Három paranormális jelenség, amit mégsem az ufók okoztak

Vajon szellemek vagy infrahang kísért abban a kastélyban?

A szellemnek vélt szürke foltot például egy vívótőrrel buktatta le egy brit tudós, úgy tűnik ugyanis, hogy A SZELLEMEK IS VÉREZNEK! Na jó, nem egészen így történt a dolog. És az „éghalak” sem egy titkos dimenziókapun át ideszökött földönkívüliek. A SciShow videója három olyan esetet foglalt össze, amikor a tudománynak sikerült lerántania a leplet a sokak által paranormális jelenségként elkönyvelt furcsa történésekről.

Kísértet járta laboratórium

A warwicki, közismerten szellem járta brit laboratóriumban gyakran panaszkodtak arra az ott dolgozók, hogy időnként látszólag minden ok nélkül borzongani, szorongani és félni kezdenek. Az egyik mérnök még egy furcsa szürke jelenést is látott egyszer a szeme sarkából. A mérnök, aki szabadidejében párbajtőrözött is, egyik nap bevitte a vívótőrét a munkahelyére, hogy beállítsa a pengét egy verseny előtt. A satuba fogott vívótőr pengéje ekkor elkezdett ide-oda himbálózni, mintha csak a néha átlátszó, néha szürke laboratóriumi kísértet játszadozna vele. A magyarázat azonban jóval egyszerűbb volt, a pengét és a szürke jelenést, csakúgy mint a dolgozók félelemérzetét, egy ventilátor alacsony frekvenciájú hanghullámai okozták. A ventilátor frekvenciája ugyanis nagyjából 19 hertz (Hz) volt, ami olyan alacsony frekvenciájú hang, amit a fül már nem képes feldolgozni. A hallhatóság küszöbe alatt maradó infrahangok azonban az egyensúlyérzékre, a vérnyomásra és a légzésre is hatással lehetnek, ráadásul a szem 18 Hz körüli rezonanciafrekvenciájának is pont megfelelnek, ez a jelenség okozta tehát a mérnök által megfigyelt szürke „kísértet” felbukkanását is.

Égi hal

A „skyfish” néven ismerté vált furcsa, rengeteg végtaggal és szárnnyal rendelkező, nem evilági lények már egy jóval banálisabb jelenség következményeként tűnnek földönkívülieknek a szorgos kis ufófigyelők képein. Többnyire éjjeli lepkék ugyanis az "égi halak". A rovarok egyszerűen gyorsabban verdesnek a szárnyaikkal annál, hogy azt a kamerák rögzíteni tudják, ezért tűnik úgy az elmosódott képeken, mintha több szárnnyal is rendelkeznének szegények.

Marfa fények

A texasi Marfa városának közelében gyakran feltűnő furcsa fények megfigyelésére már egy megfigyelőközpont is kiépült, ahonnan szemügyre vehetik a lelkes ufófigyelők, milyen hajók szállnak le az éjszaka folyamán. A hívők pechjére azonban néhány egyetemista is elég volt ahhoz, hogy lehulljon a lepel. A közelben futó autópályán elhúzó autók száma ugyanis mit ad isten egyenesen arányos a Marfa körül megjelenő furcsa fények számával. Az autók mozgását és a fényeket egyaránt követő egyetemisták még azt is meg tudták határozni, melyik autó felelős az egyes fényjelenségekért, amelyeket egy délibáb szerű jelenség erősít és nagyít fel. Persze lehet, hogy a kormány emberei voltak! El akarják tussolni a dolgot!

Oszd meg másokkal is!
Mustra