LÁJFHEKK

Erre figyelj, ha kanapét vásárolsz

2017. április 28., péntek 17:30

Nem árt körültekintőnek lenni a megfelelő kanapé kiválasztásakor.

A kanapévásárlás elviselhetetlen könnyűsége

Vajon sikerült az ideális kanapét kiválasztanod? És nem fizettél túl sokat érte? Ha alaposak akarunk lenni, a bútorválasztás zavarba ejtő, akár ijesztő feladatnak is tűnhet. Sajnos a bútorgyártók sem mindig őszinték termékeik képességeit illetőleg, és gyakran túl is árazzák azokat.

shutterstock 514912501
Fotó: Shutterstock

Nem árt tehát egyértelműsíteni magunkban, mik azok a dolgok, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy igazán kényelmes, tartós bútordarabot tudjunk kiválasztani. A négy legfontosabb ilyen kategória a keret minősége, a rugórendszer, a párnázás, és a bútorszövet szabása. Mindezt szem előtt tartva, a következő dolgokra érdemes figyelni.

Keret és párnázás

A keményfából készült bútoroknál fontos rákérdezni, átestek-e mesterséges szárításon. A faanyagok nedvességtartalmának redukálása olyan bútordarabokat eredményez, amik jobban ellenállnak a páratartalom változásainak, nem fognak megrepedezni, megvetemedni, vagy elgyengülni.

Egy kanapé esetén érdemes megvizsgálni az oldalsó, alsó ágydeszka szélességét. Ha 3.2 cm-nél vékonyabb a deszka, könnyen lehet, hogy nyikorogni fog, amikor egy-egy agresszívabb léptű embertársunk dübörög el mellette. A párnázás tekintetében általában igaz, hogy a súly a megbízhatóság jele, válasszuk a nehezebbet.

Szabászati szempontok

A huzatok minősége is fontos szempont. Nézzük meg, hogy szabályos-e a varrás, és hogy egyenesek-e a szélek. A mintás huzatok esetén ellenőrizzük le, hogy oldalt és elöl is megfelelően illeszkednek-e a minták. A drágább daraboktól elvárható, hogy az egész kanapét behálózza a minta, a hátsó rész se maradjon ki. A kanapé hátuljának közepén találnunk kell egy varrást.

A bőr minősége

Fontos, hogy odafigyeljünk az eladó által használt kifejezésekre. A „bőr jellegű”, vagy „bőrszerű” szavak hallatán biztosak lehetünk benne, hogy műbőr díványt próbálnak ránk sózni. Segíthet az is, ha leellenőrizzük a kanapé alját, ha nem egységes a festés, valószínűleg műbőrrel van dolgunk.

IMG 7055
Fotó: Rostás Bianka / Dívány

Kérdezzünk rá arra is, milyen minőségű bőrből készült az adott bútordarab. Az igazán magas árat többnyire csak a bőr legfelső rétegéből készült „top grain” bőrből készült kanapék érdemlik meg, az ennél rosszabb minőségű bőr könnyen megrepedezhet. Az ilyen felületeket nem árt időnként a megfelelő bőrápolószerrel lekezelni, és óvni a napsütéstől.

Fiókok és furnérozás

A fiókkal rendelkező bútorok esetében teszteljük le, nem dőlnek, lejtenek-e a fiókok. Érdemes azt is megnézni, milyen az egyes fiókok belső részének tapintása. A durvább felületű fiókokra mondjunk bátran nemet. A jobban megmunkált darabok gyakran rendelkeznek a fiókok között helyet kapó porfogó panelekkel is. A fiókok sarkát is vegyük szemügyre, nézzük meg, megfelelő-e a keményfa részeket borító furnérlemezek összeillesztése. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta