Spórolj a műanyagon, ne költs egy vagyont csomagolásra! Mutatjuk, hogyan!

Tudtad, hogy ha lemondasz az ásványvízről, és csapvízet iszol helyette, egy év alatt akár 65000 forintot is megspróolhatsz? És van más is!

Környezettudatosnak lenni menő. Persze nem azért, mert rengeteg jópofa holmit lehet kapni, amivel megkönnyíted a kevesebb hulladékot termelő életed, vagy mert a felesleges műanyag szatyrok és palackok helyett másra is költheted a pénzed, vagy esetleg azért mert te leszel az a csepp a tengerben, aki hozzájárul egy tisztább jövőhöz. Vagy mégis? Attól, hogy nem szemesülsz nap mint nap azzal a szemétmennyiséggel, amit az emberiség igen rövid idő alatt termelt, a probléma még fennáll. Képzeld el például, hogy a világ első műanyag fogkeféi még mindig nem bomlottak le, ugyanis erre több ezer évre van szükségük. Segítünk, hogy elindulj egy olyan úton, ami majd kevesebb szemetet eredményez. Megsúgjuk, hogy mit tartalmaz egy hulladékmentes táska.

1. Vászontáska

Nem szoktam egy hétre előre bevásárolni, általában ihletszerűen találom ki, hogy mi legyen a vacsora, milyen sütit sütnék, vagy hogy mit csomagolok magamnak másnap. A szupermarket logójával ellátott nejlonszatyor vásárlása nálam szóba sem jöhet, ezért többször jártam már úgy, hogy az ölembe halmozba vittem haza fél kiló banánt, egy konzerv csicseriborsót, két kefírt és egy kenyeret. Amellett, hogy fennáll annak a veszélye, hogy hazafele elhullanak a vacsorám hozzávalói, nem olyan kényelmes ez a megoldás. Ha viszont a kézitáskád aljára süllyesztesz egy könnyű vászonszatyrot, megkímélheted magad ezektől a szituációktól. 

Lush vászontáska, 2690 forint
Lush vászontáska, 2690 forint

2. Üvegkulacs

A műanyag hulladékkal nemcsak az a gond, hogy a tenger hullámai közt hánykolódó palackok és zacskók nem nyújtanak túl esztétikus látványt. Ebből a szemétből egyszer mikroműanyag lesz, ami így bekerül az állatok és a mi szervezetünkbe is. A Felelős Gasztrohős szerint 2017-ben annyi műanyag palackot szedtek össze az óceán partján, amivel másfélszer körberakhatnánk a Balatont. Ha lemondasz arról, hogy naponta vegyél ásványvizet, és helyette megelégszel a csapvízzel is, nagyon sokat segíthetsz a környezeten. Ráadásul így évente akár 65000 forintot is spórolhatsz. Vegyél egy üvegkulacsot, és legyen nálad mindig folyadék. 

Equa üveg kulacs, 4900 forint
Equa üveg kulacs, 4900 forintEqua

3. Kávésbögre

Én ugyan nem vagyok koffeinfüggő, de ha te nem tudsz élni a reggeli kávéd nélkül, szerezz be egy hordozható bögrét, és ebben szállítsd a feketédet. Sajnos kevés olyan kávézó van, ahol nemcsak a saját papírpoharukban szolgálnak ki, de ha helyben fogyasztásra kéred a kávédat, később átöntheted a saját tárolódba. Azért egy próbát megér, kérdezz rá nyugodtan.

Keep Cup, 6470 forint (Koktél Bolt)
Keep Cup, 6470 forint (Koktél Bolt)Keep Cup

4. Dobozolt ebéd

Kétségtelen, hogy ha otthon készíted el az ebédedet, jobban kijössz pénzügyileg, mintha minden nap étteremben ennél, sőt, ha csak egy gyorsétterembe van időd beugrani, a környezetnek megspórolod az ott termelt hulladékot is. Rengeteg forájú, színű, méretű és anyagú éthordót és uzsonnás dobozt kínálnak a boltok, amik között kedvedre válogathatsz, vannak rekeszes és evőeszközzel ellátott verziók is, de ha mindenre oda szeretnél figyelni, válassz természetes anyagból, üvegből vagy fémből készültet. 

IKEA üveg tároló bambusz tetővel, 1290 forint
IKEA üveg tároló bambusz tetővel, 1290 forintIKEA

5. Evőeszköz

Az ebédcsomagolás ellenére előfordulhat, hogy elcsábulsz egy kínaira vagy egy levesre valamelyik bevásárolóközpnt étteremi során. Hogy minél kevesebb hulladékot hagyj magad után, tarts a táskádban evőeszközt, ezt még az iskolában vagy a munkahelyeden is bevetheted. Nem kell az otthonról hozott nehéz fémkészlteet cipelned, beszerezheted a villát, a kanalat és a kést bambuszból vagy fából is. Fontos tudni a bambuszról, hogy igen fenntartható nyersanyag, hiszen nagyon egyszerű termeszteni és hihetetlenül gyorsan nő. 

Shamo Bags diófa vilka, 2300 forint
Shamo Bags diófa vilka, 2300 forintShamo Bags

6. Fémszívószál

Van, aki tud szívószál nélkül élni, és van, aki nem. Egy buliban, a frissen felkelnt rúzsoddal nem biztos, hogy a poharadat emelgetve szeretnéd szürcsölni a koktélod, de az óceánba kerülve a szívószál az egyik legkártékonyabb hulladék a nejlonszatyrok mellett. Ha minden áron ragaszkodsz hozzá, dobj be a táskádba egy fém- vagy bambuszszívószálat, és amikor megreneled az italodat, tedd hozzá, hogy nem kérsz bele szívószálat. 

Rozsdamentes szívószál, 1120 forint (Koktél Bolt)
Rozsdamentes szívószál, 1120 forint (Koktél Bolt)Koktél Bolt
Oszd meg másokkal is!
Mustra