LÁJFHEKK

Megromolhat a méz?

2017. szeptember 12., kedd 09:45

A méz gyakorlatilag örökké eláll, bár a párás, nedves környezetet azért nem kedveli túlzottan.

A kőzetszerű, szemlátomást évszázadok óta a spejz ugyanabban az elhagyott, pókhálós szegletében heverő befőttesüvegek láttán valószínűleg sokakban felmerült már a kérdés, megromolhat-e egyáltalán valaha is a méz. A Women’s Health szerint valóban fölösleges aggályoskodni, a megfelelően lezárt üvegekben elrakott méz ugyanis akár évszázadokig fogyasztható maradhat. 

Az Amerikai Méztermelők Egyesületének alelnöke szerint egészen konkrétan „örökké” eláll a „csekélyértelmű medvebocsok” kedvence, amit az is megerősíteni látszik, hogy több ezer éves egyiptomi sírokban is találtak már olyan mézet, ami ehetőnek bizonyult.

shutterstock 163208750

Mindez a mézben található rengeteg cukornak köszönhető, ami alig-alig tartalmaz vizet. A méz emellett meglehetősen savas is, ami összességében azt jelenti, hogy a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok számára nem sok babér terem egy mézescsuporban. Ennek ellenére a már megbontott és magas páratartalmú környezetben tárolt méz azért megavasodhat egy idő után, amit a rossz szag általában rögtön jelez is. Azzal viszont, ha kikristályosodott egy üveg méz, még semmi baj nincsen, ezt viszonylag gyorsan orvosolni lehet azzal, ha az üveget egy forró vízzel megtöltött edénybe állítjuk, és addig kevergetjük a mézet, amíg fel nem oldódik a megkeményedett nedű. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta