Ha nem cselekszel időben, lecsúszhatsz álmaid porszívójáról

Szeptemberben lép életbe egy EU-s jogszabály második szigorítása, ami szabotálhatja porszívó vásárlási terveidet.

Ha az otthonodat fenyegető kosszal egy nagy teljesítményű porszívóval szándékozol leszámolni, de még nem rendelkezel ilyennel, ne nagyon halogasd a vásárlást, mert a jövő hónapban már nem feltétlenül lesz rá lehetőséged. A hajtás után kiderül, hogy miért.

Már megint Brüsszel

Az Európai Unióban 2014-ben született egy rendelkezés, amely sok más elektronikai eszközhöz hasonlóan a porszívóknál is kötelezővé tette az energiacímkét, utat mutatva a környezetvédelem és spórolás iránt fogékony vásárlók számára. Ezzel párhuzamosan a készülékek elektromos teljesítményét is korlátozták: azóta hiába szeretnél 1600 wattnál nagyobbat venni, ezt már csak úgy valósíthatod meg, ha hajlandó vagy érte az EU területén kívülre utazni. 

Először a 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívók tűntek el
Először a 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívók tűntek elRostás Bianka / Dívány

Elfelejtheted, amit a porszívókról tudtál

De ez még nem minden! A porszívóhelyzet hamarosan tovább bonyolódik, a jogszabályban ugyanis volt egy második lépcsős szigorítás, ami a következő hónapban lép életbe, és nem feltétlenül fogsz örülni neki.

"2017 szeptemberétől 1600 helyett immár 900 wattban maximalizálják az elektromos teljesítményt, innentől tehát az EU területén ennél nagyobb elektromos teljesítményű porszívó nem kerülhet forgalomba"

világított rá Wágner Gábor, a német SEBO porszívókat forgalmazó Dunartis Kft. értékesítési vezetője.

Az energiacímke sem lesz ugyanolyan

A másik változás az energiacímkét érinti. A legkisebb energiafogyasztású készülékek eddig „A” jelölést kaptak, energiaéhesebb testvéreik pedig maximum „G”-t. Ennek szeptembertől szintén vége. A takarékos masinák a jövőben akár „A+++” jelölésig tornázhatják fel magukat, míg az „E”, „F” és „G” kategóriák a feledés homályába merülnek.

Ennyi minden változik
Ennyi minden változikSEBO

Száműzik az áramzabálókat

További fordulat, hogy a porszívók energiafelhasználását szeptembertől 43 kWh/év maximalizálták (eddig 62 kWh/év volt), megszabták, hogy legfeljebb 1 százalék port engedhetnek vissza a levegőbe, szigorították minimálisan elvárt kemény- és szőnyegpadló tisztítási hatékonyságukat, ahogy azt is, hogy gégecsövüknek legalább 40 ezer hajlítással megbirkózniuk, mielőtt megtörnének. A 80 decibelnél hangosabb modelleket meg teljesen kizárják a piacról.

Mely porszívók érintettek?

A szabályozás az alábbi típusokat érinti:

  • Háztartási és professzionális (pl. szállodai) felhasználásra szánt általános (keménypadló és szőnyeg tisztítására egyaránt alkalmas) álló porszívók és hagyományos felépítésű padlóporszívók
  • Hibrid porszívók (melyek akkumulátorról és hálózatról egyaránt üzemeltethetők).
  • Azok a porszívók, amelyek csak szőnyeg tisztítására alkalmasak
  • Azok a porszívók, amelyek csak keménypadló tisztítására alkalmasak
  • Vízszűrős porszívók (nem tévesztendők össze a nedves porszívókkal)

Ezeket viszont nem*:

  • Nedves porszívók
  • Száraz-nedves porszívók
  • Csak akkumulátorról üzemeltethető porszívók
  • Robotporszívók
  • Ipari porszívók
  • Központi porszívók
  • Padlópolírozók
  • Kültéri felhasználásra szánt porszívók

(*Az itt felsorolt típusokat tehát továbbra is energiacímke nélkül lehet forgalmazni, és a teljesítménykorlátozás sem vonatkozik rájuk.)

A kereskedők még kiszórhatják készletieket
A kereskedők még kiszórhatják készletieketShutterstock

Mire számíthatok szeptember 1. után?

A szabályozás csak a gyártókat sújtja, a kereskedőkkel azonban elnéző. A boltok szeptember 1. után is eladhatják azokat a porszívókat, amik nem kompatibilisek a szabályozással, de amint ezek elfogynak, már csak az új normáknak megfelelő készülékeket szerezhetnek be.

Akkor induljak vásárolni?

Ha kinéztél egy típust, ami nem felel meg a jogszabálynak, és nem bízol benne, hogy a porcicákkal alacsonyabb wattszám mellett is képes leszel megküzdeni, mást nem igazán tehetsz. De nézd a jó oldalát, az új szabályok a te érdekeidet is szolgálják, így szeptembertől jó eséllyel minden korábbinál modernebb porszívók közül mazsolázhatsz majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra