Van rossz oldala az alufóliának?

Van értelme ragaszkodni a fényes vagy épp a fakó oldalhoz a sütés során?

Az alufólia fényes és fakó oldalával kapcsolatban hallani időnkén 1-2 városi legendát, például hogy a fakó oldal jobb hővezető volna, ezért érdemes azt választani a csillogó, szarkák által preferált oldallal szemben. Ami ugyanakkor mások szerint a tükörszerű felületnek köszönhetően visszasugározza a hőt, és ropogósabbra sülnek rajta a dolgok. De kinek van igaza? 

shutterstock 367753157

A Huffington Post szerint senkinek, mindkét oldal ugyanúgy megfelel ugyanis a célnak, nem kell tehát még arra is időt szakítani a nap folyamán, hogy az alufóliát irányba fordítsuk. A Reynolds Kitchen magyarázata szerint a sütéshez nem sok köze van a dolognak, hisz arra mindkét felület ugyanúgy alkalmas, a csillogó és a fakó oldal közötti különbség pedig a gyártás sajátosságaiból ered. Az alufólia gyártás során ugyanis a fólia anyaga nem nagyon bírná a fólia megnyújtásához szükséges hőt és nyomást, ezért egyszerre két réteggel dolgoznak a gyártók, ami azt eredményezi, hogy a két fóliaréteg egymással érintkező oldalai fakóbbak lesznek, míg a másik réteggel nem találkozó oldalak fényesebbek maradnak.

Lényegtelen tehát, ki melyik oldalt használja a sütés során, a tényleg két különböző rendeltetésű oldallal rendelkező ragadás mentes fóliát pedig méretes „nem ragad” feliratokkal látják el a gyártók, hogy senkinek ne kelljen húsokra pirított fólia darabok lefejtegetésével foglalkozni evés előtt. 

(Itt pedig elolvashatod, hogy a sütésen kívül mire használhatod még az alufóliát!)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek