Ennyi idő alatt lesz halálcsapda a napon hagyott kocsi

10 perc alatt is sokat ugorhat a hőmérséklet, hát még egy óra alatt!

Egy nyáron a napon leparkolt autóban viszonylag gyorsan olyan az üvegházhatáshoz hasonló körülmények alakulhatnak ki, amelyek villámgyorsan igazi halálcsapdává alakíthatják a járműveket. Mindez a kívülről érkező infravörös sugárzást visszaverő, de a felhevült műszerfal és kormánykerék által kibocsátott infravörös sugárzás távozását is megakadályozó ablaküvegeknek köszönhető. Ez azt eredményezi, hogy egy napon hagyott autóban már 21 fokos kinti hőmérséklet esetén is 50 fokos szaunát hozhat létre a Nap fénye. 

A külső hőmérséklet, és a az autók típusa is számít természetesen, de általában nagyjából 1 óra elég ahhoz, hogy 60-80 fokosra hevüljön egy autó belseje, ráadásul mindez akkor sem változik számottevően, ha a leparkolás pillanatában még ment a klíma, vagy lehúzott ablakok mellett szaunázik valaki a járművekben. Ebben a helyzetben, egészen pontosan akkor, amikor a testhőmérséklet 40,6 °C fölé emelkedik, a test már képtelen lehűteni magát, leáll a verejtékezés, csökkenni kezd a vérnyomás, és eszméletvesztés következik be. Ezt a keringés fokozatos összeomlásával járó állapotot nevezzük hőgutának. Amennyiben a szervek vérellátása huzamosabb ideig szünetel, a hőguta könnyen súlyos szervi károsodással, vagy akár halállal is járhat.

shutterstock 617401121

Egy gyerek teste ráadásul akár ötször gyorsabban is túlmelegedhet egy felnőtténél, mivel a kisebb testek gyorsabban felmelegszenek, ráadásul nem képesek a izzadás útján a felnőttekhez hasonló hatékonysággal lehűteni magukat. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 37 gyermek, és sok száz kisállat leli halálát napon hagyott és túlmelegedett autókban, az esetek többségében azért, mert a szüleik/gazdáik egyszerűen elfeledkeztek róluk. A legegyszerűbb tehát az, ha sosem hagyunk magatehetetlen gyerekeket vagy kisállatokat napos helyeken leparkolt autóban, bármennyire is kényelmetlennek tűnik mindenhova magunkkal hurcolászni egy türelmetlen, hisztiző apróságot. 

Gyerekek a gyerekért

Egy 10 éves texasi fiú, Bishop Curry feltalált egy okos kis szerkezet, ami nyomon követi az autóban utasterének hőmérsékletét, és ha baj van, egyrészt jelez a szülőknek, másrészt hideg levegőt bocsát ki magából - írja a Bored Panda. Az Oasis nevű ketyere ötlete azután pattant ki az ötödikes fiú fejéből, miután a szomszédjukban egy hathónapos gyermek egy túlhevült autóban vesztette életét. Működő prototípus egyelőre még nem készült, de már elegendő pénz gyűlt össze ahhoz, hogy a projekt szintet lépjen. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek