Két szó, ami megváltoztatja az életed: saláta reggelire

Gyorsan össze lehet dobni, egészségesnek érzed magad tőle és minden ízléshez variálható. Íme pár tipp, hogy miket dobálhatsz bele a tálba.

Valójában már mindenkinek régesrég tudnia kellene, hogy a salátánál nincs jobb reggeli. De talán ezekben a hetekben, amikor már reggel is 30 fok van (ha véletlenül éppen most van a pár nap lehűlés, akkor olvasd a cikket 4 nap múlva), könnyebb lesz meggyőzni a megátalkodott zsömle-vaj-párizsi-rajongókat és ádáz nutelláskenyér-ultrákat is, hogy érdemes salátában gondolkodni reggel.

Ennyi kell hozzá, egyébként szinte minden előkészíthető:

1. Valami zöld salátaalap

A nevében is benne van, ez adja az alapot, és a jellegtelenebb zöld- és jégsalátától az endívián, madársalátán, sőt spenóton át egészen a markánsabb ízű rukkoláig vagy radicchióig bármi lehet, ami nagyjából zöld. Vagy lilás. Vagy fehér. Mondjuk káposzta. Ha ezzel indítasz, akkor tegyél bármit még a salátába, akár zsíros kenyeret, akkor is elképesztően egészségesnek fogod érezni magad.

shutterstock 453043123

2. Friss zöldség

A paradicsom (zöldség vagy gyümölcs? Itt éppen zöldség, de nem kérek olvasói leveleket) egyértelműen a legjobb és legsokoldalúbb, szinte minden salátába illik. Szorosan mögötte jön az uborka, aztán a szokásos többi: paprika, répa, retek, tapintatlanoknak és otthonról dolgozóknak hagymafélék, haladóknak pedig zeller, cékla is akár.

3. Vegánok itt ugorjanak, tojás

A tojás a legmenőbb ételek egyike, ráadásul az isten is reggelihez teremtette. Egy tojásban 70-75 kilokalória van, szinte semennyi szénhidrát, ellenben 7 gramm fehérje, meg mindenféle vitaminok és egyéb jóságok. Ha reggelente sietsz, akár több napra előre megfőzhetsz 5-6 tojást, a hűtőben elvan, reggel csak megpucolod és mehet a többihez. Ha csak kicsit sietsz, akkor egy rántotta vagy omlett bruttó 3 perc, ha pedig egyáltalán nem sietsz, akkor szórakozhatsz lágy tojással, tökéletes tojással vagy posírozottal. A főtt tojás kivételével a többit érdemesebb kissé elválasztani a zöldektől, mert maszatolnak.

shutterstock 371339860

4. További kalóriák és kiegészítők ízlés és lehetőség szerint

Ez a fakultatív kategória, részemről ide sorolom a kukoricát (olcsó), az avokádót (nem olcsó), továbbá babféléket és a csicseriborsót. Erről jut eszembe: olívabogyó. Hát és persze még sajtok, elsősorban mozzarella, másodsorban cheddar, harmadsorban bármi más, ami jól esik. Mindenféle magvak is jöhetnek, a napraforgótól a tökön át a fenyőig. A fenyőmag is drága, ez a világ egyik nagy igazságtalansága sajnos.

5. Maradékok a hűtőből

Grillcsirke a hétvégéről? Fel nem használt baconkockák? Fél konzerv tonhal vagy kibontott csomag füstölt lazac, ne adj isten ruszli? Főtt tészta? Majonézes krumpli? Rizibizi? Töltött káposzta? BÁRMI lehet saláta hozzávalója, ne tiltakozz, amíg nem próbáltad.

shutterstock 288126602

6. Öntet

Három fő irányba indulhatsz: nincs öntet, ecetes-olajos öntet (külföldről támogatott néven vinaigrette) vagy valami teljesen más. A nincs öntetet nem magyarázom, ezt akkor válaszd, ha félsz a kalóriáktól. A vinaigrette öntet vagy valamilyen ecettől, vagy valamilyen citrus levétől savanyú. Egyszerű vinaigrette: 3 rész olívaolaj, 1 rész ecet (fehérborecet vagy balzsamecet vagy bármilyen más ecet, ez itt most nem a Bűvös Szakács), ezt kell jól összekeverni, minden egyéb - só, bors, mustár - már csak részletkérdés. Egyszerű, nem savanyú öntet: olívaolaj. A másIk: majonéz. Az ecetes-nem ecetes tengelyen nem aszerint érdemes dönteni, hogy a lúgosításban éppen hogy állsz, mert a lúgosítás hülyeség, hanem hogy melyik illik az adott salátához. Onnan tudod megállapítani, hogy melyik illik hozzá, hogy amelyik jobban ízlik.

Na ugye, milyen egyszerű. Nem azt mondom, hogy az ember ne egyen hétvégente egy komplett angol reggelit, utána fahéjas-cukros francia pirítóst habos kakaóval, de azt azért mondom, hogy a fentiek alapján pontosan olyan könnyű változatosan és egészségesen reggelizni, mint egyhangúan és egészségtelenül. Még hozzá is lehet szokni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra