LÁJFHEKK

Ne véresen kérd a steaket, kérd mioglobinnal!

2017. június 12., hétfő 16:39

A szép marhahúsunkból kiáramló vörös nedű nem is vér, hanem egy fehérje által elszínezett vízalapú lötty. Hát mindent elvesznek tőlünk?

Csalódás csalódás hátán

Amikor véresen kérjük a húst, és szembesülünk báránylelkű társaink gyámoltalan pillantásaival, egy percre újra igazi vadembernek, barbárnak érezhetjük magunkat. De mindezzel csak áltatjuk magunkat, a pirosas, vörös- és vadhúsokból csordogáló folyadék sajnos nem vér, hanem a mioglobin nevű fehérje vastartalma által vörösre színezett víz. A Tech Insider videójából kiderül, hogyan keletkezik a vörös nedű. Vegánok is elindíthatják a háttérben, nagyon kellemes a zenéje. 

Mindenki hozzon magával még egy deci vért

Vér azért sem maradhatna a húsokban ilyen mennyiségben, mert az állatokat teljesen kivéreztetik a vágás során, ha ezt nem tennék meg, megromlana a hús. A felszeletelt élőlények húsából a vágóhídtól az áruházakig/éttermekig vezető út során csörgedezik ki a "vér".  A szállítás során lefagyasztott húsok izomszövetét szétroncsolja a megfagyó víz, az olvadás során pedig magával ragad onnan némi mioglobint is. A mioglobin felelős az izmok oxigénnel való ellátásáért, vörösre pedig az általa megkötött vasionok színezik, ez adja a húsok rózsaszínét is. A vér szintén a vastartalma miatt vörös, de ezt a hemoglobin fehérjében található vasnak köszönheti, nem pedig a mioglobinnak. Hiába nyomkodjuk tehát a húsunkat, vért nem nagyon fogunk találni benne, azt külön le kell csapolnunk, csak ezután tudjuk majd vele nyakonönteni a steakünket. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta