LÁJFHEKK

Fogselyemmel a fogak ellen

2017. május 14., vasárnap 09:45

Vagy értük. Minden azon múlik, hogyan selymezünk és mosunk.

A mindennapos fogmosás és fogselymezés olyasmi, amin a legtöbben rutinszerűen, mindenféle reflektálás nélkül, csak átesünk. A Popular Science szerzője úgy tűnik megunta a mindennapi robotot, és írt egy cikket arról, mire nem jó a fogselyem, és miért érdemes elgondolkodni azon, vajon jól csináljuk-e, amit csinálunk.

ttuTöbb a füstje, mint a lángja

Philippe Hujoel, a Washingtoni Egyetem Fogorvostudományi Karának oktatója azt mondja, nincs komoly, tudományosan bizonyított, és minden kételyt eloszlatni képes bizonyíték arra, hogy a mosás és selymezés megóvja a fogakat a lyukaktól. A fogkrémek fluorid tartalma erősíti ugyan a fogakat, de sokkal fontosabb lenne, hogy ne dobáljunk cukrokat a szánkba, és ne együnk-igyunk egész áldott nap. A fogselyem használata inkább a fogínygyulladás megakadályozását szolgálja, de annak ellenére, hogy a mosással együtt jobb megjelenésűvé varázsolja azt a fogsort, sokszor több kárt okoz, mint amennyit használ.

shutterstock 139884520

Ne reszelj!

Hujoel szerint a fogselymezésnek több a füstje, mint a lángja, és a tömésekkel nem rendelkezők elég, ha akkor használják, ha valami beragad a foguk közé. A használat során pedig nem árt óvatosnak lenni, a fogak közé erővel bepattintott madzag elnyűheti a fogak között található ínyt, és visszavonulásra késztetheti az.  A fogakra simítva, gyengéden vezessük be a zsineget, és ne legyünk túl agresszívak, így megtarthatjuk a pici kis ínyháromszögeket. Arra sem árt figyelni, hogy minden egyes fogköz megtisztításához tiszta és érintetlen selyem részt használjunk, máskülönben csak ide-oda költöztetjük a plakkot, és a baktériumokat.

És ne ráspolyozz

A fogmosás esetében is fontos az elővigyázatosság. Ne ráspolyként használjunk azt a kefét, legyünk inkább könnyedek, és ne nyomjuk és feszítsük a fogkefét gorilla módra a fogakra. Mivel a fluorid megerősíti a fogunkat, a túl alapos és azonnali öblítéssel se segítünk sokat, hisz ilyenkor rögtön le is mossuk. Öblögessünk egy kevés vízzel úgy, hogy még a fogkrém is a szánkban van, így ölelő fluoridköntösbe öltöztethetjük a fogakat!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta