LÁJFHEKK

Ezt a helyet célozd meg, ha finom édesvízi halat ennél Budapesten

2017. augusztus 13., vasárnap 11:41 |

A hazai halfogyasztási mutatók változatlanul siralmasak. Itt a lehetőség, hogy (t)egyél ellene.

Halat enni jó. Édesvízi halat meg pláne! Már csak az a kérdés, hogy hol? Ebben segít dűlőre jutni a TudatosVásárló, ők ugyanis öt budapesti halbisztrót jártak végig, hogy megmondják, melyik a legjobb.

Tényleg kevés halat eszünk

Hiába tudjuk, hogy egészséges, mégis kevés hal végzi a gyomrunkban. Az egy főre jutó halfogyasztás mindössze 6,18 kiló Magyarországon – ezzel sereghajtók vagyunk Európában. A másik probléma, hogy főleg tengeri halakat, hekket és tonhalat fogyasztunk, melyek halászata megterheli a környezetet, pedig az íz terén a hazai, édesvízi halak is versenyképesnek számítanak. Ezért is örvendetes, hogy kezdenek elterjedni az olyan halazók, halbisztrók, amik a tendencia megfordítását tűzték ki célul. Így már reális alternatívája is van a „balatoni hekknek”.

A tesztelt helyek

A TudatosVásárló július 16. és július 31. között, inkognitóban keresett fel öt budapesti halbisztrót, ahol kifejezetten édesvízi halat kínálnak.

Ezek a következők voltak:

  • Halkakas
  • Halműhely
  • Hello Hal
  • Keszegsütő
  • Stég

A teszt során azt vizsgálták, hogy honnan vásárolják a halat és hányféle opció szerepel az étlapon, de arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyire figyelnek a hulladékcsökkentésre (mosható vagy eldobható evőeszközöket, tányérokat használnak-e, lehet-e csapvizet kérni). Mivel ezeken a helyeken nagy mennyiségű olaj fogy, azt is értékelték, ha pálmaolaj helyett valamilyen környezetkímélőbb alternatívával főztek.

Az eredmény

A 100 százalékot, vagyis a maximálisan kapható 17 pontot egyik étterem sem érte el – leginkább a hiányos tájékoztatás, a pálmaolaj használata és az eldobható étkészlet miatt. A mezőny legjobbja végül a Keszegsütő lett, amely 76 százalékos eredménnyel tört az élre. Ha kíváncsi vagy, hogy miért, és szeretnél elmerülni az értékelésekben, erre fáradj.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta