LÁJFHEKK

Ennyi idő alatt bomlik le a szemeted

2017. augusztus 4., péntek 14:52

Az eldobható pelenkák például 450 évig is eléldegélhetnek. Hát nem szép tőlünk, hogy ilyen hosszú élettel ajándékozzuk meg őket?

Egy banánhéj 2-5 hét alatt lebomlik ugyan, de aki csúszott már el banánhéjon (a való világban, nem a Mario Kartban), valószínűleg inkább az almafogyasztást, és az utcák almacsutkákkal való beterítését tanácsolná mindenkinek, még akkor is, ha egy almacsutka lebontásához már 2 hónapra van szüksége a természetnek. A Tech Insider videójából kiderül, mi mennyi idő alatt bomlik le odakint. Részletek a hajtás után!

A lista elején szereplő, néhány hónap alatt lebomló tejes dobozokat szinte kedve támad az embernek csak úgy kihajigálni az ablakon, hiszen mit számít az a néhány hónap, ha egy pelenka 450 évig rohad a természet lágy ölén, egy sörösüvegnek pedig a legoptimistább becslések szerint is 1 millió évre van szüksége ahhoz, hogy darabjaira hulljon?

Logikus lenne, ha a közteresek is annak fényében szabnák ki a szemetelésért járó büntetéseket, mennyi idő alatt bomlik le az adott hulladéktípus. Egy-egy zacskót a szélben szabadon engedni például jóval kisebb bűnténynek tűnik, mint a körülbelül tízszer annyi ideig, 200 évig megmaradó alumínium dobozok sorsára hagyása. Mondjuk e tekintetben valószínűleg egyéb körülményeket is figyelembe kéne venni, egy műanyag zacskót például nagyobb eséllyel tapaszthat a szél vagy egy áramlat egy mit sem sejtő, ártatlan delfin arcára, mint egy bőrövet (50 év). Szakértők bevonására is szükség lesz tehát, de egy biztos: a szemetelésért kiszabható bírságok reformja halaszthatatlan feladatnak tűnik.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta