7 dolog, ami felhúzza a légiutas-kísérőket

A légiutas-kísérők türelme szinte végtelen. De csak szinte. Felsoroljuk, hogy mit ne tegyél, ha nem akarod felbosszantani őket.

A légiutas-kísérők titkaival már korábban is foglalkoztunk, de nem kifejezetten ebben a vonatkozásban. Cikkünkben a Huffington Post összeállítása alapján vesszük sorra azokat a viselkedési formákat, amelyekkel az izgága utasok teszik próbára tűrőképességük határait.

Jöjjön tehát a lista, ami megmutatja, hogy mivel húzhatod fel a légiutas-kísérőket akár akaratlanul is: 

1. Ha ingyen vízért kuncsorogsz, ahogy a fedélzetre lépsz

Ezzel egész biztosan nem fogsz jó pontokat szerezni náluk. A légiutas-kísérők meglehetősen elfoglaltak a beszállásnál, hiszen fel kell készülniük az indulásra. Bokros teendőik közé tartozik, hogy ellássák a gyerekeket, illetve ismertessék a biztonsági előírásokat. Tudod, ilyenkor mutogatják el, hogy mit tegyél, ha netán valami balul sülne el. Amennyiben folyamatos hidratálásra szorulsz, ne zargasd őket, inkább gondolkodj előre. Vegyél egy ásványvizet a biztonsági ellenőrzést követően, vagy ha nem szeretnél komoly összegeket áldozni rá, vigyél magaddal egy üres palackot és töltsd fel a mosdóban. Hidd el, mindenkinek jobb lesz így.

shutterstock 180875993

2. Ha megkéred őket, hogy tegyék el a táskádat

Persze, a légiutas-kísérőknek az a feladatuk, hogy komfortossá tegyék az utazást, de nem tartozik a munkaköri leírásukhoz, hogy bűn nehéz bőröndöket emelgessenek. Ha úgy érzed, hogy képtelen leszel elhelyezni csomagodat a felső tárolórekeszekben, add fel poggyászként, kérj segítséget a kapuknál, vagy folyamodj fizikai támogatásért melletted ülő utastársadhoz.

3. Ha pisilési szándékaiddal akadályozod a felszolgálást

A légiutas-kísérők nagyjából 25 perccel a felszállás után látnak hozzá az ételek, italok felszolgáláshoz. Ne ezt az időszakot válaszd a mosdó felkereséséhez, mert a repülőkön rendkívül szűkös a hely, ezért nem fogsz elférni a szervírozó kocsi mellett. Ha a dolog nem tűr halasztást, legalább ne abba a mosdóba menj, amihez rajtuk keresztül vezet az út, hanem célozd meg a gép másik végében lévőt, és szedd a lábaidat.

4. Ha kiveszed a kutyád a hordozókosarából

Bizonyos légitársaságoknál megengedett, hogy kis termetű kedvencedet egy hordozókosárban vidd fel a fedélzetre. A lényeg itt a hordozókosár. Elhisszük, hogy nagy a kísértés, hogy az öledbe vedd kutyádat, de tegyél magadnak egy szívességet, és hagyd a helyén, mert ellenkező esetben szabálysértést követhetsz el, ami miatt összeakaszthatod a bajszod a légiutas-kísérőkkel. Ha szeretnéd megnyugtatni kedvencedet, simogasd meg a táskán keresztül vagy beszélj hozzá.

GettyImages-632838164
Anadolu Agency / Getty Images Hungary

5. Ha panaszkodsz a késés miatt

A stewardessek csak a rossz hírt közlik, de nem rajtuk múlik, hogy a járat nem tud időben elindulni, ezért nem túl jó célpontok panaszáradatod számára. Hiába tűnik naposnak az idő, ne vond kérdőre őket, mert a késést más tényezők is okozhatják, mint például az, hogy a leszállásra váró gépek összetorlódnak a levegőben. Ha úgy érzed, hogy ezzel feldolgozhatatlan trauma ért, reklamációddal keresd meg a légitársaságot.

6. Ha méltatlankodsz, mert lekésted a csatlakozást

A repülőterek holnapjain nem véletlenül olvasható, hogy az átszállásnál legalább egy órát kell szánnod az utasfelvételi procedúrára, különben nem garantálható, hogy eléred a csatlakozó járatot. Ha mégsem jönne össze, ne a légiutas-kísérőket támadd le, amint feljutsz egy repülőre, hiszen semmi közük az egészhez, így azon túl, hogy (gondolatban átkozódva) végighallgatnak, semmit nem tehetnek érted.

shutterstock 533405320

7. Ha nem kötöd be a biztonsági övet

Amikor felvillan a jelzés, hogy csatold be a biztonsági övet, a légiutas-kísérők szóban is figyelmeztetnek, hogy tedd meg, amit a kapitány kér és lehetőleg maradj veszteg. Ha nem fogadsz szót, ne csodálkozz, ha megkérnek az utasítás betartására, hiszen az a biztonságodat szolgálja. A felszólítás mellőzésével csupán magaddal babrálsz ki, mert egy esetleges sérülésnél nem lesz lehetőséged panaszt tenni vagy kártérítést kérni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra