LÁJFHEKK

Vizezd fel nyugodtan a whiskydet!

2017. augusztus 22., kedd 15:19 |

Egy kevés víz hozzáadásával a felszín felé terelhetik az ital rajongói a skót whiskyk jellegzetes ízét adó gvajakol-nyájakat.

A svéd vegyészek szerint megszületett a döntés a tekintetben, hogy jobb fogyasztani a whiskyt: tisztán vagy vízzel keverve. (A ’sehogy’ opció ez esetben nem játszott.) A kutatók azt mondják, egyértelmű, hogy a vizezett whisky a „whiskysebb” ital, nem véletlen tehát, hogy az igazi rajongók többnyire hígítanak valamennyit az italukon, mielőtt felhörpintenék azt – írja a Gizmodo.

shutterstock 540507265

A Scientific Reports-ban megjelent tanulmány szerzői számítógépes szimulációk segítségével analizálták, hogy viselkednek a whisky jellegzetes, füstös ízét adó szerves vegyület, a gvajakol molekulái, ha növelik vagy csökkentik az ital etanol és víztartalmát. Az 59 százalékos alkoholtartalmú italok esetében még egyenletes a gvajakol eloszlása az italokban, ezért kevésbé érezhető a jellegzetes íz, de a 45 százalék körüli alkoholtartalom esetén már a felszín közelébe úszik, és kivehetőbbé válnak az ízek is.

Mindez elsősorban a több gvajakolt tartalmazó skót whiskykre igaz, az aromákat és ízeket felszínre hozó plusz víz pedig még egy jó ideig egyenletesen emeli az ízek és illatok érzékelhetőségét. Természetesen egy idő után a csökkenő koncentrációjú gvajakol már inkább elvesz az italok ízéből, senki nem javasolja tehát, hogy egy deci vizet is hozzácsapjanak az italukhoz a whiskyrajongók, néhány csepp víz viszont még egyértelműen jót tesz neki a kutatók szerint. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta