Vannak, akik minden nap kimossák a pizsamájukat

A vitaindító hölgy mindenesetre elérte, hogy egy higiéniára és fertőző betegségekre specializálódott szakértőt is megkérdezzenek róla, tényleg ajánlatos-e minden nap friss pizsiben ágyba bújni.

A Guardian egy anyukák és/vagy tisztaságmániások által látogatott oldal kicsit talán túlbuzgó, a pizsamáját minden egyes viselet után rögtön a mosógépbe hajító fórumozója miatt vette fel a kapcsolatot egy a fertőző betegségek és higiénia terén igazi szaktekintélynek minősülő profival.

Breaking: a nők tovább várnak vele!

Egy matracokat forgalmazó cég 2015-ös felmérésének eredményei alapján úgy tűnik, a többséget nem nagyon aggasztja a kissé már viseltes pizsamák problémája. A 2500 válaszadó ugyanis nemtől függően átlagosan 13 (Azok a tiszta férfiak!), vagy 17 (Azok a trehány nők…) napot várt a mosással. Az statisztikai adatokon valószínűleg nem sokat segít persze, hogy a nők 41, és a férfiak 50 százaléka csak akkor mos a felmérés szerint, ha már bűzlik a pizsijük.

shutterstock 571658746

És a válasz

Sally Bloomfield, egy otthoni higiéniával foglalkozó nemzetközi tudományos szervezet elnöke szerint a bőrünkről származó baktériumok, valamint a különböző gombák és testnedvek főleg mások számára jelentenek egészségügyi kockázatot, ezért tulajdonképpen csak akkor célszerű a heti egyszeri pizsicserénél gyakrabban kimosni az alvásra kijelölt ruhadarabokat, ha egy kisgyerek, vagy egy beteg és sérülékeny személy is van a lakásban.

Persze minél koszosabb a pizsamánk, annál nagyobb lesz a valószínűsége annak, hogy bizonyos kórokozók rossz helyre, például a végbélnyílásról a húgycső közelébe kerüljenek, ennek azonban nem túl nagy a valószínűsége Sally szerint, ha tehát nem bűzlik vagy mozog az alsóneműnk, fölösleges naponta mosni. Ha viszont ágyneműt vagy pizsamát mosunk, nem árt 60 °C-on, vagy 40 °C-on, de egy aktív oxigénes fehérítőt is bevetve kimosni azokat a 17 nap alatt azért valószínűleg számos kisebb-nagyobb élőlénynek otthonává váló pizsamákat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek