Ennyi idő alatt bomlik le a szemeted

Az eldobható pelenkák például 450 évig is eléldegélhetnek. Hát nem szép tőlünk, hogy ilyen hosszú élettel ajándékozzuk meg őket?

Egy banánhéj 2-5 hét alatt lebomlik ugyan, de aki csúszott már el banánhéjon (a való világban, nem a Mario Kartban), valószínűleg inkább az almafogyasztást, és az utcák almacsutkákkal való beterítését tanácsolná mindenkinek, még akkor is, ha egy almacsutka lebontásához már 2 hónapra van szüksége a természetnek. A Tech Insider videójából kiderül, mi mennyi idő alatt bomlik le odakint. Részletek a hajtás után!

A lista elején szereplő, néhány hónap alatt lebomló tejes dobozokat szinte kedve támad az embernek csak úgy kihajigálni az ablakon, hiszen mit számít az a néhány hónap, ha egy pelenka 450 évig rohad a természet lágy ölén, egy sörösüvegnek pedig a legoptimistább becslések szerint is 1 millió évre van szüksége ahhoz, hogy darabjaira hulljon?

Logikus lenne, ha a közteresek is annak fényében szabnák ki a szemetelésért járó büntetéseket, mennyi idő alatt bomlik le az adott hulladéktípus. Egy-egy zacskót a szélben szabadon engedni például jóval kisebb bűnténynek tűnik, mint a körülbelül tízszer annyi ideig, 200 évig megmaradó alumínium dobozok sorsára hagyása. Mondjuk e tekintetben valószínűleg egyéb körülményeket is figyelembe kéne venni, egy műanyag zacskót például nagyobb eséllyel tapaszthat a szél vagy egy áramlat egy mit sem sejtő, ártatlan delfin arcára, mint egy bőrövet (50 év). Szakértők bevonására is szükség lesz tehát, de egy biztos: a szemetelésért kiszabható bírságok reformja halaszthatatlan feladatnak tűnik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek