LÁJFHEKK

Mit jelent az, hogy 50 százalék esély van esőre?

2017. augusztus 7., hétfő 10:32

Azt, hogy aznap nagyjából félnapig esni fog az eső, vagy azt, hogy 50 százalék az esélye, hogy valamikor esni fog? Hogy számolnak a meteorológusok?

A csapadék valószínűségének kiszámítására van ugyan egyenlet, egy 25 százalékos valószínűség azonban több dolgot is jelenthet, ráadásul úgy tűnik, nem minden meteorológia intézet ért egyet abban, pontosan hogyan kell számolni, hogy akkurátus végeredményt kapjunk. A SciShow videója azért megkísérelte lerántani a leplet az időjárásjelentők módszereiről. 

Az amerikai meteorológiai szolgálat (National Weather Service) definíciója szerint a csapadék valószínűségére vonatkozó szám azt jelöli, mennyi esély van arra, hogy aznap lesz csapadék az előrejelzés által lefedett területen valahol. Mindezt az határozza meg, mennyire magabiztosak a meteorológusok a tekintetben, hogy esni fog (C), és mekkora az a terület, ahol várható mérhető mennyiségű csapadék (A). A két érték szorzata adja meg a csapadék valószínűségét, ami azonban azt jelenti, hogy amennyiben egy időjárásjelentő 100 százalékban biztos abban, hogy esni fog az előrejelzés által érintett terület 25 százalékán, az ugyanúgy 25 százalékos csapadék valószínűség formájában jelenik meg az időjárásjelentésekben, mint amikor az előrejelzés arról szól, hogy 50 százalék a valószínűsége annak, hogy az érintett terület felét éri majd valamilyen formában csapadék.

Tovább bonyolítja a dolgokat, hogy egy 2015-ös felmérés szerint néhány meteorológus némileg eltér ettől a modelltől, és máshogy számolja ki, mekkora a valószínűsége annak, hogy esni fog a nap során vagy egy konkrét időpontban, illetve máshogy általánosít a tekintetben is, mennyi az esély csapadékra egy jól meghatározható ponton, és egy nagyobb területen.

Magabiztosnak viszont az összes meteorológus magabiztos volt, legalábbis azzal kapcsolatban, hogy melyik modell a legmegbízhatóbb: egyértelmű, hogy a sajátja. Összességében tehát továbbra is csak annyi jelenthető ki aránylag magabiztosan a jövővel kapcsolatban, hogy az kiszámíthatatlan és előre nem látható.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta