es és 5-ös osztályzat is érkezett rá.

  • Nem túl harmonikus íz, kissé kesernyés utóíz.
  • Villanyvezeték ízű.
  • Meglepően intenzív az íze. Tetszik, finom. 
  • Nagyon elkülönülnek az összetevők. Ízre semleges.
  • Kellemes, nem túl erőteljes íz, normális szín, finom. 

1. helyezett: Tesco BIO UHT rizsital – 3,83 pont (699 forint/1 l)

Összetevők: ivóvíz, bio rizs (14%), bio napraforgóolaj, tengeri só.

IMG 2268
Ruzsovics Dorina

A Tesco rizsitalának diadalával tesztünkön egyértelműen a sajátmárkás termékek kerültek fölénybe. Ami a nyertest illeti, szakértőnk számára elsőre az volt a legszembetűnőbb, hogy sötétebb a színe, míg mások elsősorban sűrű, krémes állagát és ízében vastagon tetten érhető rizstartalmát emelték ki. Mindezek fényében arra jutottak, hogy kávéhoz és müzlihez is kiváló választás lehet. Már ha hajlandó vagy kicsit többet áldozni rá, mert valamivel drágább, mint a másik két dobogós termék.

  • Sötét szín. 
  • Igazi közepes. 
  • Na, ez már parádésan jó. Kávéba, müzlivel. És még édesíteni sem kell. 
  • Enyhén kesernyés, de nem rossz, érezni a rizst. 
  • Sűrű, tejszínes, tök jó az állaga, puffasztott rizs ízű. 
  • Krémes, érzem a rizs ízét, finom. 

Futottak még

Ezek a termékek nem szereztek dobogós helyezést, ezért csak tájékoztató jelleggel, röviden értékeljük őket.

4. helyezett: The Bridge Bio rizsital – 3,5 pont (689 forint/1 l)

A Bridge rizsital csak egy hajszálnyival csúszott le a dobogóról, értékelései ugyanakkor elég vegyes képet mutattak. Akik szerették, azt mondták rá, hogy édeskés és külsőleg a madártejre, vaníliára hajaz, akik meg nem, azok főleg enyhe ízére és fura utóízére panaszkodtak.

4. helyezett: Happy Rice Natur rizsital – 3,5 pont (399 forint/1 liter)

A Happy Rice rizsitalt meglehetősen baráti áron szereztük be a Pennyből, mégsem lehettünk maradéktalanul boldogok. Szakértőnk édesebbnek ítélte és három pontot adott rá, csapatunk pedig hol krémesebbnek, hol hígabbnak, hol kevésbé intenzívnek találta, egyszóval erről is megoszlottak a vélemények.

6. helyezett: Vitariz natúr rizsital – 3 pont (629 forint/1 l)

A Vitariz rizsital csomagolásán szereplő trikolór csík alapján azt feltételeztük volna, hogy magyar áruval van dolgunk, de kiderült, hogy nem, mert származási helyként Olaszországot tüntették fel rajta. A termék egyébként szintén az édeskés vonalat követte, amivel szakértőnknél négy pontot érdemelt ki, tesztelőink körében azonban nem aratott osztatlan sikert "szemcsés" állaga miatt.

7. helyezett: Joya Rice Bio UHT rizsital – 2,83 pont (599 forint/1 l)

A szakértőnknél közepesnek bizonyuló Joya rizsitallal csak két tesztelőnk tudott mélyebb barátságot kötni, a többiek illúziórombolónak tartották zavaros, piszkosfehérnek titulált küllemét, illetve kesernyés beütéseit. Volt, aki megjegyezte, mellékíze legalább abból a szempontból előnyös, hogy legalább annyira ébren tart, mint a kávé.

7. helyezett: SPAR Veganz bio rizsital – 2,83 pont (799 forint/1 l)

Tesztünk legdrágább szereplője, a SPAR Veganz néven futó bio terméke négy pontot zsebelt be szakértőnktől, de rajta kívül mindössze egyetlen kóstolónknál esett a finom tartományba. Az értékelések túlnyomó része vizes állagát, semleges ízét és kellemetlen utóízét kifogásolta.

9. helyezett: DM Bio rizsital – 2,66 pont (549 forint/1 l)

„Színre világos, fehér, ízre harmonikus” – jegyezte meg a DM termékéről szakértőnk, aki ezen felbuzdulva be is vésett hozzá egy ötöst, ám véleményével lényegében egyedül maradt. Panaszként felmerült, hogy ijesztően fehér, indokolatlanul híg, ráadásul nem valami természetes, sőt egyenesen műanyagos hatású az íze.

10. helyezett: Alpro Original Rizsital – 1,83 pont (599 forint/1 l)

Szakértőnk az Alpro rizsitalával is kíméletes volt, és fehér színét, valamit enyhe mellékízét emlegetve hármasra értékelte, csapatunk ellenben már vastagon megszórta egyesekkel. Ők arra jutottak, hogy se íze, se bűze, így szinte teljességgel értékelhetetlen.

A növényi alapú tejekről itt írtunk részletesebben

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek