Kipróbáltuk a 123 ezer forintos, forradalmi hajszárítót

Az 1960-as évek óta nem történt semmi változás a hajszárítók kialakításában. Most viszont a Dyson előrukkolt egy új technológiával. Mi pedig kipróbáltuk.

A hajszárító az a termék, ami gyakorlatilag minden háztartásban van, a boltok is dugig vannak vele különböző árkategóriákban, de senki sem agyal általában túl sokat azon, hogy melyiket is válassza. Talán pont amiatt, mert az elmúlt évtizedekben senki sem állt elő semmi hatalmas újítással, a haj meg tulajdonképpen meg a levegőn is megszárad. Aztán a berlini IFA kiállításon megláttuk a Dyson szuperkészülékét, ami olyan mintha valami szuperfuturisztikus vasutas tárcsával szeretne új frizurát készíteni. Később pedig kiderült, hogy itthon is lehet majd kapni, csakhát 122 ezer forintba kerül- mnnyiből van, aki az egész fürdőszobát felújítja, nemhogy egy hajszárítót vesz belőle. De akkor mit is tud ez a készülék? 

A Dyson cég kitalálta, hogy megújítják a hajszártóról alkotott elképzeléseket, építettek is egy laboratóriumot, ahol 1600 kilométernyi emberi hajat használtak el, 600 prototípust készítettek, szabadalmaztattak több új technológiát, és 50 millió fontból, 4 évnyi tervezés után, 103 mérnök munkájával végül előálltak a Dyson Supersonic hajszárítóval. De hogyan lesz nekem ettől szebb a hajam? 

Eddig talán szétégettük a hajat

Sokat árt a hajnak az, hogy formázás közben magas hőmérsékletnek van kitéve, ezért az egyik legfontosabb kihívás az volt, hogy ezt megoldják. Beleépítettek egy üveggyöngy termisztort, ami másodpercenként hússzor méri meg a kiáramló hőmérsékletet, és nem engedi, hogy a haj szétégjen. Ez nem jelenti azt, hogy hideg levegőt fúj majd, mi legalábbis még így is baromi forrónak éreztük, de tény, hogy képtelenek voltunk megkülönböztetni, hogy ez száz fokos levegő, amit még elbír a hajunk, vagy ennél több, ami már károsítja.

És vacakoltunk a kiegészítőkkel

A szűkítőfej tartozékok mágnesesek, vagyis nagyon könnyűen lehet őket le és feltenni, illetve nem melegszenek át olyan nagyon, mert a mérnökök erre is találtak megoldást. Ráadásul még 16 szabadalom áll elfogadás alatt, vagyis várható, hogy különböző stílusokhoz is lehet majd külön kiegészítőt beszerezni. 

De az is lehet, hogy túl nehéz volt a szerkezet

Kicsi és könnyű a motor benne, ezért a hajszárító nem nehéz, és jobban kézre áll. És mivel nem a hajszárító fejében van a motor (meg nem is olyan, mint amihez mindenki hozzá van szokva), az az örömhír, hogy a hosszú hajat nem kapja be és tépi ki a szerkezet. 

Vagy nem figyeltünk a szögekre

Air Multiplier a neve annak a szabadalomnak, aminek segítségével a motorba beszívott levegő térfogata megháromszorozódik és nagy nyomású, nagy sebességű légsugarat hoz létre. De a nagy sebesség önmagában még nem lenne elég, mert ezt szabályozzák is, hogy pont olyan szögben jöjjön ki a készülékből a levegő, ami jó a hajformázáshoz. Eddig egyikünk sem mérte le szögmérővel a hajszárítót, ezek után sem fogjuk. 

Akusztikai felépítés

A hajszárító egy hangos eszköz. Ez van, ezt szoktuk meg. Ez a hajszárító sem néma, csak éppen máshogy hangos. Ennek oka, hogy aeroakusztikai mérnökök is dolgoztak rajta, és a motoron belül az egyik hangot olyan magas frekvenciatartományba helyezték, hogy az emberi fül számára már nem hallható. 

A teszt

Hárman ki is próbáltuk mit tud, nézzük az eredményeket!

Edina

Hajtípus: Az én hajamat úgy jellemezném, hogy mérhetetlenül bunkó. Vékony szálú, kevés és egyenes. Sosem csinálja azt, amit szeretnék, a legváratlanabb helyzetekben, minden előjel nélkül tud kialakulni benne egy kitüremkedő gubanc. Ha véletlenül normálisan áll, az akkor van, mikor otthon vagyok és senki sem lát.

Legnagyobb gond: Nem áll sehogy. Vagy lelapul, vagy csak kelletlenül esik. Próbálhatom formázni, csak addig marad úgy, amíg kilépek a bejárati ajtón, akkor viszont azonnal vagy úgy nézek ki mintha három hete nem fésülködnék, vagy úgy mintha mázsás súlyok húznák a föld felé. 

Összességében a hajszárító: Elég furcsán néz ki és furcsa a hangja is, de könnyű és jól kézreáll. A szűkítőfejet a mágnes miatt könnyű rátenni, igaz nem olyan egyszerű leszedni. Használni nem nagy kaland, könnyen rájöttem, hogyan is kell. Egy darabig a legforróbb fokozatot használtam, elővettem a félig megolvadt fésűmet is, amit a hajszárítóm kicsinált, és meggyőződésem, hogy még jó lesz valamire (és most mekkora hasznát vettem!) ettől tényleg nem olvadt meg. Bár nem tudom, hogy ebből milyen messzemenő következtetéseket lehet levonni, de biztosan jobbat tett a hajamnak, mint az a hajszárító, ami ugyanezt a fésűt megolvasztotta. 

Összességében a hajam: A hajam nem csak bunkó, de sznob bunkó is. 122 ezer forintos hajszárítóval tök jól állt egész nap meg még másnap is, pedig pontosan ugyanazt a sampont és balzsamot használtam, mint eddig. Nem lett benne gubanc, nem lett kócos, sőt mások is megdicsérték. 

Kriszta

Hajtípus: Mint Endináé, vagyis vékony szálú, egyenes, de legalább kezelhetetlen. A mennyisége szerintem kevés, de több fodrász is megnyugtatott, hogy csak annak tűnik, valójában van benne anyag. Hát, kösz. 

Legnagyobb gond: Én nem bunkónak, inkább öntörvényűnek nevezném, nem mintha ez bármit is számítana. Rendszeresen próbálom formázni, hogy egy óra után ne tapadjon a fejemre, hanem legyen valami tartása, de jó esetben is fél napig bírja, és másnap, de inkább aznap már inkább össze is fogom. Az enyémnél annyi nehezítés van még, hogy a vége szőkített, emiatt egy kicsit sprőd is. 

Összességében a hajszárító: Vagy két percig gyönyörködtem benne, könnyű, kézre áll és tényleg nagyon halk, vagyis kicsit olyan mintha egy repülőgép hajtóműve hallatszana a távolból. Még a macska sem menekült el tőle a lakás másik végébe, ahogy a hagyományos készüléktől szokott (márha ez valakinek szempont lenne). A kiegészítőket könnyű rápattintani, viszont nekem a diffúzor néha leesett, de lehet, hogy én nem csináltam jól valamit. Ami nagyon meggyőző volt, hogy nem kellett a legmagasabb fokozatra kapcsolnom, és egy nagyon kellemes hőmérsékletű légárammal is pár perc alatt sikerült megszárítani a hajam. 

Összességében a hajam: Senki nem vett észre semmit, de megértem, én sem láttam különbséget. Lehet, hogy nálam hosszú távon fejtené ki áldásos hatását. A fejbőröm azóta mindenesetre visszasírja azt az egy alkalmat, amikor nem égettem szét. 

Margó

Hajtípus: Az én hajam sem leányálom, sok bajom nincs vele, mert gyorsan nő és hosszúra, viszont vékonyszálú, cserébe sűrű és egyenes. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azon kívül, hogy összefogom a hosszú hajam, mást nem tudok vele csinálni, mert a fejemre tapad, mint a hínár.

Legnagyobb gond: Nem könnyű formázni, ergo nem áll sehogy. A fodrászom nem hitte el, hogy MINDENT kdob magából, úgyhogy mesterien szárította egyszer hullámosra, de hiába minden lakk meg hab, már a fodrászatban kiegyenesedett ismét. A fodrász se hitte el, hogy ilyen létezik. 

Összességében a hajszárító: Nekem tetszik a külseje, de igazából nem gondolok róla semmit. Van egy olyan érzésem, hogy a fodrászatokban találkozhattam már ennél drágábbakkal is, de otthon ugyanazt a vackot használom, ami 10 éve megvan. Jön belőle a meleg levegő, nekem ennyi elég. Mivel ekkora szakértő vagyok (ez vicc volt), nem hatott meg különösebben ez az eszköz. Ebből is jött a meleg levegő, megszáradt a hajam, semmi extra. 

Összességében a hajam: Annak ellenére, hogy nem tulajdonítottam semmi fontosságot eddig annak, hogy milyen hajszárítót használok, ettől jó selymes lett a hajam, kellemesebb volt a tapintása, mint általában, tehát valamit még így is hatott a drága fejlesztés, hogy egyáltalán nem tudtam vele bánni. Mármint persze, bekapcsoltam meg ki és megszárítottam vele a hajam, de abban biztos vagyok, hogy egy szakértő kezében ez ennél JÓVAL többet tud.

Oszd meg másokkal is!
Mustra