Ilyen gyakran kéne kimosnod a törölköződ

Egy mikrobiológus szerint nagyjából három zuhanyzás van egy törölközőben, utána érdemes váltani.

Persze inkább az jelentene problémát, ha ugyanazt a törölközőt többen is használnák, a testünk ledörzsölése és a fürdőszobában rostokolás során ugyanis főleg a saját baktériumaink, gombáink és testnedveink népesítik be a törcsiket, ezek pedig többnyire olyan mikroorganizmusok és szennyeződések, amelyek amúgy is bennünk élnek. A Science Alert szerint azért nem árt vigyázni, a vécétől pedig érdemes kicsit odébb mozgatni a törölközőket, hogy legalább a vécécsészéből származó cseppekkel ne szórjuk meg őket.

A Tech Insidernek nyilatkozó mikrobiológus és patológus, Philip Tierno szerint még a két használat között tökéletesen kiszáradó törölközők esetén sem érdemes háromnál több alkalommal használni a baktériummágneseket, arra pedig különösen érdemes odafigyelni, hogy a lehető leggyorsabban megszáradjanak. A nedves, meleg és semleges kémhatású környezetet jelentő ruhaanyagokon ugyanis csodásan érzik magukat a bacik, és meglehetősen gyors ütemű szaporodásba kezdenek. A bőrről a törölközőkre kerülő váladékok és elhalt bőrsejtek ráadásul táppal is ellátják a miniatűr állatkertet, minden adott tehát ahhoz, hogy ideális élőhelyre tegyenek szert.

shutterstock 247244812

Tierno szerint persze a szervezetünkben és a fürdőszobákban amúgy is megtalálható mikroorganizmusok nem feltétlenül jelentenek veszélyt azokra, akik a saját baktériumaikat látják viszont a törölközőjükön, amennyiben azonban mások is használják azt, mondjuk egy gyors kézmosás után, máris megnő az esélye annak, hogy olyan kórokozókkal fogunk találkozni, amelyek már komolyabb megpróbáltatások elé állítják a szervezetünket. Ja, és persze az sem jó jel, ha már szaga van annak a  törölközőnek, ilyenkor ugyanis biztosra vehetjük, hogy éldegél benne egy s más. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra