Ne véresen kérd a steaket, kérd mioglobinnal!

A szép marhahúsunkból kiáramló vörös nedű nem is vér, hanem egy fehérje által elszínezett vízalapú lötty. Hát mindent elvesznek tőlünk?

Csalódás csalódás hátán

Amikor véresen kérjük a húst, és szembesülünk báránylelkű társaink gyámoltalan pillantásaival, egy percre újra igazi vadembernek, barbárnak érezhetjük magunkat. De mindezzel csak áltatjuk magunkat, a pirosas, vörös- és vadhúsokból csordogáló folyadék sajnos nem vér, hanem a mioglobin nevű fehérje vastartalma által vörösre színezett víz. A Tech Insider videójából kiderül, hogyan keletkezik a vörös nedű. Vegánok is elindíthatják a háttérben, nagyon kellemes a zenéje. 

Mindenki hozzon magával még egy deci vért

Vér azért sem maradhatna a húsokban ilyen mennyiségben, mert az állatokat teljesen kivéreztetik a vágás során, ha ezt nem tennék meg, megromlana a hús. A felszeletelt élőlények húsából a vágóhídtól az áruházakig/éttermekig vezető út során csörgedezik ki a "vér".  A szállítás során lefagyasztott húsok izomszövetét szétroncsolja a megfagyó víz, az olvadás során pedig magával ragad onnan némi mioglobint is. A mioglobin felelős az izmok oxigénnel való ellátásáért, vörösre pedig az általa megkötött vasionok színezik, ez adja a húsok rózsaszínét is. A vér szintén a vastartalma miatt vörös, de ezt a hemoglobin fehérjében található vasnak köszönheti, nem pedig a mioglobinnak. Hiába nyomkodjuk tehát a húsunkat, vért nem nagyon fogunk találni benne, azt külön le kell csapolnunk, csak ezután tudjuk majd vele nyakonönteni a steakünket. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek