LÁJFHEKK

7 dolog, amit kerülj el, ha nem akarsz ételmérgezést kapni

2017. június 17., szombat 12:29

Egy ételmérgezésekben járatos ügyvéd, Bill Marler tippjeit osztjuk meg. Hogy ő miért nem eszik soha nyers csírát? Elmondja.

Bill Marler 20 éve foglalkozik ételmérgezéssel kapcsolatos perekkel, és akarva-akaratlanul, közben ő is létrehozta a maga fekete listáját. A listára az általa képviselt ügyek évi 3000 halálesetért felelős ételmérgezéses megbetegedéseinek leggyakoribb forrásai kerültek. A Chipotle étteremláncot érintő E. coli és norovírus járványok szülte pereket is vezető ügyvéd eddig nagyjából 600 millió dollárt hozott az általa képviselt sértettek konyhájára, és a Bottomline számára most listázta azt a 6 ételt, amiktől most már ő maga is elzárkózik, valamint egy olyat is, amit talán meglepő módon még mindig szívesen fogyaszt. 

1. Nyers osztriga és egyéb kagyló és rákfélék

Marler elmondása szerint az elmúlt öt évben több osztrigával kapcsolatos ügyet látott, mint az azt megelőző 20 év alatt összesen. Ő mindezt a melegedő vizekben elszaporodó mikrobáknak tudja be, amelyek a napi akár 240 liter vizet is átszűrő puhatestűeken át az osztrigaszürcsölő ínyencekhez is eljutnak. 

2. Előremosott és feldolgozott zöldség- és gyümölcsfélék

Marler fél tőlük, mint a tűztől. Minél nagyobb a feldolgozás foka, minél több kéz munkálkodik egy-egy alapanyag felaprításán és bezacskózásán, annál nagyobb a szennyezés esélye – mondja az ügyvéd. Ő inkább egész zöldségeket és gyümölcsöket vásárol, azokat is kis mennyiségben, és néhány napon belül igyekszik elfogyasztani a zsákmányt.

3. Nyers csírák

Több mint 30 – többnyire E. coli és szalmonella – járvány tört ki az Egyesült Államokban az előző 20 évben. A kissé talán paranoid ügyvéd egy 2014-es, 19 embert kórházba küldő járványt is megemlít itt, és azt mondja, ő kizárólag akkor fogyaszt csíraféléket, ha azokat rendesen megfőzték, és kizárható a magokat érintő bakteriális fertőzöttség.

4. Véres húsok

Ezek után valószínűleg nem meglepő, hogy Marler a burgereit is jól átsütve kéri. Ez a többi darált húsból készült ételre, illetve a tűkkel és késekkel felpuhított steakekre is vonatkozik. A darálás előtt még a húsok külsején partizó, illetve a tűkön üldögélő baktériumok ugyanis könnyen a húsok közepére kerülhetnek, és amennyiben azokat nem sütik át rendesen, megint csak ételmérgezés lesz a végeredmény.

5. Félig nyers tojások

Természetesen a tojásait is jól átsütve kéri az ügyvéd, annak ellenére, hogy a 80-as 90-es években még sokszor előforduló, nyers tojások okozta szalmonella járványok mára jóval kevésbé számítanak reális veszélyforrásnak.

shutterstock 186453077

6. Pasztörizálatlan tej és gyümölcslevek

Annak ellenére, hogy viszonylag kevés ember fogyaszt pasztörizálatlan, nyers tejet, 1998 és 2011 között 148 ilyen ételmérgezéses esetet jegyeztek fel az Egyesült Államokban, de almalé okozta E. coli járvánnyal is volt már dolga Marlernek. A verdikt: az ügyvéd még a közelébe sem megy az ilyen termékeknek.

+ 1!

A szusi és a nyers halak meglepő módon nem kerültek fel az ügyvéd listájára. Azt mondja, mindössze néhány szusival kapcsolatos ügyről tud, ami nagy valószínűséggel annak tudható be, hogy az alapanyagok kezelését nagyon is komolyan veszik a szusiséfek, kicsi az esélye tehát annak, hogy szennyezett termék kerüljön a tányérra. Persze előrecsomagolt, benzinkutakon árult szetteket azért nem vállal be Marler. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta