Teszt: melyik a legfinomabb fekete tea?

Ízlelőbimbóink ezúttal tizenegyféle filteres fekete teával találkoztak. Tesztalanyainkat Olekszik Dorottya okleves teaszakértő közreműködésével kóstoltuk végig.

Tartózkodsz a kávétól, de eleged van belőle, hogy reggelente zombiként botorkálsz? A fekete tea a barátod! Ízletes, egészséges és még élénkítő hatású is. Már csak az okozhat némi fejtörést, hogy melyiket válaszd. Főleg annak fényében, hogy mekkora a szórás az árakban. Elég beszédes adat, hogy a nagy láncok polcairól beszerzett tizenegy filteres fekete tea közül a legolcsóbb 99 forintba került, míg a legdrágábbért 1229 forintot kértek. Vajon mennyire arányos az ár a minőséggel?

Mit kell tudnom a fekete teáról?

Olekszik Dorottya okleves teaszakértő és tea sommelier elmondta, a bolti kínálatban szereplő termékek jellemzően Indiából vagy Srí Lankáról származnak. De mivel filteres teákról beszélünk, van egy harmadik fontos ország, amit meg kell említeni. Mégpedig Kenya. A termékek másik közös vonása, hogy általában blendként kaphatók. Hogy mi az a blend? A kérdés jogos!

A szakértő szerint a teagyártásban két nagy területet különböztetünk meg. A leveles, magyarán szálas teákat, illetve a filtereseket, melyekre sokkal nagyobb iparág épül, hiszen hatalmas mennyiségben fogynak.

DSC6028
Kaszás Tamás / Dívány

Az elkészült teák a levélosztály alapján – ami azt jelenti, hogy milyen leveket szednek le, abból mit készítenek, és az elkészült tea micsoda – három csoportba sorolhatók. Ezek a leveles, a broken (arra utal, hogy eltörik a levél) és a dust vagy fannings teák. Az utóbbiak takarják az apró szemcséjű "port", ami a filterbe kerül.

Ha azt hallod, hogy english breakfast, ceyloni vagy assam tea, akkor az egy blend, vagyis egy teakeverék, szemben a single origin típussal, amely egyetlen ültetvényről származik. Olekszik Dorottya azt mondja, a keverék termékek íze közötti különbség abból fakad, hogy minden gyártó más keverési arányt alkalmaz.

Miért érdemes fogyasztani?

A teaszakértő megjegyezte, sokan azért tartanak a fekete teától, mert egyfolytában azt lehet hallani, hogy magas a koffeintartama, pedig nem kéne, mivel vannak olyan zöld teák, melyeknek még magasabb, és bár tényleg élénkítő hatású, bármennyit is iszol belőle, nem tudod „túladagolni”. (De azért ne ess át a ló túloldalára sem, hiszen a koffein akár függőséget is okozhat.)

A tea az örök élet itala: agyilag és testileg is frissen tart.

A szakértő szerint a fekete tea ugyanolyan életelixír, mint a zöld tea. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, serkenti az agyműködést és a kiválasztást, méregtelenít, megdolgoztatja az emésztőszervet, illetve kimossa a vérből a koleszterint és a zsírt.

Nem hiába van, hogy Ázsiában kevés olyan európai betegségről hallunk, mint az elhízás, a magas vérnyomás vagy a kardiológiai problémák.

Olekszik Dorottya szerint akkor jársz a legjobban, ha vegyesen fogyasztod a fekete és a zöld teát – feltéve, hogy szereted mindkettő ízét.

DSC6060
Kaszás Tamás / Dívány

Rosszabb a filteres?

A teaszakértő szerint ezt körülbelül úgy kell elképzelni, mintha egy Porschét és annak gumiutánzatát vetnénk össze. A filteres teánál elsősorban az a cél, hogy gyorsan, ugyanazt az íz produkálja (az európai piacon a helyi ízlésvilághoz igazodva alapból is enyhébb aromájú teákat forgalmaznak), ezért nem tud olyan különleges élményt adni, mint a leveles, ami gazdag ízélményt produkál. Ebből a szempontból hasonlít a borra. Egyszer ilyen, máskor olyan a termés, néha kicsit többet esik az eső, aztán többet süt a nap. Ez mind befolyásolja az ízeket.

„Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a filter papírízt kölcsönöz a teának. Gondolj csak bele, száz fokos vízzel leöntöd a ragasztós cellulózt. Az ugyan nem a filtertől függ, hogy milyen minőségű a tealevél, amit felhasználnak hozzá, de a gyártók miért is tennének bele jót? Úgyse nézi meg senki.”

divany.hu (@divany.hu) által megosztott bejegyzés,

És mi van a piszkos anyagiakkal? Olekszik Dorottya úgy kalkulál, hogy a filteres terméket árának a 95 százalékát a marketing, a szállítás és a csomagolási teszi ki, és csak a maradék ötöt maga a tea, ezért a kimérve kapható minőségi szálas teákat a kilós árat tekintve még gazdaságosabban is meg lehet venni.

Hogy készítsük el?

Nem valami bonyolult. Fogsz egy bögrét, beleraksz egy filtert, majd nyakon öntöd forró vízzel. Olekszik Dorottya szerint a 3 perces áztatás a követendő, mert már ennyi időnek is elegendőnek kell ahhoz, hogy a tea kieressze az ízét.

Apropó! Vendégszakértőnk arra a megállapításra jutott, hogy a bolti termékek sem teljesen ugyanolyanok. Az egyiknek van teste, a másiknak gyakorlatilag nincs, és elmarad belőle a cseríz, ami a teára jellemző. Az illatuk szintén árulkodó, mert akad köztük finom és kifejezetten tompa is.

DSC5998
Kaszás Tamás / Dívány

Tesztünk rávilágított, hogy a szakember és a laikus teakedvelő véleménye nem mindig fedi egymást. De nyilván, ő más szemmel néz a teára, mint mi, akik inkább a vásárlók szemszögéből közelítjük meg a termékeket.

Módszerünk ezúttal is a vakteszt volt. Kóstolóink 1-től 5 pontig értékelhették a teákat szubjektív benyomásaik alapján, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással határoztuk meg. Olekszik Dorottya pontszámait és megjegyzéseit dőlt betűvel különítettük el a rangsornál.

3. helyezett: Tesco filteres fekete teakeverék – 2,83 pont

(245 forint/40 g – 20×2 g filter – 6125 forint/kg)

A Teco versenyzője meglepő módon néhány ismert márkát félreutasítva verekedte fel magát a harmadik helyre. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy meghívott szakértőnknek cseppet sem tetszett, mert pont azt hiányolta belőle, ami egy fekete teát fekete teává tesz. Tesztelőinknek egy kicsit jobban ízlett, de csak egyvalaki jutalmazta hármasnál magasabb pontszámmal.

DSC5981
Kaszás Tamás / Dívány
  • Élnénk szín, semmi test és cseranyag. Nincs tea jellemzője. 1 pont

  • Annyira nem markáns az íze. Kihűlve csak vízíze marad.
  • Kellemes ízvilág.
  • Ez a legjobb, kicsit mogyorós ízű.
  • Túl tompa íze van.
  • Dió ízű és illatú. 

3. helyezett: Tetley English Breakfast fekete tea – 2,83 pont

(499 forint/50 g – 25×2 g filter – 9980/kg)

A Tetley teakeveréke erősen közepesnek bizonyult számunkra, és véleményünkben a szakértő is osztozott. Nála azzal vágta el magát, hogy nem hozta a termőterületre jellemző jegyeket, és önmagában sem ért többet egy hármasnál. Kóstolóink leginkább azt emelték ki, hogy íze az nincs sok, de legalább utóíze nincs.

DSC5990
Kaszás Tamás / Dívány
  • Saját ízre közepes, termőterületre egyes. Meglepően tompa fényű. 3 pont

  • Halványan érződik valami tea. 
  • Citrommal elmegy.
  • Utóíze legalább nincs.
  • Jó erős, testes, ezt innám.
  • Semmi íz.

2. helyezett: Auchan klasszikus fekete tea dupla filteres – 3 pont

(689 forint/150 g – 75×2 g filter – 4593 forint/kg)

Hát igen, úgy tűnik, hogy a fekete teák versenyében két sajátmárkás terméknek is teremhet babér a dobogón. Ettől függetlenül kiemelkedőnek azért az Auchan teáját sem neveznénk, a szakértőnél például csak két pontot ért. Csapatunkból összesen hárman találták finomnak, nekik azért jött be, mert inkább azt az enyhébb ízt kedvelik, ami itt tetten érhető volt.

DSC5982
Kaszás Tamás / Dívány
  • Erősen rostanyag ízű, a filterben is a dustarány lehetne jobb. 2 pont

  • Ez tűnik a befutónak. 
  • Kellemes a bukéja.
  • Ez valamivel karakteresebb, utóíze nincs.
  • Összességében nem rossz. Jó a színe és az illata is, de ízre kevésbé nyerő. 
  • Enyhén érezni csak rajta a feketeteaságot. 

1. helyezett: Dilmah ceyloni prémium fekete tea – 3,16 pont

(1229 forint/60 g – 30×2 g filter – 20483 forint/kg)

A Dilmah nemcsak tesztünk legdrágább, hanem egyúttal legjobb teája is lett. A terméknek már a csomagolása is igényes, és a tartalma sem okoz csalódást. Legfeljebb akkor, ha nem csíped a karakteres ízű teákat. Mert ennek bizony markáns az ízvilága, ami nálunk sem mindenkinek jött be. Olekszik Dorottyának viszont egyértelműen igen. Ő erre adta a legmagasabb pontszámot, kereken 4-et.

DSC5980
Kaszás Tamás / Dívány
  • Erősen cseres tea, valószínűleg nagyobb mennyiségben kenyai alap. A fogyasztó talán ennél csalódik a legkevébé. 4 pont

  • Keserű, erőteljes, az illata mégis kellemes.
  • Markáns teaíz. 
  • Ennek borzalmas íze van. 
  • Markáns íze és kellemes illata van, ezt is innám.
  • Fűszeres, gyümölcsös illatú. 

Futottak még

Ezek a teák nem szereztek dobogós helyezést, ezért csak röviden osztjuk meg róluk tapasztalatainkat.

5. helyezett: Sir Morton Classic Label fekete tea – 2,66 pont
(348 forint/35 g – 20×1,75 g filter – 9942 forint/kg)

A teaszakértő úgy vélte, hogy a tea gyenge minőségű, és kóstolóink körében sem aratott zajos sikert. Ketten mondjuk korrektnek és kellemesnek tartották, de a többieknek túl enyhe volt.

5. helyezett: Aldi Mr. Perkins English Breakfast fekete tea – 2,66 pont
(449 forint/87,5 g – 50×1,75 g filter – 5131 forint/kg)

Szakmai segítségünk fénytelennek és tompának titulálta a terméket, tesztelőink pedig kissé semlegesnek, némi kesernyés felhanggal, amire alacsonyabb és magasabb pontszám is érkezett.

7. helyezett: Lipton Green Label fekete tea – 2,16 pont
(191 forint/ 50 g – 25×2 g filter – 3820 forint/kg)

A szakértő testetlennek nevezte, ami azt jelenti, hogy egy fekete teához képest túlzottan lágy. Ebben kóstolóink is egyetértettek vele, alig érezték az ízét, és egy esetben az is felmerült, hogy fura.

7. helyezett: Penny Tea Party fekete tea – 2,16 pont
(99 forint/34 g – 20×1,7 g filter – 2911 forint/kg)

A Penny teája döbbenetesen olcsó, csak egy százasba kerül, de ezzel nagyjából ki is tárgyaltuk az előnyeit. Szakértőnk ízre elégtelenre, színre nullára értékelte, és csapatunk is arra jutott, hogy erőtlen.

9. helyezett: Twinings Prince of Wales fekete tea – 2 pont
(899 forint/50 g – 25×2 g – 17980 forint/kg)

Egy újabb váratlan fordulat! Én azt hittem, hogy a Twinings jobban fog szerepelni, de nem csak a szakértőnek volt gyenge. Többek szájából is elhangzott, hogy semmilyen és kihűlve kb. olyan, mint a víz.

10. helyezett: Lidl Lord Nelson English Breakfast fekete tea – 1,83 pont
(349 forint/87,5 g – 50×1,75 g filter – 3988 forint/kg) 

A szakértő szerint a teát az enyhébb aromákra fogékony európai ízlésre szabták, kevés a saját ízjellemzője. Ezt mondta mindenki más is, az a közvélekedés alakult ki, hogy vízízű.

11. helyezett: Spar English Breakfast fekete tea – 1,33 pont
(499 forint – 80 g – 40×2 g – 6237 forint/kg)

Nincs mit szépíteni rajta, a termék förtelmes élményt nyújtott. A szakértő azt kifogásolta, hogy gyenge a teste és gyors hatásra, áztatásra játszik, míg tesztelőink bántóan kesernyés, egyenesen mentolos ízeket fedeztek fel benne.

Búcsúzóul engedd meg, hogy a figyelmedbe ajánljuk korábbi tesztünket is, melyben Earl Grey teák kerültek a terítékre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra