LÁJFHEKK

Lehet rosszul fújni az orrunkat?

2017. június 30., péntek 06:51

Röviden? Igen! Sebaj, leírjuk, mi a helyes technika és milyen bajunk származhat abból, ha nem követjük ezt a módszert.

Mi lenne velünk orrfújás nélkül? Valószínűleg olyan hangokat hallatnánk, és úgy néznénk ki mind, mint a folyton szipogó, a taknyukat egyszerűen visszaszippantó, vagy épp ellenkezőleg, minden különösebb probléma nélkül, bátran a felső ajkukra folyató kisgyerekek. Nem véletlenül hívják „taknyos kis kölyöknek” a három megállóval a leszállás előtt az ajtóhoz toluló nyugdíjasok a leszállásgátló fiatalokat. De orrot fújni lehet rosszul is, sőt van, aki amellett érvel, hogy jobb lenne végleg felhagyni a dologgal. De milyen veszélyek leselkednek a hurrikánszerű technikákkal dolgozó orrfújókra, és hogy néz ki a helyes metódus? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az IFLScience.

Patak és kőzet

A McGalagonyt is megszégyenítő alakváltásokra képes, nagy viszkozitású, de bátran csörgedező szilaj patak, és a nyálkahártyához tapadó, de gyémántkeménységű kőzetre hasonlító orrváladék - magyarul takony -  nagyobb mennyiségű előállításáért általában a nátha, az orrmelléküreg-gyulladás vagy a szénanátha a felelős. Ezekben az esetekben az orr nyálkahártyája megduzzad, és a kórokozók/allergének kisöprése érdekében a szokásosnál több váladékot termel, ami sok esetben duguláshoz vezet. Szerencsére rendelkezésünkre áll egy igazi csodamódszer a probléma megoldására: az orrfújás.

shutterstock 550656868

Nem túl gyakori az ilyesmi, és általában krónikus orrmelléküreg-gyulladásra vagy valamilyen más fennálló problémára is szükség van a dologhoz, de létezik 1-2 elrettentő példa, ami jól mutatja a tornádó erejű orrfújás veszélyeit. Volt már olyan, aki olyan erősen fújt, hogy megrepesztette a szemüregét vagy a nyelőcsövét, mások pedig a koponyájukba és a tüdőlebenyeik közé ágyúztak némi levegőt. Nagy akarásnak nyögés a vége.

Egy kutatás eredményei azt mutatják, hogy általában az orrmelléküreg-gyulladással küzdők hozzák létre a legnagyobb nyomást, és az is nagyságrendileg nagyobb nyomást eredményez, ha valaki mindkét orrlyukát eltorlaszolja valamennyire, mikor fújni kezd. Az egyik orrnyílást ajánlatos tehát szabadon hagyni ilyenkor, így talán az orr a duplacsövű orrfújás során gyakran elpattanó hajszálerei is épek maradnak. A koponyafelfújtnál sokkal gyakoribb probléma persze, hogy az orrváladék, és a benne található baktériumok könnyen a orrmelléküregekbe juthatnak az orrfújás során, tovább súlyosbítva így a fertőzések lefolyását.

Próbálj ki mást is

Egy-egy náthás, allergiás időszak alatt tehát jó ötlet más módszereket is igénybe venni, és tehermentesíteni kicsit a testüregeinket. A Men’s Health például a gőzölést, allergia esetén a gyógyszeres kezelést, és a számtalan forgalomban lévő orrspray használatát ajánlja. Persze az orrspray választás - az élet nagy döntéseinek egyike – sem egy népünnepély, nem árt tehát körültekintőnek lenni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta